Misterul doborârii celui mai important avion militar rusesc -infografic

duminică, 04 februarie 2024, 02:59
2 MIN
 Misterul doborârii celui mai important avion militar rusesc -infografic

Pe 14 ianuarie 2024, un avion rusesc militar Beriev A-50, indicativ RF-50601, a fost lovit de o rachetă și s- a prăbușit în Marea Azov, la aproximativ 90 de linia frontului. 

Ucranienii au anunțat imediat că ei au doborât avionul, fără să precizeze cu ce sisteme de rachete au reușit lovitura. Rusia nu a avut nicio reacție imediată. Apoi, peste câteva zile armata rusă a comunicat că avionul A-50 a fost lovit, dintr-o eroare, de rachete lansate chiar de ei.

Pe de altă parte, Ucraina a anunțatla începutului lui ianuarie că un sistem dezvoltat împreună cu inginerii militari americani a devenit deja operațional și a ajuns deja pe front – este vorba de FrankenSAM. Aceste sisteme hibrid combină tehnica militară pe care Ucraina a moștenit-o din vremea Uniunii Sovietice cu tehnică militară americană. Există cel puțin 3 sisteme diferite de acest tip, iar unul dintre ele folosește lansatoare sovietice BUK în combinație cu rachete americane Patriot. Dacă la rachetele originale BUK raza de acțiune era de 50 kilometri, raza de acțiune a rachetelor Patriot este de 160 kilometri. Până la data doborârii lui RF-50601 rușii nu au știut de existența acestui sistem.

În misiunile sale, avionul militar rusesc (care e folosit ca un radar aerian –  identifică țintele mult mai bine decât radarele de la sol, apoi transmite coordonatele țintelor rachetelor de la sol sau care sunt montate pe avioane) zbura deasupra Mării Azov la o distanță sigură față de linia frontului (nu se apropia la mai mult de 90 de km). Ca o mică paranteză, A-50 este întotdeauna escortat de cel puțin două avioane de vânătoare, pentru protecție, dar pe 14 ianuarie se pare că comandamentul rusesc le ordonase să efectueze și niște lovituri, dacă tot erau în aer, lăsând avionul A-50 neînsoțit.

Rusia a rămas cu 7 avioane ”radar-comandă foc” A-50, din care doar 2 operaționale. Un A-50 are o rază de acoperire radar 500 kilometri, iar aceste două avioane rămase trebuie să acopere uriașa suprafață a Rusiei.

Astea sunt faptele. Nu există o versiune oficială a modului în care a fost doborât acest avion extrem de important pentru armata rusă unanim acceptată. Iată, mai jos, o versiune plauzibilă a faptelor:

 

Comentarii