Filmele toamnei

luni, 03 septembrie 2012, 21:04
9 MIN
 Filmele toamnei

Hotelul Marigold

Anuntat pentru 7 septembrie, Hotelul Marigold/The Best Exotic Marigold Hotel e o dramedie britanica semnata John Madden, care se indeparteaza de performanta facuta de acesta cu Shakespeare in Love. Beneficiind in continuare de actori unul si unul (Judi Dench, Bill Nighly, Maggie Smith, Tom Wilkinson si altii), Madden ne duce in India impreuna cu un grup de pensionari englezi, mai exact intr-un asezamint exotic pentru virsta a treia. Filmul nu are un subiect rasunator, nu a luat premii, dar promite 124 de minute tihnite alaturi de niste actori de clasa carora se pare ca le-a si priit voiajul. Plus limba lor superba, plus culorile Indiei…

Brutele

Daca distribuitorii se vor tine de cuvint cu ce au declarat site-ului Cinemagia, in aceeasi saptamina ar intra pe ecrane si cel mai recent film al lui Oliver Stone, Brutele/Savages, o ecranizare a romanului omonim al lui Don Winslow. O echipa de numerosi actori cunoscuti – de la nou-venitii Taylor Kitsch si Blake Lively pina la John Travolta, Benicio Del Toro si Salma Hayek intra in actiunea complicata si animata a unei povesti cu traficanti de droguri, mafioti si politisti mai mult sau mai putin corupti. Ecourile critice ale filmului au fost amestecate, dar preponderent bune.

Tinker Bell: Secret of the Wings

Ca sa fie fericit si copilul, nu doar mama si tata, in 7 septembrie e programat sa intre pe ecranele romanesti si un film de animatie, Tinker Bell: Secret of the Wings (curios, desi premiera lui americana e 23 octombrie!). Produs de DisneyToonStudios, filmul regizat de Peggy Holmes si Bobs Gannaway o are in centru pe Tinker Bell, zina din Peter Pan, care pleaca insotita de niste prieteni prin Padurea Iernii sa afle secretul aripilor de zina. Mae Whitman, care a fost fiica presedintelui american in Ziua Independentei, isi imprumuta vocea eroinei. Lucy Liu, Timothy Dalton si Anjelica Houston isi dau si ei concursul.

In afara legii

Prezentat in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes din acest an, In afara legii/Lawless e un film de gen care aduce un omagiu filmelor cu gangsteri (din perioada prohibitiei sau nu), fara a inova insa prea mult (probabil nici ca s-ar mai putea printre dalele de piatra puse de Martin Scorsese, Francis Ford Coppola sau Sergio Leone). Avindu-i in rolurile principale pe Shia LaBoeuf, Tom Hardy, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain si Guy Pearce (galeria tot mai numeroasa de vedete e o caracteristica a ultimilor doi ani la Hollywood), Lawless se inspira din romanul partial real al lui Matt Bondurant, un stra-stranepot al personajelor de pe ecran. Filmul e impecabil realizat, dar ca in cazul altor filme hollywoodiene de azi, cliseele folosite il fac destul de inconsistent pe dinauntru.

Resident Evil: Rasplata

Milla Jovovich revine cu job-ul ei sezonier, Resident Evil, iar in aceasta toamna ia si salariul. Resident Evil: Retribution (care la noi intra cu titlul Resident Evil: Rasplata) e din nou scris si regizat de sotul actritei, britanicul Paul W.S. Anderson, inspirindu-se nu doar din ce s-a mai facut pina acum in materie de SF (inclusiv Inception), ci si din filmele asiatice. Initial, Anderson trebuia sa filmeze partile a cincea si a sasea in acelasi timp, dar s-a hotarit sa se faca o a sasea parte si ultima numai daca partea a cincea va merge bine. Ceea ce ne indoim ca se va intimpla.

Despre oameni si melci

Al doilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu (premiera 14 septembrie) era initial gindit de scenaristul Ionut Teianu sa fie un film trist. Dar povestea muncitorilor de la ARO Cimpulung, decisi sa vinda cita sperma va fi nevoie ca sa-si rascumpere fabrica, n-avea cum sa fie perceputa altfel ca o comedie de public. E ceea ce incearca si Tudor Giurgiu, mizind pe interpretii Andi Vasluianu, Monica Birladeanu, Dorel Visan, Jean-Francois Stevenin si Robinson Stevenin, ca si pe muzica evocatoare a lui Julio Iglesias.

Campania

Campania/The Campaign e o comedie la zi in care Zach Galifianakis si Will Ferrell sint doi candidati in Congresul American. Regizat de Jay Roach (cunoscut pentru seria Austin Powers), filmul bifeaza toate locurile comune ale luptei politice americane in care discreditarea adversarului poate imbraca formele cele mai elucubrante – de la amante aparute peste noapte pina la legaturi cu Al-Qaeda, violenta impotriva copiilor si simpatii comuniste.

