Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Performanţă pentru Iaşul universitar, care „bate“ chiar şi Bucureştiul

Suntem pe locul I in ţară. Două universităţi ieşene, în cel mai prestigios top internaţional

GALERIE
UMF and CUZA
  • UMF and CUZA
- +

Cele două instituţii sunt „Al.I. Cuza“ şi, în premieră, UMF. Iaşul este astfel singurul centru universitar din România cu două instituţii în cel mai prestigios top internaţional - Times Higher Education. Iaşul este singurul centru academic din ţară care are două universităţi în unul dintre cele mai prestigioase topuri universitare din lume - Times Higher Education. 

Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sunt pe poziţiile globale 800-1.000, în contextul în care mai sunt doar alte trei universităţi din ţară care au intrat în clasament: Univer­sitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca, cel mai bine clasată, în zona 600-800, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. O premieră mai mare în acest context înregistrează Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, care este prima şi singura universitate de profil care pătrunde într-un clasament ce favorizează, în general, universităţile comprehensive. „Este un clasament extrem de complex, şi este o mare onoare să ne aflăm acolo. Este un panel independent care judecă pe mai multe direcţii, principalele fiind teaching, education, număr de studenţi, repartizarea lor, număr de publicaţii, de citări, contractele cu industria şi alte lucruri de genul acesta. Există şi un panel de cercetători independenţi care evaluează cum este apreciată internaţional universitatea. Este cel mai va­loros şi apreciat ranking care există“, a declarat prof.dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iaşi.

Care sunt criteriile

Ţinând cont de faptul că doar 1.000 de universităţi din cele 20.000 de instituţii de învăţământ superior care există în lume sunt luate în calcul pentru această clasificare, munca pentru a realiza clasamentul şi corespondenţa cu universităţile evaluate a durat mai bine de 12 luni. Se ţine cont practic de cinci aspecte, în funcţie de procente: activitatea de predare - 30%, activitatea de cercetare - 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări - 30%, activitatea internaţională - 7.5%, şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic - 2,5%. Defalcat pe mai multe categorii, cele 5 direcţii au 13 indicatori de performanţă, iar, spre exemplu, la vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF este pe prima poziţie în ţară şi pe 428 la nivel mondial.

Datele care analizează activitatea Şcolii Doctorale a UMF o clasează pe poziţia 814 la nivel internaţional. „Întotdeauna se făcea comparaţia această incorectă - nu ai cum să fii competitor direct cu o universitate de tip general precum Babeş - Bolyai, Cuza sau Universitatea Bucureşti, pentru că au mai multe resurse, mai multe cadre didactice şi mai multe specializări. De aceea este atât de importantă intrarea noastră în acest top. Sunt domenii unde se putea şi mai bine, dar nu ne amăgim că vom putea ajunge în top 500. Însă ne ajută mult acest ranking pentru a corecta anumite domenii, să ne focusăm mai mult asupra lor ca politică instituţională. Rankingul este un feedback, ca un audit“, a completat prof.dr. Adrian Covic. Acesta a mai completat că rezultatul UMF este datorat muncii unei echipe de sute de persoane care au publicat articole în reviste cotate internaţional.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri