Proiecte pentru prevenirea violenţei în şcoli, finanţate de minister. De ce numai jumătate au primit bani?

marți, 19 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Proiecte pentru prevenirea violenţei în şcoli, finanţate de minister. De ce numai jumătate au primit bani?

Proiectele a cincisprezece unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi vor fi finanţate prin Programul de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar „Împreună prindem curaj!”. Pentru aceste proiecte de prevenire a violenţei în rândul şcolarilor şi preşcolarilor a fost alocat un buget total de 58.000 de lei.

În total, au fost treizeci de proiecte depuse, iar fiecare instituţie de învăţământ a putut solicita maxim 4.000 de lei. „Este o propunere a Ministerului Educaţiei ca în cadrul programului, în funcţie de intenţiile pe care şcolile le au referitor la intervenţiile pe problematica violenţei, un număr de unităţi şcolare, în funcţie de sumele alocate, să beneficieze şi de fonduri din partea Ministerului, pentru a putea implementa proiectele pe care şi le propun”, a declarat Anca Hardulea, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Iaşi.

Cum a fost realizată selecţia?

Deşi suma maximă ce putea fi cerută a fost 4.000 de lei, şcoli care au cerut mai puţin de atât nu au primit finanţare. Directorul CRAJE a explicat că există un întreg proces de selecţie şi că suma nu este relevenantă atât timp cât conţinutul proiectului nu îndeplineşte criteriile cerute. „Au fost evaluate proiectele urmărindu-se corelarea între obiectivele propuse, nevoile şcolii, activităţi şi beneficiari. Au contat foarte mult proiectele care s-au adresat atât elevilor, cât şi părinţilor şi profesorilor, având un număr mai mare de beneficiari din fiecare categorie”, a transmis Anca Hardulea.

Sunt cincisprezece şcoli care nu au primit finanţare pentru proiectul propus, întrucât fondurile nu au fost suficiente. „Celelalte nu înseamnă că au fost respinse, doar că fondurile au fost insuficiente, motiv pentru care doar cincisprezece din cele treizeci pot primi finanţare. Le-am recomandat şcolilor ca, indiferent de rezultat, proiectele construite şi care cu siguranţă sunt valoroase pentru fiecare şcoală în parte să fie implementate în limita fondurilor pe care şcoala le poate aloca pentru ele”, a completat directorul CJRAE.

Nu contează suma cerută

De exemplu, în documentul publicat de Inspectoratul Şcolar Judeţean din Iaşi, proiectele sunt prezentate în ordinea descrescătoare punctajelor obţinute şi am identificat o unitate de învăţământ ce a solicitat doar 300 de lei, însă nu se numără printre beneficiarii programului „Împreună prindem curaj”.

„Problema nu a fost a sumei pe care au solicitat-o. Punctajele au fost exact în raport cu criteriile, care au fost publicate încă de la început. A contat foarte mult coerenţa proiectului, adică să existe o foarte bună descriere a nevoilor şcolii, a ţintelor pe care şi le propun, a activităţilor, a rezultatelor pe care îşi doresc să le obţină. Şcoala nu este împiedicată cu nimic, chiar este incurajată să îşi implementeze proiectul aşa cum l-a construit, cu atât mai mult cu cât suma pe care o consideră necesară este destul de mică şi poate fi asigurată şi în alt mod”, a precizat Anca Hardulea.

Care au fost criteriile de selecţie?

Criteriile de selecţie pentru acest proiect sunt definite în două categorii: criterii generale şi criterii specifice. Criteriile generale s-au concentrat pe formularul de înscriere completat în totalitate, întrucât trebuia să ofere o descriere detaliată a nevoilor preşcolarilor/elevilor, activităţilor propuse, rezultatelor aşteptate, echipei implicate, parteneriatelor şi costurilor implicate. De asemenea, activităţile propuse trebuiau să fie potrivite pentru nevoile grupului ţintă şi să se încadreze în obiectivele programului. A fost necesar ca planificarea desfăşurării acestor activităţi să se încadreze în intervalul noiembrie 2023 – mai 2024, iar bugetul solicitat să nu depăşească 4.000 de lei. Un alt aspect esenţial a fost corelarea cheltuielilor şi a bugetului estimat cu activităţile propuse.

Pe de altă parte, criteriile specifice de selecţie au pus accent pe fundamentarea iniţiativei, bazată pe analiza nevoilor pentru prevenirea violenţei şi infracţiunilor în rândul preşcolarilor/elevilor şi familiilor acestora. Relevanţa rezultatelor propuse şi concordanţa acestora cu nevoile identificate, inclusiv numărul de beneficiari şi obiectivele stabilite, sunt, de asemenea, criterii esenţiale. Un alt criteriu a fost reprezentat de selectarea şi implicarea organizaţiilor nonguvernamentale, instituţiilor publice şi altor entităţi. Totodată, proiectul trebuia să promoveze şi să ofere vizibilitate rezultatelor sale la nivelul şcolii, comunităţii locale şi în judeţul respectiv.

Proiectele selectate

  1. „Împreună pentru o şcoală prietenoasă!” – Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi (4.000 lei)
  2. „Împreună împotriva violenţei” – Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Haşdeu” Iaşi (4.000)
  3. „Culorile Nonviolenţei” – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi (3.998 lei)
  4. „Nonviolenţa Ne Uneşte” – Şcoala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia (3.996 lei)
  5. „Upstanderi în acţiune!” – Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iaşi (4.000 lei)
  6. „Împreună mai puternici. Misiunea noastră pentur o şcoală fără violenţă!” – Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi (4.000 lei)
  7. „Stop! Violenţa nu este un răspuns!” – Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi (3.500 lei)
  8. „Făr-abuz şi violenţă, în spirit de-adolescenţă!” – Şcoala Gimnazială „Ion Ghica” Iaşi (4.000 lei)
  9. Misiune şcolară: Creşterea prieteniei, reducerea agresivităţii” – Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Dancu (4.000 lei)
  10. „Împreună prindem curaj!” – Şcoala Profesională Gropniţa (4.000 lei)
  11. „Paşi către înţelegere: promovarea relaţiilor sănătoase în şcolile noastre” – Şcoala Gimnazială Ciorteşti (3.400 lei)
  12. „Educaţia – vaccin contra violenţei” – Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” Iaşi (4.000 lei)
  13. „Siguranţă şi coeziune şcolară” – Liceul Teoretic „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului (4.000 lei)
  14. „«Vreau să fiu bine» în şcoală” – Şcoala Profesională Mogoşeşti (4.000 lei)
  15. „Curcubeul prieteniei – Bun şi drept, nu violent!” – Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 24 Iaşi (3.106 lei)

Programul de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar „Împreună prindem curaj!” a fost aprobat prin Ordinul nr. 6.631/10.11.2023, sumele alocate provenind din Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii.

Comentarii