Secretarul de stat Şalaru: „Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!”

joi, 22 octombrie 2015, 07:37
3 MIN
 Secretarul de stat Şalaru: „Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!”

Secretar de stat la Ministerul Educaţie Vasile Şalaru, lider al Partidului Conservator Iasi, ar vrea să se predea în şcoli mersul pe tocuri, cu spatele drept şi pieptul bombat, dans şi maniere elegante, o tentativă de revenire la educaţia de pension din perioada interbelică.

Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a lansat provocarea într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din judeţul Hunedoara. Demnitarul spune că se impune în timpul orelor de consiliere – dirigenţie, cum se numeau ele până nu demult – să se predea elevilor ore de monografie locală şi judeţeană, astfel încât tinerii să fie deprinşi cu istoria locului în care trăiesc.

Într-o manieră jucăuşă (care, se vede treaba, şi-a atins scopul), Vasile Şalaru a vorbit despre cursuri de dans şi maniere elegante în care tinerele să înveţe „să meargă pe tocuri, cu spatele drept şi pieptul bombat”, după cum spunea demnitarul ALDE. „Cred că e o latură a educaţiei total neglijată, care ar putea aduce aminte a educaţie de pension. Existau şcoli de fete, şcoli de băieţi şi sunt convins că această etapă este total depăşită, dar anumite elemente ale educaţiei care se primea în astfel de şcoli ar trebui reluate”, a mai spus Vasile Şalaru.

„Aceste ore de consiliere vizează < poate o să râdeţi, poate nu > o integrare mai uşoară în societate, prin atitudine, prin ţinută. Elevii noştri nu ştiu să calce pe stradă. Eu aş vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, ştiind să fie o gazdă bună, şi cred că este o latură a învăţământului românesc, care a fost total neglijată, şi care ar putea aduce aminte, sper să nu zâmbiţi, de trecuta educaţie de pension”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru.

Întrebat fiind dacă nu ar fi mult mai util pentru elevi să înveţe educaţie rutieră sau cursuri de prim-ajutor, răspunsul secretarului de stat în Ministerul Educaţiei a fost: „Nimeni nu spune că aceste lucruri să nu se facă. La dirigenţie, ele erau obligatorii. Se făceau şi acestea. Eu am spus că pe lângă astea să se facă şi altceva”.

„Sfaturi” pentru eleve

La sfârşitul conferinţei de presă, ministrul secretar de stat a mai adăugat că fetele ar trebui să se ghideze după următorul enunţ: „Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”. „Îmi cer scuze dacă nu m-am făcut înţeles, dar cred că un băiat, când are de braţ o fată, , nu cred că îl interesează dacă fata ştie educaţie rutieră, ci dacă ştie să meargă frumos, ca o doamnă. Într-un cuvânt, pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru.

zhd.ro şi glasul-hd.ro

Comentarii