O masa in muntii elvetieni

Subtitlu

vineri, 15 ianuarie 2010, 18:43
2 MIN
 O masa in muntii elvetieni

Specificul bucatariei elvetiene este rafinamentul aromelor muntene. Daca le incerci retetele lor sigur te vei reintoarce sa le mai gatesti inca o data. Astazi vom servi o supa, piinea cu usturoi si tortul de morcovi.

Crema "Fondue"

Ingrediente: 4 catei usturoi, 2 pahare vin, 300 gr. brinza, piper, faina, o jumatate paharel coniac

Se freaca peretii unei cratite cu usturoi pisat, apoi se umple cu cele doua pahare de vin si unul de apa si se adauga brinza taiata in cubulete si piperul. Cratita se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn, pina ce compozitia devine ca o crema. Se dizolva putina faina in crema, apoi se toarna, amestecind mereu in crema fierbinte. Se lasa sa mai dea un clocot si se adauga coniacul. Se serveste cu crutoane de piine alba.

Piine cu usturoi

Ingrediente: o bagheta piine, 70 gr. unt, o capatina usturoi

Se topeste untul, se piseaza usturoiul si se amesteca pina devin ca o crema. Se taie bagheta felii si se da prin crema obtinuta. Se pune la prajit cu putin unt. Se lasa putin timp pe foc, pina cind a luat o culoare maronie. Se serveste inainte de masa.

Tort de morcovi

Ingrediente: 5 galbenusuri, 250 gr. zahar, 250 gr. morcovi dati prin razatoare, 250 gr. migdale macinate, o lamiie, 80 gr. faina, o lingura praf de copt, 5 albusuri batutespuma, un virf cutit sare

Galbenusurile cu zaharul se bat, pina se face o spuma. Se adauga morcovul, migdalele si lamiia – sucul si coaja data prin razatoare. Se presara si faina cu praful de copt, iar la sfirsit albusurile batute spuma si sarea. De preferinta, se alege o forma rotunda, care se unge cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina. Tortul se da la cuptorul incalzit la 180 grade circa 50 minute. Se poate servi si cu glazura de lamiie obtinuta din 250 gr zahar vanilat, 2,3 linguri suc de lamiie sau glazura de cirese, din 250 g.zahar vanilat, o lingura apa, 1-2 linguri cirese. (culese de terapeut Simona ROSUT, Arad)

Comentarii