Terapie de cuplu

Alta comedie asteptata a toamnei e Terapie de cuplu/Hope Springs, fie si pentru ca orice rol pe care pune Meryl Streep mina se transforma in aur. Programat sa intre pe ecranele noastre in 21 septembrie, filmul lui David Frankel (Diavolul se imbraca de la Prada) are in centru doi soti (interpretati de Meryl Streep si Tommy Lee Jones) care, in speranta regasirii pasiunii fizice stinse de citiva ani, se inscriu la o terapie-fulger tinuta de medicul interpretat de Steve Carrell. Cum nu doar subiectele originale sint pe duca la Hollywood, ci si vocabularul, titlul filmului reia fara nici o problema de copyright pe cel al unei comedii romantice din 2003 in care jucau Colin Firth, Minnie Driver si Heather Graham.

Loveste si fugi

Loveste si fugi/Hit and Run e mult mai haios decit o sugereaza titlul – e constatarea respectatului critic american Roger Ebert, desi alti critici nu s-au distrat mai deloc. Comedia lui David Palmer si Dax Shepard, care a intrat pe ecranele de peste Ocean in 22 august si care la noi e asteptata in 21 septembrie, e un roadmovie despre un fost mafiot evadat din programul pentru protectia martorilor pentru a-si ajuta iubita sa ajunga la Los Angeles. Bineinteles, cei doi sint urmariti si de toata lumea – politisti, fosti colegi de fapte rele, fostul iubit al actualei iubite. Coregizorul Dax Shepard a scris si scenariul si joaca rolul principal, secondat de Kristen Bell, Kristin Chenoweth, Tom Arnold si Bradley Cooper.

Premium Rush: Cursa fara frine

Joseph Gordon-Levitt, unul dintre cei mai talentati si mai solicitati tineri actori americani ai momentului, detine in filmul de actiune Premium Rush: Cursa fara frine rolul unui angajat al unei firme de curierat care are parte de o zi infernala in goana bicicletei. Cele 90 de minute ale filmului par sa fie bine folosite de regizorul David Koepp – cel putin asa spun cronicile. Filmul ar putea fi un divertisment alert pus in evidenta de interpretarile lui Joseph Gordon-Levitt si Michael Shannon (in postura antagonistului).

A Royal Affair

Danezul En kongelig affære/A Royal Affair e printre putinele filme "serioase" ale toamnei. A avut premiera in competitia Festivalului de la Berlin 2012 de unde a plecat cu Ursul de Argint pentru interpretare masculina, pentru Mikkel Følsgaard, respectiv cu Premiul pentru scenariu. Plasat in secolul al XVIII-lea, la curtea regelui Christian al VII-lea, filmul lui Nikolaj Arcel e o drama de epoca ce recreeaza o poveste de dragoste celebra in istoria Danemarcei. Filmul produs de Zentropa si in care Mads Mikkelsen are rolul principal a avut parte si de cronici foarte bune. Mai important poate e succesul lui de casa. A fost vindut in 78 de teritorii, iar in Marea Britanie, de pilda, a devenit filmul danez cu cele mai mari incasari. Probabil ca tot nevoia de a evada din cotidian ii impinge pe oameni spre acest film, dar nu spunem mai mult deocamdata.

Justitie la limita legii

Justitie la limita legii/The Sweeney, care e programat sa intre in salile din Romania la sfirsitul lui septembrie, a deschis in luna august Festivalul de la Locarno. Bazata pe serialul britanic omonim din anii ‘70, pelicula regizata de Nick Love are in centru doi membri ai unei brigazi a politiei londoneze, Flying Squad, specializata pe jafuri armate si crime. Rolurile principale sint detinute de Ray Winstone si Ben Drew (cunoscut ca rapper sub numele de scena Plan B).

ParaNorman

Programat sa intre pe ecranele romanesti in 5 octombrie, ParaNorman e un film de animatie in stop- motion si 3D (e, de fapt, al doilea film realizat vreodata in stop-motion si 3D). Asa cum o sugereaza titlul, eroul e un baiat pe nume Norman care are facultati paranormale (vorbeste cu mortii) pe care nimeni nu le ia in serios, cu exceptia unui alt baiat persecutat, obezul Neil. Beneficiind de o executie curata si de un scenariu ingrijit, filmul produs de Laika si regizat de Sam Fell si Chris Butler beneficiaza si de vocile unor actori cunoscuti, de la Casey Affleck si Anna Kendrick pina la John Goodman.

Looper: Asasin in viitor

Daca 2011 a fost anul Ryan Gosling, 2012 e anul Joseph Gordon-Levitt. Actorul in virsta de 31 de ani ii da replica lui Bruce Willis in Looper: Asasin in viitor, un SF noir regizat de Rian Johnson (The Brothers Bloom) in care Gordon-Levitt e un asasin platit care circula in viitor pentru a ucide la comanda si care intra in vrie cind descopera ca urmatoarea victima e viitoarea versiune a lui insusi (Bruce Willis). Daca o sa ne prindem urechile in poveste sau nu vom vedea la inceputul lui octombrie, cind intra la noi filmul. Din distributie mai fac parte Emily Blunt, Paul Dano si Jeff Daniels.

