De Business

Punem punctul pe știi

Soluţia pentru românii care nu îşi mai pot plăti datoriile în criză

miercuri, 02 septembrie 2020, 09:11
2 MIN
 Soluţia pentru românii care nu îşi mai pot plăti datoriile în criză

Românii care nu-şi mai pot plăti datoriile în plină criză pot apela la procedura de faliment personal, reglementată în ţara noastră în urmă cu doi ani.

Situaţia financiară deja precară a multor români s-a înrăutăţit din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. Acest lucru este ilustrat de numeroase studii publicate în ultimele luni. De exemplu, un studiu al companiei de consultanţă McKinsey arată că peste 54% dintre români consideră că situaţia lor financiară curentă este precară sau oarecum vulnerabilă şi aproape 50% au înregistrat o reducere a veniturilor şi a economiilor în ultima perioadă. Circa 85% dintre români au cumpărat doar produse care să le acopere nevoile de bază, care ţin de supravieţuire, siguranţă şi sănătate, de la decretarea stării de urgenţă, arată şi un studiu realizat de Aegon România. Totodată, 35% dintre români nu au deloc economii, potrivit unui studiu ING. În plus, mulţi români şi-au amânat ratele la bănci, după ce Guvernul a permis acest lucru, printr-o legislaţie special creată pentru această perioadă de criză, iar reînceperea plăţilor poate reprezenta un şoc financiar, mai ales pentru cei care au rămas fără loc de muncă sau au suferit reduceri ale veniturilor între timp. Aşadar, ultimele luni au adus o povară în plus pentru românii care se aflau deja la limita unei situaţii financiare care să le asigure traiul de zi cu zi. În acest context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor reaminteşte că românii care nu îşi mai pot plăti datoriile pot merge la sediile instituţiei din localitatea de domiciliu pentru a fi sfătuiţi în privinţa unei proceduri de insolvenţă personală.

Ce este insolvenţa personală şi cine poate beneficia Insolvenţa este acea situaţie în care o persoană nu mai dispune de banii necesari pentru a-şi achita datoriile (rate bancare, impozite, restanţe la asociaţiile de proprietari) şi înregistrează întârzieri de plată mai mari de 90 de zile, iar în acelaşi timp nu există vreo posibilitate rezonabilă să îşi revină financiar în următoarele 12 luni, pentru a-şi onora contractele asumate şi să ducă în acelaşi timp un trai rezonabil. De procedura de insolvenţă personală pot beneficia persoanele care au datorii atât de mari încât valoarea lor totală depăşeşte valoarea tuturor bunurilor aflate în proprietate (cel puţin 15 salarii minime brute pe economie, respectiv 2.230 lei x 15 = 33.450 lei), precum şi persoanele care nu au alte surse de venit şi au o situaţie financiară iremediabil compromisă. Persoana insolventă trebuie să aibă domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită, de cel puţin 6 luni anterior depunerii cererii, în România.

Continuarea, pe adevarul.ro

Comentarii