Proiect comun al tuturor universităţilor de stat din Iaşi: promovare în toată Moldova

marți, 27 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Proiect comun al tuturor universităţilor de stat din Iaşi: promovare în toată Moldova

Rectorii prezenţi ieri la întâlnirea găzduită de Primărie cred că acesta ar putea fi primul pas spre o unificare a tuturor universităţilor ieşene într-una singură, mare şi puternică.

Rectorii universităţilor din Iaşi, împreună cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, au lansat ieri un proiect comun prin care se doreşte promovarea ofertei educaţionale universitare a Iaşului în regiunea Moldovei, şi nu numai. Astfel, proiectul „Iaşi, oraşul studenţiei tale. Porţi deschise la universităţile ieşene“, primul pro­iect comun de promovare a centrului universitar din capitala Moldovei, îşi propune să aducă la Iaşi peste 10.000 de elevi de la liceele din regiune.

Liceenii sunt aşteptaţi în perioada 21-25 aprilie, aceştia având posibilitatea să viziteze toate universităţile de stat din Iaşi, având puse la dispoziţie mijloace de transport în comun cu care vor putea circula gratuit pe „Traseul universitar“.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, care s-a desfăşurat în Sala „Vasile Pogor“ din Primărie, au participat, alături de primar, rectorul interimar de la Universitatea „Al.I. Cuza“ – prof.dr. Mihaela Onofrei, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ – prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ – prof.dr. Vio­rel Scripcariu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, prof.dr. Vasile Vîntu, şi prerectorul Universităţii de Arte „G. Enescu“, conf.dr. Florin Grigoraş.

Aceştia au explicat, în linii mari, care este sco­pul principal al proiectului, dar şi modul în care se vor desfăşura anumite acti­vităţi. De asemenea, rectorul Dan Caşcaval a menţionat că acesta este un prim pas pentru o unificare a universităţilor, însă este cale lungă până la o universitate unică a Iaşului.

„Ne place să credem că Iaşul este inima academică, inima culturală a ţării, şi, la un moment dat, a fost chiar centrul administrativ şi centrul politic al României. Trebuie să re­cunoştem că, fără o unitate, fără o solidaritate, acest oraş nu se poate dezvolta… O voce comună este o voce puternică“ a menţionat Dan Caşcaval.

De asemenea, rectorul universităţii tehnice a specificat că această evoluţie spre o universitate unică ieşeană nu se va realiza imediat, ci poate peste câteva generaţii. Un discurs asemănător l-au avut şi ceilalţi rectori ai universităţilor, care au îndemnat spre unitate, menţionând totodată că trebuie să ne folosim de calitatea de centru universitar pentru promovarea oraşului.

În ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura proiectul, fiecare dintre cele cinci universităţi îşi va desfăşura propriile evenimente şi prezentări, însă grupurile organizate de elevi care vor dori să viziteze centrul universitar ieşean vor putea să circule gratuit prin Iaşi pe „Traseul universitar“.

La fiecare 70 – 90 de minute, din zona Gării Mari din Iaşi vor pleca două autobuze cu identitatea vizuală a evenimentului, destinate exclusiv proiectului, care vor avea opriri în staţii predefinite şi semnalate corespunzător, în apropierea fiecărei instituţii de învăţământ superior. În fiecare staţie, studenţi voluntari ai celor cinci universităţi de stat din Iaşi îi vor îndruma pe elevi către sediile principale ale instituţiilor de învăţământ.

La gară va fi instalat un punct de informare, de unde vor porni toate grupurile de elevi. Aici, aceştia vor primi o broşură care va conţine informaţii despre universităţile din Iaşi, despre oportunităţile de cazare în campusuri, valorile burselor, cele mai importante obiective culturale ale Iaşului, dar şi de distracţie, cât şi cei mai importanţi angajatori activi în capitala Moldovei.

Totodată, la mijlocul broşurii, aceştia vor putea găsi o hartă cu toate staţiile de pe „Traseul universitar“, sediile instituţiilor, fiind marcate şi principalele obiective culturale.

Comentarii