Politehnica organizează a zecea ediţie a Simpozionului Internaţional de Geomatică

luni, 30 octombrie 2023, 02:50
2 MIN
 Politehnica organizează a zecea ediţie a Simpozionului Internaţional de Geomatică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi va organiza, în perioada 16 – 17 noiembrie 2023, cea de-a X-a ediţie a Simpozionului Internaţional GEOMAT – 2023. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Uniunea Geodezilor din România, având tema principală „GEOMATICS ENGINEERING: Past, present and future” (Trecut, prezent şi viitor în domeniul ingineresc al geomaticii).

Acest eveniment are o semnificaţie specială, deoarece marchează un deceniu de la începutul acestui simpozion. Totodată, se sărbătoresc 210 ani de la înfiinţarea primei şcoli de ingineri hotarnici în limba română de către eminentul cărturar Gheorghe Asachi. Se aduce un omagiu contribuţiilor cartografice ale renumitului om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir, moment ce marchează 300 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. Cu acest prilej, va fi amenajat un spaţiu expoziţional dedicat operei sale, în cadrul simpozionului.

Tematica ediţiei 2023

Simpozionul va accentua importanţa tendinţelor actuale în domeniul geomaticii şi a rolului esenţial al datelor de referinţă spaţiale în societatea noastră, cu o atenţie deosebită acordată domeniului sistemelor de informaţii virtuale 3D. Motto-ul simpozionului este „Inspiraţie pentru o lume mai inteligentă”.

„Vă aşteptăm cu entuziasm să luaţi parte la această întâlnire productivă şi plină de inspiraţie, care va avea loc în ambianţa plină de farmec a oraşului Iaşi, încărcat de o bogată istorie, dar şi cu multiple valenţe de dezvoltare către un «oraş al viitorului». Suntem siguri că discuţiile noastre vor conduce la soluţii adecvate, bine adaptate provocărilor prezentei «lumi inteligente», iar împreună vom găsi acea inspiraţie care ne va ghida către progres şi bunăstare”, au transmis organizatorii.

Zece ani de la primul Simpozion GEOMAT

Simpozionul Internaţional GEOMAT este un eveniment ştiinţific anual de mare impact în domeniul geomaticii, organizat de Departamentul de Topografie şi Cadastru, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului în colaborare cu Asociaţia Geodezilor din România în parteneriat cu alte universităţi cu programe specifice de inginerie geodezică, specialităţi şi alte instituţii guvernamentale cu rol principal în domeniu. 

GEOMAT a fost o iniţiativă a Departamentului de Topografie şi Cadastru, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului începută în 2013. Pe lângă contribuţiile ştiinţifice ale participanţilor la conferinţă, se doreşte să crearea un mediu favorabil discuţiilor între mediul educaţional, agenţii guvernamentale şi companii private. Companiile de echipamente şi software din domeniu sunt invitate să-şi prezinte produsele într-un cadru special conceput şi să promoveze soluţii inovatoare la cerinţele globale de dezvoltare ale ştiinţelor geospaţiale.

Prima ediţie a acestui simpozion (2013) a comemorat celebrarea bicentenarului înfiinţării învăţământului tehnic şi ingineresc în limba română de către un celebru savant în cultură, Gheorghe Asachi.

Comentarii