Studenţi revoltaţi la UMF, rector nedisponibil. Programul haotic de la Iaşi a ajuns şi în Parlament. Pleacă la facultate la 7 dimineaţa şi vin la 8 seara

joi, 07 decembrie 2023, 02:50
4 MIN

Un proiect de lege prin care se limitează numărul de ore pe care studenţii îl pot petrece zilnic la facultate a fost depus recent în Parlament de o senatoare USR. Sen. Silvia Dinică a precizat într-un comunicat de presă că proiectul a pornit de la un caz real, al studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), unde sute de studenţi au reclamat, pe lângă creşterea taxei pentru programul de licenţă, că au cursuri şi până la 12 ore pe zi.

Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studenţii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativă nu ar afecta procesul educaţional în mod negativ, ci doar ar determina conducerea instituţiilor de învăţământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenţilor, după cum a menţionat Silvia Dinică.

„Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare, nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a spus senatoarea Silvia Dinică, citată într-un comunicat transmis de USR.

Ce spun studenţii de la UMF

Reporterii “Ziarul de Iaşi” au luat legătura cu o parte dintre tinerii care şi-au exprimat în mod direct această nemulţumire, motivaţi fiind de orarul mult prea încărcat, din punctul lor de vedere.

O studentă în anul I la Farmacie a precizat că, într-o zi de vineri, de exemplu, stă 10 ore la cursuri, între acestea având doar o pauză de două ore. Pe care o petrece tot la facultate, neavând timp fizic de a ajunge acasă, fie şi pentru a mânca ceva.

“Vinerea începem la 07:30 şi plecăm la 18:30. Avem doar o pauză de două ore, în care din cauza traficului alegem să stăm pe hol, tot la facultate… Şi aşa stăm în total 12 ore aici. Mergem să ne cumpărăm ceva de mâncare şi cam asta e. Fiind în primul an de studii, dintre toate, programul mi se pare cel mai obositor. Dacă nu stai aproape de universitate, adică prin Centru sau zona Gării, nu ai cum să mergi acasă în pauză, mai rău te încurci cu aglomeraţia. De exemplu eu stau cu chirie în zona Alexandru. Deci, dacă am pauza aceea de două ore este împărţită aşa: o oră de la 12:30 la 13:30, apoi încă o oră de la 15:30 la 16:30. Care ar mai fi rostul venirii acasă ? Şi dacă aş face câte 40 de minute dus-întors până acasă, la fiecare oră de pauză, ce aş face acasă în 20 de minute? Nu ai timp să înveţi pe parcursul zilei. Trebuie să pierzi nopţile sau weekendul pentru asta. De relaxare, muncă sau dormit, nici nu poate fi vorba”, ne-a declarat aceasta.

Tânăra: “Este vorba despre timp mort”

În relatarea sa, studenta de la Farnacie a pus accent pe programul haotic, nu pe dificultatea cursurilor, spunând că reclamă organizarea activităţii didactice, nu încărcarea pe ansamblu sau faptul că Medicina este o facultate grea.

“Vreau să fie clar, nu ne plângem de numărul orelor pentru că nu știm noi în ce ne-am băgat ori alta…problema e agitația, haosul, modul în care a fost gândit orarul. Fizic, emoțional, nu ai cum să înveți după atâtea ore . Că tot am zis de ziua de vineri, oricât aș încerca eu seara pe la 20:00 când ajung acasă să învăț, nu ai cum, ești buimac. Ești trezit de la 06:00 ca să ajungi la 07:30. Credeți-mă că toți știm și suntem conștienți de profesia pe care ne-am ales-o, însă nu e normal să fie așa. Îmi place ceea ce fac, îmi place stilul de viață mai antrenant, îmi place domeniul pe care l-am ales, dar nu pot învăța în jumătate de oră prin pauze sau cafenele. În concluzie, este vorba despre un timp mort”, a mentionat tânăra.

Cursuri multe şi la Medicină Generală

Studenţii seriei A de la specializarea “Medicină Generală” încep cursul de “Medicină Internă” marţea, de exemplu, tot de la 07:30. Fără nici măcar o pauză, aceştia se prezintă la “Pediatrie” sau “Chirurgie Pedriatrică” şi “Endocrinologie”, ca mai apoi să încheie ziua la ora 17:30, iarăşi cu “Pediatrie”.

Astfel, viitori medici petrec şi câte 10 ore neîntrerupte la facultate. “Ideea este că nu mai ai timp de nimic altceva, de mâncat sănătos, de învăţat corect… Nu poţi să studiezi tot în weekend sau sesiune. Cum am mai spus, nu poate fi vorba de altceva… Unii spun că vor să muncească ca să îşi plătească taxa, dar nu au cum. Nu poţi nici măcar part-time. Dacă nu te ajută familia cu bani, de unde plăteşti taxa?”, a menţionat studenta de la Farmacie.

Contactat de mai multe ori, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a menţionat într-un mesaj scris că tinerii petrec timp la universitate atât cât este aprobat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

“Nu sunt disponibil momentan. Studenţii stau «la ore», după cum spuneţi dumneavoastră, exact atît cît este aprobat de ARACIS. Datele le găsiţi pe site-ul UMF Iaşi”, a declarat Viorel Scripcariu. 

Comentarii