Cercetări la Iaşi pentru realizarea unui soi de grâu cu rezistenţă crescută la secetă

duminică, 19 decembrie 2021, 13:57
2 MIN
 Cercetări la Iaşi pentru realizarea unui soi de grâu cu rezistenţă crescută la secetă

USV Iaşi este partener în acest demers cu o universitate din Germania

 

Cercetători şi cadre didactice de la Facultatea de Agricultură a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) împreună cu specialiştii de la „Justus Liebig” University, Giessen, Germania, caută soluţii pentru obţinerea unui soi de grâu cu rezistenţă crescută la secetă şi productivitate mai mare. De asemenea, performanţa germoplasmei româneşti va fi testată şi în fermele experimentale din Germania, mai exact de la Institutul de ameliorare a plantelor din Giessen. Toate acestea au loc datorită proiectului de cercetare „Ameliorarea de precizie a cultivarelor de grâu cu importanţă agronomică ridicată”, desfăşurat până pe 22.10. 2022.

Datorită parteneriatului, aproximativ 400 de genotipuri de grâu comun de toamnă şi alte specii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava au fost deja semănate la Institutul de ameliorare a plantelor din Giessen. „Anul acesta am extras ADN din cele 400 de genotipuri şi cu ADN-ul respectiv vom face analize de înaltă calitate pe care le vom folosi pentru asocierea genotipului cu fenotipul, şi spre final să identificăm zonele esenţiale implicate în anumite trăsături de importanţă agronomică, cum ar fi rezistenţa sau productivitatea”, a transmis şef dr. Iulian Gabur, de la Facultatea de Agricultură Iaşi. Echipele cercetătorilor s-au reunit în Germania, săptămâna trecută, când delegaţia ieşeană a fost într-o vizită de lucru, la instituţia din Giessen. 

Comentarii