Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași

joi, 04 mai 2023, 22:58
2 MIN
 Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) va oferi cea mai înaltă distincție academică – titlul de Doctor Honoris Causa – președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop. Ceremonia va avea loc joi, 11 mai 2023, de la ora 13.00, în Aula „George Emil Palade” a universității. După festivitate, de la ora 14.00, istoricul va susține conferința „Istorie și adevăr”.

„Domnul academician Ioan-Aurel Pop este o personalitate marcantă în domeniul istoriei, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internațional, având contribuții deosebite în domeniul științific și academic. Prin acordarea acestui titlu Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele domnului acad. Ioan-Aurel Pop în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase, tradiționale în viitor”, a subliniat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. 

Într-o descriere a președintelui Academiei Române, reprezentanții UMF Iași menționează că acesta a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție, iar în 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.

„Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României”, au precizat reprezentanții UMF Iași.

Acad. Ioan-Aurel Pop a condus pentru două mandate UBB și în calitate de rector, în perioada 2012 – 2020. Acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Române din 2001, iar din 2010 este membru titular, fiind în al doilea mandate de președinte al forului academic. Totodată, din 2020 este și președinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Rezultatele cercetărilor sale au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare și peste 500 de studii, articole, recenzii”, au mai spus cei de la UMF Iași. (C.H.)

 

 

Comentarii