Rezultate slabe la evaluarea din mediul rural

Se anunţă dezastru: doar un elev ieşean din 2 ar trece Evaluarea Naţională. La ţară, doar 1 din 3

La nivelul întregului judeţ, promovabilitatea este ceva mai bună: 54,4%. La simularea pentru Bacalaureat, din 4.700 de elevi, doar 2.000 au luat medii peste 6.

miercuri, 20 aprilie 2022, 02:01
6 MIN
 Se anunţă dezastru: doar un elev ieşean din 2 ar trece Evaluarea Naţională. La ţară, doar 1 din 3

Elevii din judeţul Iaşi s-au descurcat mai bine la ultimele simulări ale Evaluării Naţionale şi ale Bacalaureatului, însă situaţia rămâne îngrijorătoare. Conform cifrelor oferite de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, doar 54,40% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut peste 5 la ambele probe, iar cei din rural doar în proporţie de 34,36%. La simularea probelor de Bac, rata de promovare a fost de 57,78% (fiind vorba de candidaţii care au obţinut media peste 6 şi nu au avut note sub 5). Practic, aproape 2.000 de candidaţi dintre cei 4730 prezenţi la toate probele nu au obţinut medie de promovare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a prezentat un raport detaliat cu privire la rezultatele elevilor ieşeni la simulările Evaluării Naţionale şi ale Bacalaureatului, realizând totodată şi o comparaţie cu simulările organizate de instituţie la începutul acestui an, în luna ianuarie. Practic, elevii ieşeni s-au descurcat mai bine la ultimele simulări, cele organizate de către Ministerul Educaţiei, însă rezultatele sunt totuşi îngrijorătoare, mai ales în ceea ce priveşte mediul rural.

Evaluarea Naţională, o provocare pentru aproape 70% din elevii din rural

Puţin peste jumătate din elevii de clasa a VIII-a au reuşit să obţină peste 5 la simularea Evaluării Naţionale care a avut loc la începutul lunii aprilie. Astfel, potrivit cifrelor publicate de către ISJ Iaşi, din totalul celor 8.004 de elevi, 7.463 de elevi au fost prezenţi la proba de limba şi literatura română (93.24%), în timp ce proba de matematică a fost susţinută de 7.440 de elevi (92.95%). Prezenţa la ambele probe a fost de 92.10%, cu un total de 7.372 de elevi. Şi la capitolul prezenţă, mediul urban a stat mai bine, cu aproape 96% dintre elevi prezenţi la ambele probe, comparativ cu mediul rural, care a trecut cu puţin peste 90%.

În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de elevii de clasa a VIII-a, rata de promovare la nivelul judeţului a fost de doar 54,4%, cu o diferenţă foarte mare între rural şi urban. Practic, doar 34,36% dintre elevii din mediul rural au reuşit să obţină peste media 5, comparativ cu 76,13% dintre elevii din mediul urban. Practic, dacă două treimi dintre elevii din urban au şanse să promoveze Evaluarea Naţională, doar o treime dintre elevii din rural au această şansă la acest moment.

Simularea din aprilie, cu rezultate mai bune decât cea din ianuarie

Chiar dacă situaţia este una îngrijorătoare dacă analizăm rezultatele de la nivelul judeţului, putem însă vedea o evoluţie faţă de rezultatele din luna ianuarie, cu menţiunea că elevii din anii trecuţi au menţionat mereu că simulările organizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi au un grad de dificultate mai ridicat decât cele organizate de către Ministerul Educaţiei. Astfel, dacă ne luăm strict după rezultate, la simularea din aprilie au promovat cu 14% mai mulţi elevi. Practic, de la 40,45% s-a ajuns la un procent de promovare de 54,4%. Se vede o îmbunătăţire şi comparativ cu mediile de rezidenţă, de la 20,85% în rural la simulările din ianuarie la 34,36% la cele din aprilie. În urban, la simulările din ianuarie promovase un procent de 63,51%, iar la simulările organizate de Ministerul Educaţiei au promovat 76,13% dintre elevii din urban.

Matematica a pus mai multe probleme decât limba română

În ceea ce priveşte rezultatele pe materii la Evaluarea Naţională, putem vedea că Matematica a pus mai multe probleme decât Limba română. Practic, doar 59,88% dintre elevi au obţinut peste 5 la Matematică, comparativ cu 70,32% cât au obţinut peste 5 la Limba română. În mod evident, rezultatele au fost mai bune la simularea din luna aprilie decât la cea din luna ianuarie.

"Comparativ cu simularea organizată de I.S.J. Iaşi în luna ianuarie, rezultatele elevilor înregistrează un progres la ambele probe, diferenţa procentuală fiind pozitivă atât la disciplina limba şi literatura română (^5.33%), cât şi la matematică (^17.15%), efect al orientării programelor de pregătire a elevilor spre atingerea pragului minim de promovare pentru elevii care întâmpină dificultăţi la acest nivel, dar şi a pragurilor superioare de notare în cazul elevilor care au obţinut note peste 5 în sesiunea anterioară", explică reprezentanţii ISJ Iaşi în cadrul raportului publicat.

Luând rezultatele din urban şi din rural, vedem că 86% dintre elevii din urban au promovat la Limba română, comparativ cu 55,94% în rural, iar la Matematică au promovat în urban 79,98%, comparativ cu 41,43% în rural.

2.000 de elevi dintre cei 4.730 prezenţi la simulări nu ar fi luat Bacalaureatul

Conform raportului ISJ Iaşi, din totalul de 5.882 de elevi care ar urma să dea bacalaureatul în acest an, majoritatea (5.611) este din mediul urban, în rural fiind înscrişi doar 271 de elevi.

În ceea ce priveşte rata de prezenţă la probele simulării de la finalul lunii martie, puţin peste 80% dintre elevi au fost prezenţi la ambele probe. Totuşi, în privinţa procentului de promovare, la fel ca în cazul Evaluării Naţionale, se poate observa o evoluţie evidentă.

"Din totalul celor 4.730 de candidaţi care au participat la toate probele simulării examenului de Bacalaureat, au promovat 2.733 (candidaţi care au obţinut medii ≥6), reprezentând un procent de 57.78%, mai ridicat decât cel realizat la simularea din luna ianuarie 2022, când rata generală de promovare a fost de 42.89%. Au fost declaraţi «respins» 1.997 de candidaţi (42.22%), dintre care 172 de candidaţi au obţinut note egale sau mai mari decât 5.00 la toate cele trei probe, însă nu au obţinut media 6.00, necesară promovării", explică reprezentanţii ISJ Iaşi.

Rezultatele pe probe de examen

Analizând rezultatele la probele de examen, putem vedea că 80% dintre elevii prezenţi au promovat prima probă (comparativ cu 76,57% în ianuarie), 68,03% dintr elevi au promovat proba a II-a (comparativ cu 52,74% în ianuarie), iar la proba a III-a rata de promovare a fost de 77,91% (comparativ cu 63,16% în ianuarie).

"Se remarcă, pentru toate cele trei probe, un progres la nivelul rezultatelor, exprimat prin diferenţe procentuale pozitive situate între +3.63% la proba E.a) – Limba şi literatura română şi +15.29% la proba E.c) – Proba obligatorie a profilului (Matematică/ Istorie)", explică reprezentanţii ISJ Iaşi.

Dacă ne luăm după rezultatele elevilor în funcţie de filiera de studiu, vedem că 92,55% dintre elevii de la Filiera teoretică au promovat simularea bacalaureatului, 77,22% dintre elevii de la filiera vocaţională au promovat, iar de la filiera tehnologică procentul de promovare este de doar 67,22%.

Top şcoli la simularea Evaluării Naţionale

Zece unităţi de învăţământ din judeţ au înregistrat o rată de promovare de 100% la simularea examenului de Evaluare Naţională. Practic, la aceste şcoli elevii au obţinut note egale sau mai mari decât 5 la ambele probe.

Potrivit raportului ISJ Iaşi, în ordinea publicării acestora de către instituţia ieşeană, aceste şcoli sunt Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul Naţional "Costache Negruzzi" Iaşi, Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Iaşi, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" Iaşi, Liceul Teoretic "Miron Costin" Iaşi, Liceul Teoretic "Varlaam Mitropolitul" Iaşi, Şcoala Gimnazială "Euroed" şi Şcoala Gimnazială "Paradis".

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a menţionat că la nivelul judeţului sunt şi două unităţi de învăţământ în care niciun elev nu a obţinut note peste 5 la ambele probe ale examenului, însă nu a numit aceste instituţii.

Top licee după rezultatele la simularea Bacalaureatului

Potrivit raportului ISJ Iaşi, nicio unitate şcolară nu a obţinut procentaj de promovare de 100%, însă sunt mai multe colegii din Iaşi care s-au apropiat foarte mult de acest procent. Astfel, cel puţin în privinţa procentului de promovare, putem realiza un top exact al acestor şcoli.

  1. Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi (99.19%)
  2. Colegiul Naţional "Costache Negruzzi" Iaşi (98.53%)
  3. Colegiul Naţional Iaşi (98.33%).

În ceea ce priveşte mediile de 10, doar trei elevi au reuşit această performanţă, doi elevi de la Colegiul "Mihai Eminescu" şi un elev de la Colegiul "Costache Negruzzi".

Comentarii