Poveştile frumoase şi pline de speranţă a trei eleve uimitoare. Roxana, Adelina şi Paula, cele mai nou venite în proiectul ProRuralis

luni, 23 octombrie 2023, 01:50
7 MIN
 Poveştile frumoase şi pline de speranţă a trei eleve uimitoare. Roxana, Adelina şi Paula, cele mai nou venite în proiectul ProRuralis

Trei eleve din mediul rural îşi pot continua studiile la Iaşi datorită Asociaţiei Pro Ruralis. În ciuda neajunsurilor de acasă, Roxana, Adelina şi Paula au avut rezultate şcolare de excepţie, şi-au dorit să-şi poată finaliza studiile, iar acum sunt eleve în clasa a IX-a la licee de prestigiu din Iaşi. Iată-le povestea!

Situaţia materială precară şi părinţii bolnavi sau plecaţi în străinătate sunt o parte din problemele întâmpinate de cele trei fete de 15 ani. Datorită directorilor de la şcolile din Prisăcani, Trifeşti şi Suhuleţ, care le-au îndrumat către Asociaţia Pro Ruralis, acestea au mai primit o şansă la educaţie.

Roxana, în faţa greutăţilor la doar 15 ani

La doar 15 ani, Roxana a învăţat că viaţa nu este atât de simplă la anii copilăriei. Roxana Panainte provine din satul Suhuleţ, comuna Tansa, iar acum studiază la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, la profilul Filologie – intensiv Limba engleză. Problemele de acasă nu au fost un obstacol în parcursul său educaţional, aceasta obţinând media 9,35 la Evaluarea Naţională.

Mama Roxanei a avut tumoră pe creier şi a trecut printr-o intervenţie chirurgicală majoră, care a marcat-o pe viaţă. La aproape doi ani de la operaţie, aceasta tot nu poate lucra şi nici nu va mai putea vreodată. „Operaţia mamei mi-a marcat şi mie viaţa, pentru că m-a afectat destul de mult”, a afirmat tânăra.

Tatăl fetei este plecat în Germania, fiind singurul din familie care lucrează, pentru a le putea oferi un trai mai bun. „Însă, din păcate, banii nu sunt suficienţi pentru a mă susţine financiar la Iaşi şi aşa a intervenit Pro Ruralis, ajutându-mă să am un viitor mai bun”, a menţionat eleva.

Roxana parcurge săptămânal cei 60 de kilometri până în satul Suhuleţ, pentru a fi cât mai mult alături de mama ei. „Este destul de complicat să fiu atât de departe. Mă duc în fiecare weekend acasă pentru a reuşi să mai petrec timp cu mama şi să reuşim, totuşi, să ne comportăm ca şi cum boala nu ar fi existat, să încercăm să o facem să se simtă bine, pentru a ne simţi şi noi bine. Încercăm pur şi simplu, să păstrăm o armonie cât mai bună în casă”, a explicat copila.

Sprijinul Roxanei – directorul şcolii

Roxanei îi place să citească, motiv pentru care a şi optat pentru profilul Filologie. Nu preferă un anume tip de cărţi, explicând că îi place să experimenteze literatura şi să descopere cât mai multe domenii şi subiecte. „Pur şi simplu, cititul pentru mine este ca o ieşire din tot ce se întâmplă în jurul meu şi mă ajută să uit de absolut tot”, a precizat eleva.

Deşi e îndrăgostită de literatură, Roxana a participat în clasa a VII-a la Concursul ZIRCON, bazat pe biologie şi chimie, unde a obţinut Menţiune.

Tânăra a fost susţinută de directorul şcolii din Suhuleţ, cel care a şi îndrumat-o către Asociaţia Pro Ruralis. „La vechea şcoală am avut susţinerea directorului, care m-a ajutat cu pregătirea pentru Evaluarea Naţională şi m-a susţinut. Orice am avut nevoie, am avut datorită dumnealui, fiind un adevărat sprijin pentru mine”, a spus aceasta pentru „Ziarul de Iaşi”. După Evaluarea Naţională, Roxana şi-a dorit să devină negruzzistă, iar visul său a devenit realitate.

După finalizarea liceului, şi-ar dori să urmeze Facultatea de Psihologie, „pentru a ajuta şi alţi oameni să îşi depăşească momentele grele din viaţă”, şi speră cu va reuşi să îşi atingă scopul cu sprijinul Asociaţiei Pro Ruralis.

Adelina, la 40 de kilometri de părinţii bolnavi

Adelina Anton are 15 ani, este din Trifeşti şi învaţă tot la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, la profilul Ştiinţe ale Naturii. În ciuda problemelor de sănătate ale părinţilor săi, aceasta a găsit puterea de a finaliza clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Iacob Negruzzi” din Trifeşti.

