Camelia Gavrilă: „Nu există sumă de protocol la bacalaureat”

joi, 19 iunie 2014, 01:59
3 MIN
 Camelia Gavrilă: „Nu există sumă de protocol la bacalaureat”

În cadrul întâlnirii care a avut loc ieri, 18 iunie, între directorii de şcoli din judeţ şi conducerea Inspectoratului Judeţean, s-au abordat cele mai fierbinţi aspecte şi priorităţi ale sistemului de învăţământ.

Şedinţa de lucru a bifat evaluările care au avut loc la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, evaluările de la clasa  a VIII-a şi examenul de bacalaureat, precum şi evaluarea profesorilor care se face prin predarea rapoartelor de activitate pe acest semestru.

„Chiar dacă a fost o premieră evaluarea de la clasele mici, totul a decurs neaşteptat de bine, în ciuda emoţiilor şi a riscurilor pe care le-am anticipat noi. Această evaluare la clasele de-a II, a IV-a şi a VI-a a însemnat o acomodare atât a profesorilor cu un alt tip de evaluare, cât şi a elevilor, care s-au confruntat cu aspecte între teorie şi practică. Aşteptăm rapoartele şi vom mai trage concluzii pe traseu. Mobilizarea şi fluiditatea arată însă cât de profesionişti şi serioşi au fost profesorii”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, directorii de şcoli au fost atenţionaţi cu privire la greşelile care le pot păta onoarea şcolii, în situaţia în care se iscă un scandal media cu privire la suma de protocol de la bac şi a înregistrărilor făcute dă părinţi sau elevi. „Nu există sumă de protocol, şcoala ca centru de evaluare îşi asigură singură o sticlă de apă şi o cafea. Prin aceste poveşti care se ţes nu se face decât umilirea cadrului didactic. Există această meteahnă a societăţii româneşti, de a porni de la un zvon şi a face mare caz, prin urmare, trebuie ca totul să fie făcut cu profesionalism”, a adăugat inspectorul şef.

Şcolile vor fi supravegheate şi securizate

În această sesiune de bacalaureat, în fiecare sală de evaluare trebuie să existe câte două camere de supraveghere, funcţionale şi care să asigure arhivarea imaginilor înregistrate. Pe lângă comisia de pe judeţ, la bacalaureat vor mai participa şi profesori universitari, dar şi reprezentanţi ai ministerului, care vor asigura obiectivitatea şi bunul mers al lucrurilor.

Un alt aspect surprins în cadrul şedinţei cu directorii a fost acela al şcolilor profesionale. Conducerea acestora trebuie să prezinte părinţilor oferta şi beneficiile, printre care se numără bursa de 200 de lei şi posibilitatea ca după terminarea celor trei ani, elevul să se poată înscrie la liceu direct în clasa a XI-a. Însă copiii cu potenţial nu trebuie descurajaţi de către profesorii şcolilor de la ţară, pentru a rămâne mai departe la aceeaşi şcoală. „Să nu se gândească la cifra de şcolarizare, ci la posibilităţile copiilor care pot mai mult şi merită mai mult”, a încheiat Gavrilă.

O ultimă problemă cu care directorii se confruntă este lipsa fondurilor pentru renovările şi igienizările care trebuie făcute pe perioada verii. Aceştia au fost sfătuiţi să se ocupe serios de acest aspect şi să ceară consiliilor locale şi primăriilor fondurile necesare pentru primenirea şcolilor.
 

Comentarii