Politehnica ieşeană, a doua între universităţile tehnice din România

joi, 17 decembrie 2020, 02:56
2 MIN
 Politehnica ieşeană, a doua între universităţile tehnice din România

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) ocupă cea de-a doua poziţie la nivel naţional dintre instituţiile de învăţământ superior cu profil tehnic în cadrul clasamentului QS „Emerging Europe & Central Asia“ University Rankings 2021. Totodată, TUIASI se clasează pe poziţia a 5-a la nivel naţional în acest clasament şi pe poziţia 93 dintre toate universităţile luate în calcul în realizarea clasificării.

Pe prima poziţie din ţară se află Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pe poziţia a doua, Universitatea din Bucureşti, pe a treia Universitatea Politehnica din Bucureşti, urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi de TUIASI.

Dintre toate universităţile cu profil tehnic, Politehnica ieşeană se află însă pe poziţia a II-a la nivel naţional, păstrându-şi constant poziţia în clasementele din ultimii ani. Cel mai bun loc ocupat în acest top a fost însă în urmă cu doi ani, când s-a aflat pe poziţia 80 în topul tuturor universităţilor.

Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare la TUIASI, a explicat că poziţia actuală este însă una onorantă, având în vedere că în ultimii ani a scăzut numărul de cadre didactice.

„Este un nou exemplu prin care cercetarea ştiinţifică contribuie la creşterea vizibilităţii universităţii în clasamentele internaţionale. Mai ales în contextul în care în ultimii ani remarcăm o scădere a numărului de cadre didactice, sunt mai multe ieşiri decât intrări în sistem. Dar comunitatea academică este din ce în ce mai conştientă de importanţa clasificărilor internaţionale, ne desfăşurăm activitatea într-o societate globală, iar competitorii noştri nu mai sunt doar universităţile din România. Suntem bucuroşi că tinerii noştri colegi şi-au asumat de la intrarea în universitate rolul de membri responsabili ai comunităţii ştiinţifice contribuind în mod dinamic la creşterea numărului de publicaţii, atragerea de fonduri pentru cercetare şi, în consecinţă, la vizibilitatea internaţională a TUIASI“, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Comentarii