AVOCATUL POPORULUI

Facilități privind transportul persoanelor cu handicap

marți, 24 august 2021, 15:08
5 MIN
 Facilități privind transportul persoanelor cu handicap

Se poate deconta transportul unei persoane încadrate în grad de handicap cu autoturismul? Călătoria cu microbuzul poate fi decontată?

Precizăm că în conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată “persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale”.

Norma metodologică reglementează în mod expres faptul că beneficiază de dispozițiile legii numai persoanele care posedă certificate de încadrare în grad de handicap, sau după caz o decizie, eliberate de autoritățile competente în domeniu, în termenul de valabilitate al acestor documente.

Persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de prestaţii sociale și facilități, dar și de informare şi îndrumare în vederea obţinerii acestora, conform prevederilor legale în vigoare.

Așadar, pe lângă facilități precum: dreptul la ocrotirea sănătății – prevenire, tratament și recuperare, dreptul la locuință, dreptul la educație și formare profesională, de natură fiscală, etc, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată “persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul“.

De aceste facilități de transport se bucură și: însoţitorii persoanelor cu handicap grav, în prezenţa acestora; însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezenţa acestora; însoţitorii aciuiţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, în prezenţa acestora, pe baza anchetei sociale realizate de către asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap; asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav; asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 24 călătorii pe an calendaristic, iar cele cu handicap accentuat pentru 12 călătorii pe an calendaristic. De aceste facilități beneficiază și însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora, asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, precum și însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.

Legiuitorul reglementează și situația persoanelor cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu, categorie de persoane care beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă.

De asemenea, precizăm că prin Legea nr.193/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost introdusă modificarea prevederilor art. 24 alin. (9) care reglementează decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau a furnizorului de servicii sociale, ca alternativă la acordarea gratuității la transportul interurban.

Astfel, textului de lege stabilește un drept de opțiune a persoanei cu handicap, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestuia, familiei, asistentului personal, însoţitorului sau furnizorului de servicii sociale. Limita valorii ce poate fi decontată este de 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav și de 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat. Modalitatea de decontare a carburantului prevede atât depunerea unor documente justificative în perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, cât și calculul distanței pentru care se decontează carburantul și a numărului de călătorii efectuate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1118/2020 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum și pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 24 alin. (9) și (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Cu alte cuvinte, dacă se optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport interurban, persoana nu mai poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Procedura a intrat în vigoare din ianuarie 2021, iar decontarea efectivă se face în maximum 60 de zile, de la data înregistrării cererii de decontare și depunerii documentelor aferente.

În ce privesc călătoriile cu microbuzul acestea nu pot fi decontate, există însă alternativa gratuității la transportul interurban, dacă deplasarea se efectuează cu mijloace de transport în comun, în situația existenței convenției privind transportul persoanelor cu handicap semnată între direcția generală de asistență socială și protecția copilului și transportatorul în cauză.

În același context menționăm că, legiuitorul a instituit și obligații corelative în sarcina autorităților administrației publice locale precum şi societăţilor comerciale ce deţin licenţă de traseu, respectiv obligația de a lua anumite măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap, după cu urmează: să achiziţioneze mijloace de transport în comun adaptate, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio şi video; să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie, în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv în ceea ce priveşte dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio şi video; să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoane juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.

Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului
Consilier Paula Iekel

Comentarii