End of Watch

End of Watch il readuce pe ecrane pe Jake Gyllenhall in postura unui politist din Los Angeles devenit tinta unui cartel al drogurilor. Filmul e regizat de David Ayer care, inainte de a se apuca de regie (Street Kings), a scris scenariile la Zi de instructie/Training Day si Furios si iute/The Fast and the Furious. Anna Kendrick e elementul feminin al distributiei.

Ronal the Barbarian

Ronal the Barbarian/Ronal barbaren e al doilea film danez al toamnei si al doilea in 3D. Pelicula parodiaza Conan barbarul, Puterea dragonilor/Dungeons & Dragons si alte productii de gen.

Taken 2: Teroare in Istanbul

Realizat de Olivier Megaton, Taken 2: Teroare in Istanbul e continuarea lui Taken (2009), dar a schimbat regizorul. E produs de acelasi Luc Besson si ii are in fruntea distributiei pe Liam Neeson, Maggie Grace si Famke Janssen, carora li se adauga croatul Rade Serbedzija in postura de mafiot albanez. Mafiotul ii rapeste in Istanbul pe fostul spion interpretat de Neeson si pe fosta lui sotie (Janssen), iar fiica acestora (Grace) va trebui sa-i ajute sa scape.

Lay the Favorite

Cel mai recent film al lui Stephen Frears, dramedia Lay the Favorite, isi plaseaza actiunea in lumea pariurilor sportive americane si are la baza cartea autobiografica omonima a lui Beth Raymer. Aceasta e interpretata de Rebecca Hall, alaturi de care apar Bruce Willis, Catherine-Zeta Jones si Vince Vaughn.

Asterix & Obelix: In slujba Majestatii Sale

Asterix & Obelix: In slujba Majestatii Sale/Asterix et Obelix: Au Service de Sa Majeste. A patra adaptare a celebrelor benzi desenate ajunge la noi in 19 octombrie, purtind semnatura lui Laurent Tirard. Filmul adapteaza cartile Asterix chez les Bretons si Asterix et les Normands, iar distributia e pe masura bugetului urias: Gerard Depardieu, Catherine Deneuve, Fabrice Luchini, Edouard Baer, Jean Rochefort, Gerard Jugnot s.a. Pentru a va improspata memoria, plecind la filmarile pentru Asterix & Obelix (din Irlanda), Gerard Depardieu a facut pipi intr-un avion al companiei Ryanair. Rezultatul acestei situatii jenante e o intorsatura de condei pe ecran.

Hotel Transilvania

Hotel Transilvania e alta animatie in 3D, produsa de Sony Pictures Animation, in care Adam Sandler isi imprumuta vocea contelui Dracula, proprietarul Hotelului Transilvania unde se pregateste sa sarbatoreasca cei 118 anisori ai fiicei sale Mavis (Selena Gomez). Kevin James ii da voce lui Frankenstein, Fran Drescher e nevasta lui Frankenstein, iar Steve Buscemi – un vircolac corp ansamblu. Proiectul dateaza din 2006 si pina la urma l-a realizat Genndy Tartakovski, care si-a legat numele, printre altele, de Dexter’s Laboratory (si care, daca veni vorba, e barbat).

007: Coordonata Skyfall

Al 23-lea film din seria Bond, Skyfall/007: Coordonata Skyfall, e asteptat cu nerabdare in 26 octombrie, desi i-am invatat deja trailerul pe de rost. James Bond (Daniel Craig) si Raoul Silva (Javier Bardem) se infrunta din nou, sub comanda lui Sam Mendes, iar filmul e prima productie Bond lansata in salile IMAX. Secretul longevitatii nu e Aslavitalul, ci o combinatie de elemente despre care vorbim la momentul potrivit.

Holy Motors, Killing Them Softly, In cautarea lui Nemo

Filmul lui Leos Carax, Holy Motors (unul dintre cele mai interesante filme din acest an de la Cannes), ar putea fi si el lansat in aceasta toamna in Romania. Killing Them Softly, violentul si kitsch-iosul film al lui Andrew Dominik pentru care Brad Pitt si-a aratat maioul decoltat la Cannes, e asteptat si el. Resapat in 3D, deja clasicul Finding Nemo/In cautarea lui Nemo (2003) va fi relansat pe ecrane in 16 noiembrie, urmind sa fie lansat pe Blue-ray si Blue-ray 3D in decembrie 2012.

Saga Amurg: Zori de Zi – Partea II

In fine, nu putem trage cortina fara Saga Amurg: Zori de Zi – Partea II/The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 care iese pe 16 noiembrie spre disperarea unora si usurarea altora. La un an dupa inceputul sfirsitului (Zori de zi – Partea I) si odata ce crizele cauzate unora dintre spectatori de efectele fotosensibile ale momentului nasterii au fost uitate, cintecul de lebada al seriei introduce copilul in ecuatie si promite un final supercalifragilistic.

Iar noi incalecam pe-o sa si am spus povestea asea….

Comentarii