O şcoală de ambasadori de la Iaşi. Locul unde cei mai influenţi străini din ţară învaţă limba română

joi, 19 octombrie 2023, 01:50
6 MIN
 O şcoală de ambasadori de la Iaşi. Locul unde cei mai influenţi străini din ţară învaţă limba română

Fundaţia EuroEd din Iaşi oferă cursuri intensive de limba română diplomaţilor străini. 

Numeroşi ambasadori ai Marii Britanii, alături de membri ai personalului Ambasadei, au urmat cursurile din Iaşi, învăţând, astfel, limba română. Printre aceşti cursanţi se numără actualul şi viitorul ambasador al Marii Britanii.

Nouă ambasadori au urmat cursurile

De-a lungul timpului, şase ambasadori britanici şi personalul lor au participat la cursurile de limba română organizate la Fundaţia EuroEd, petrecând câteva luni în Iaşi pentru a studia şi aprofunda limba română. La finalul cursurilor, aceştia susţin un examen de nivel C, care validează progresele lor în învăţarea limbii. „Ei lucrează, anterior venirii la noi, şi la Londra, sosind cu un anumit nivel de cunoştinţe în ceea ce priveşte limba română. La EuroEd ajung în etapa în care trebuie să îşi consolideze un nivel reprezentativ, adică să poată comunica eficient, fluent, rapid şi funcţional în limba română”, a explicat Anca Colibaba, preşedinte executiv al Fundaţiei EuroEd.

Pe lângă personalul Ambasadei Marii Britanii, de-a lungul timpului, la Fundaţia EuroEd au studiat şi persoane recomandate de Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Finlandei, Ambasada Suediei, Ambasada Olandei, precum şi de Casa Regală. În plus, după ce a fost înfiiţată Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Fundaţia EuroEd s-a ocupat de trei ambasadori care au lucrat la Chişinău şi de personalul acestora.

Diplomaţii sunt interesaţi de limba română

Potrivit Ancăi Colibaba, aceşti diplomaţi sunt motivaţi şi interesaţi să înveţe limba română, deoarece aceasta face parte din cerinţele lor profesionale. Aceştia vin cu experienţe anterioare în învăţarea limbilor străine, deoarece, în funcţie de rolul lor în cadrul Ambasadei, sunt obligaţi să stăpânească limba ţării în care lucrează. „Diplomaţi urmează cursurile înainte de a intra în misiune. Suntem impresionaţi de pregătirea, motivaţia şi profesionalismul pe care le dovedesc aceşti cursanţi. Toţi sunt motivaţi să înveţe limba română”, a subliniat aceasta.

De exemplu, în vara anului 2023, la EuroEd a fost pregătit ambasadorul Giles Portman, alături staff-ul său, care urmează să lucreze la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. „Aproape jumătate de an am lucrat intens pentru pregătirea şi pentru livrarea cursurilor”, a precizat Anca Colibaba.

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii, care își încheie misiunea în România pe 20 octombrie 2023

Recent, a fost în vizită la Fundaţia EuroEd actualul Ambasador al Marii Britanii, Andrew Noble, care îşi va încheia misiunea pe 20 octombrie. Acesta a venit pentru a-şi lua rămas bun şi pentru a povesti alături de cadrele didactice despre cei cinci ani petrecuţi în România. „A fost o mare bucurie să vedem cât de proaspătă şi cât de corectă este limba română. Nu s-a uzat, nu s-a fosilizat şi nici nu a rămas la nivelul orelor de curs făcute la noi. Este o limbă vie, folosită şi întărită de exerciţiul pe care viaţa în România l-a oferit Ambasadorului”, a menţionat preşedintele executiv al Fundaţiei EuroEd.

Cum se desfăşoară cursurile?

