Admiterea la Medicină: cele mai mari medii din ţară, la UMF Iaşi, cea mai mare concurenţă, la Tg Mureş. Comparaţii cu Bucureştiul şi Clujul

joi, 27 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Admiterea la Medicină: cele mai mari medii din ţară, la UMF Iaşi, cea mai mare concurenţă, la Tg Mureş. Comparaţii cu Bucureştiul şi Clujul

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a finalizat admiterea de anul acesta în parametri similari cu cei din anii anteriori, punctul principal fiind concurenţa crescută la domeniul Medicină care a dus şi la medii mari la admitere. Astfel, la UMF Iaşi, la Medicină, s-a intrat cu 9.50 la buget şi cu 9.10 la taxă. 

Cum stă însă UMF Iaşi dacă ne raportăm la celelalte universităţi din ţară? Din punct de vedere al candidaţilor înscrişi la concursurile la toate facultăţile, este pe locul al doilea la nivel naţional, după UMF Bucureşti, dar la distanţă mare de aceasta. Doar la Medicină UMF Bucureşti a avut mai mulţi candidaţi decât a avut UMF Iaşi la toate specializările: 2.546 faţă de 2.108.

Dar numărul mare de locuri disponibil la Bucureşti plasează Medicina de acolo în spatele celei de la Iaşi în ceea ce priveşte concurenţa: 3.46 în capitală faţă de 3.72 la Iaşi. Dar cea mai mare concurenţă din ţară a fost, anul acesta, la UMF Târgu Mureş, pe domeniul Medicină. Deşi acest lucru este dat şi de numărul foarte mic al locurilor de la buget – 150, mai puţin de jumătate faţă de cel de la Iaşi şi un sfert din cât are Bucureştiul, la Târgu Mureş lupta pentru un loc la buget a fost dură: 4.24 de candidaţi. De remarcat este însă şi faptul că la Târgu Mureş este singurul loc din ţară în care examenul de intrare la Medicină încă se dă dintr-o singură materie, la alegere, Anatomie sau Chimie Organică.

Iaşul mai conduce la o categorie la nivel naţional, după media de admitere. Nicăieri, în toată ţara, media de admitere la Medicină, la buget, nu a fost peste 9, iar la Iaşi a fost peste 9.50, cu atât mai puţin la taxă, unde s-a intrat şi cu 8 la Timişoara sau 7 la Târgu Mureş, dar la Iaşi ultima medie a fost 9.10.

Un aspect interesant se remarcă şi în legătură cu Farmacia: peste tot în ţară se reia situaţia din capitala Moldovei, cu o concurenţă scăzută şi puţini candidaţi. Nici la Bucureşti, la Cluj sau Târgu Mureş nu s-au ocupat toate locurile la buget înainte de concurs. Ba chiar la Târgu Mureş, în contrast cu super-concurenţa de la Medicină, la Farmacie au fost doar 0.20 candidaţi / loc bugetat. Practic, doar 8 tineri au dat examenul, iar consultând platforma celor de la Târgu Mureş, doar 6 au luat examenul, ce-i drept, cu medii foarte mari, toate de peste 9. Există însă două universităţi de profil din ţară care încă îşi ocupă locurile la farmacie.

La Craiova, unde au fost doar 30 de locuri disponibile la buget, faţă de 77 la Iaşi sau 119 la Bucureşti, au fost 93 de candidaţi, ducând concurenţa la 3.1 / loc bugetat. Iar la Timişoara, pe 50 de locuri au fost 73 de candidaţi care au susţinut examenul. Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a explicat că momentan cererea pe piaţă este scăzută şi a precizat că, de anul viitor, va fi un număr mai mic de locuri pentru Farmacie, care să reflecte şi solicitarea în rândul absolvenţilor.

În momentul de faţă are loc etapa confirmării locurilor, iar UMF va decide ulterior dacă va organiza sau nu o etapă de admitere de toamnă, pentru locurile care vor rămâne neocupate, fiind vorba în special de cele de la Farmacie.

Comentarii