Tatăl Adelinei este bolnav de cancer, mama sa a fost diagnosticată cu glandă tiroidă, iar niciunul dintre aceştia nu are un loc de muncă. Asociaţia Pro Ruralis i-a oferit şansa de a-şi urma visul de a studia şi de a se dezvolta. „Eu am aflat de Pro Ruralis prin intermediul directoarei de la fosta şcoală. Nu aveam o stare financiară bună, iar tata s-a interesat la fosta mea şcoală pentru a vedea dacă nu poate fi găsit un sponsor, iar doamna directoare a fost de acord să se implice şi ne-a anunţat că a găsit această asociaţie”, a explicat tânăra din Trifeşti.

Acum, Adelina mai petrece doar două zile pe săptămână acasă, la 40 de kilometri distanţă de Iaşi, pentru a fi alături de părinţii săi. „Îmi este foarte greu că nu sunt alături de ai mei acasă. Merg în fiecare weekend, dar nu reuşesc să stau decât două acasă. Chiar îmi este greu, dar încerc să păstrez legătura cât pot şi vorbesc zilnic cu ai mei”, a precizat aceasta.

10 pe linie pentru Adelina

Cei patru ani de gimnaziu au fost prolifici pentru eleva din Trifeşti. Aceasta a avut doar 10 pe linie şi a fost olimpică la patru materii (Matematică, Limba română, Istorie şi Desen), clasându-se mereu pe primele poziţii la etapa naţională. „Profesorii au fost alăturide mine în gimnaziu şi m-au ajutat mult, având în vedere situaţia de acasă”, a precizat eleva.

În urma Evaluării Naţionale, Adelina a obţinut media 9,95 şi a optat pentru Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, profilul Ştiinţe ale Naturii. În viitor, îşi doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină sau ale Facultăţii de Drept.

În ciuda pasiunii pentru învăţătură, Adelina se declară îndrăgostită de pictură şi lectură. Citeşte şi pictează orice, oricând şi oriunde, pentru a se simţi împlinită.

Paula – o viitoare învăţătoare

Paula Damiana Popa este o tânără din Prisăcani care îşi doreşte să devină învăţătoare. Având o situaţie financiară precară, aceasta a cunoscut Asociaţia Pro Ruralis prin intermediul directoarei de la fosta sa şcoală, iar acum, în clasa a IX-a, este elevă la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, după ce a obţinut media 8,27 la Evalurea Naţională.

„Am fost îndrumată de către doamna directoare de la vechea şcoală, deoarece părinţii mei nu au o situaţie financiară atât de bună. Am considerat că această asociaţie mă poate salva şi de asta m-am înscris”, a precizat fata de 15 ani.

În clasa a VIII-a, Paula a obţinut Premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba şi literatura română, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase competiţii sportive. Pentru ea, timpul liber înseamnă lectură, vizionarea documentarelor şi plimbări prin natură, completate uneori de scrierea poeziei. Cartea sa preferată, ne-a mărturisit aceasta, este „Castelul de sticlă” de Jeannette Walls.

La o lună de la începerea noului an şcolar, Paula mărturiseşte că s-a obişnuit cu noua s-a şcoală: „M-am acomodat repede la noua şcoală, chiar dacă toată vara am avut frica de nu mă integra, deoarece vin din mediul rural şi restul nu mă vor accepta atât de uşor”.

Despre Pro Ruralis

26 de elevi au intrat în anul şcolar 2023-2024 în Asociaţia Pro Ruralis. Aceştia provin din Erbiceni, Şipote, Ruşi (Belceşti), Fântânele, Prisăcani, Suhuleţ, Trifeşti, Probota, Cucuteni, Cozmeşti şi Butea. Dintre aceştia, o singură elevă este în clasa a VI-a la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, restul urmând clasa a IX-a: şapte la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, şase la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, cinci la Colegiul Economic Adminitrativ, doi la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” şi la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” şi câte unul la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „Miron Costin”.

În total, în anul şcolar 2023-2024, în Asociaţia Pro Ruralis sunt 102 elevi, dintre care doar şase sunt în ciclul gimnazial: doi în clasa a VI-a şi patru în clasa a VIII-a. Restul 96 de elevi sunt în clasele a IX-a (30), a X-a (26), a XI-a (21) şi a XII-a (19).

În plus, toţi cei 20 de absolveţi ai anului şcolar 2022-2023, din Asociaţia Pro Ruralis, au fost admişi la facultate. Astfel, trei au intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacia „Gr. T. Popa”, şapte la Facultatea de Informatică şi câte doi la Facultatea de Matematică, Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Chimie.

Asociaţia Pro Ruralis a fost iniţiată de „Ziarul de Iaşi”, iar cu sprijinul Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, comunităţii de afaceri, instituţiilor publice locale şi a persoanelor fizice, şcolarizează anual, la cele mai bune licee din Iaşi, copii din mediul rural, cu performanţe deosebite, dar lipsiţi de posibilităţi materiale adecvate.

Comentarii