Cursurile, explică Anca Colibaba, sunt ancorate în contemporaneitate, cu evenimentele momentului şi lucrurile specifice dinamicii locale, regionale, naţionale şi mondiale. Există o adevărată activitate de cercetare înainte de sosirea unei noi delegaţii de cursanţi. „Şi-au dedicat un timp semnificativ ca să înveţe limba română. Programul pe care noi l-am oferit a constat de fiecare dată în cursuri formale pe care mereu le-am racordat cu institutul de la Londra, care urmează să organizeze evaluările pentru nivelul pe care persoana respectivă l-a obţinut la limba română. Ne-am gândit că utilizareaa eficientă a timpului în Iaşi trebuie să presupună nu numai în predare şi în învăţare formală în clasă, ci şi în utilizarea cunoştinţelor pe traseu, în restul zilei, în comunicarea directă cu diferiţi interlocutori. Este o ocazie foarte bună nu numai să exerseze ceea ce s-a învăţat în clasă, dar şi să afle foarte multe lucruri despre cultura românească, despre specificul României şi despre instituţiile care funcţionează”, a menţionat aceasta.

Pentru a asigura o învăţare eficientă, echipa de profesori este formată din 6-8 persoane, iar fiecare diplomat este pregătit de câte patru cadre didactice cu abordări diferite. În plus, pentru a se familiariza cu limba română şi a-şi dezvolta vocabularul, diplomaţii locuiesc în casă cu o familie de români pe parcursul vizitei în Iaşi. „Este vorba despre familii care au o anumită eleganţă în a trata şi a găzdui o persoană de rang înalt, care să promită că nu vorbesc limba engleză, pentru ca musafirul să poată aprofunda româna. Totuşi, trebuie să cunoască şi limba engleză pentru eventualele cazuri de forţă majoră. Trebuie să fie gazde plăcute, care să nu obosească pe parcursul acelor luni, având aceeaşi disponibilitate în ultima zi precum în prima zi”, a declarat Anca Colibaba.

Principele Nicolae, printre cursanţii EuroEd

Principele Nicolae se numără printre cursanţii orelor de limba română de la EuroEd. Atunci când a venit în ţară, acesta a urmat cursurile Fundaţiei, când avea în jur de 26-27 de ani, şi a pornit de la zero, construindu-şi încetul cu încetul posibilitatea de a comunica în limba română.

„Suntem bucuroşi că de fiecare dată când proiectele domniei sale îl aduc către Moldova, acesta ne vizitează şi alege să se întâlnească cu profesoarele şi cu persoanele pe care le-a întâlnit în momentul în care a luat pentru prima dată contact cu România”, a precizat preşedintele Fundaţiei EuroEd. Astfel, Principele va vizita joi, 19 octombrie, Fundaţia EuroEd, întâlnindu-se cu profesoarele care l-au învăţat limba română şi cu elevii şcolii.

Despre Fundaţia EuroEd

Fundaţia EuroEd funcţionează din 1992, fiind una dintre primele asociaţii non-guvernamentale cu vocaţie educaţională din Iaşi. Între timp, Fundaţia a înfiinţat un centru de limbi, o grădiniţă şi o şcoală acreditate, iar acum este în procesul de a înfiinţa liceul. De aproape 25 de ani, Centrul Internaţional de Limbi Moderne al fundaţiei organizează cursuri pentru limba engleză, franceză, germană şi, mai nou, pentru limba chineză.

„Suntem interesaţi de o strategie lingvistică coerentă care să pregătească, pe de o parte, adulţii, profesioniştii, în domeniul comunicării în limbi internaţionale, astfel încât ei să poată comunica eficient cu alţi cercetători, educatori, jurişti, artişti din lume, , dar şi de o strategie lingvistică specifică pe care o implementăm cu consecvenţă din 1996. Astfel, elevii învaţă în etapa preşcolară limbile engleză şi germană, în etapa şcolară studiază limbile engleză, germană şi chineză, iar în etapa gimnazială învaţă limbile engleză, germană, chineză şi franceză. Intenţia noastră este de a transforma absolvenţii noştri în posesorii unor competenţe utile pentru un viitor incert şi nesigur”, a declarat Anca Colibaba, preşedinte executiv al Fundaţiei EuroEd.

Comentarii