Topul liceelor după mediile la bacalaureat. Locul I și II, la două sutimi. Alte surprize

joi, 08 iulie 2021, 02:02
4 MIN
 Topul liceelor după mediile la bacalaureat. Locul I și II, la două sutimi. Alte surprize

„Ziarul de Iaşi” a realizat şi anul acesta topul liceelor din Iaşi în funcţie de media mediilor de la bacalaureat. Acest clasament poate stârni unele controverse. Discuţiile au drept argumente, în fiecare an, fie specializările unui anumite şcoli, cum este cazul Liceului "Moisil" care subliniază faptul că pregăteşte elevi pentru piaţa de IT, deci pune mai mult accent pe Matematică, fie Colegiul "Racoviţă" care consideră că nu este corect să fie luate în considerare şi rezultatele elevilor de la frecvenţă redusă. De asemenea, majoritatea şcolilor subliniază că nu ar fi corectă introducerea în calcule a celor neprezentaţi şi există cazuri, inclusiv în acest an, de elevi consideraţi "respinşi" cu două note de peste 9 şi una sub 5. Pentru a elimina aceste nemulţumiri, am luat în considerare pentru acest top doar candidaţii promovaţi, din seria curentă şi care au urmat cursurile la zi.

 

Rezultatele la bacalaureat din acest an au clasat două dintre colegiile din Iaşi în top 5 la nivel naţional în ceea ce primeşte mediile obţinute la bacalaureat. Un top discutat de către cadre didactice sau conducerile şcolilor şi considerat "nedrept", fiind şcoli de elită care au avut şi candidaţi din seriile trecute, fie clase cu frecvenţă redusă sau aşa numitele "accidente", elevi notaţi cu note de peste 9 la două obiecte, dar picat cu o notă sub 5 la cel de-al treilea. Prin urmare, pentru a elimina cât mai multe dintre aceste variabile, am ales să realizăm un top al liceelor din Iaşi luând în considerare doar mediile la bacalaureat ale elevilor din seria curentă, care au urmat cursurile la zi şi care au promovat examenul.

1. Colegiul Naţional – media mediilor 9,367. Au fost luate în considerare rezultatele a 140 de candidaţi din această serie. Trebuie menţionat că ultima medie pe acest colegiu este 7.73, iar un elev nu s-a prezentat la una dintre probe, luând însă 8.15 la Limba română şi 6.75 la Matematică.

 2. Colegiul "Racoviţă" – media mediilor 9,341. Au fost luate în considerare rezultatele a 147 de candidaţi care au urmat cursurile la zi, din această serie. Trebuie menţionat faptul că această unitate de învăţământ a avut numeroşi elevi la frecvenţă redusă, iar doi dintre candidaţii de la cursurile la zi, din această promoţie, nu au promovat, nereuşind să obţină la unul dintre obiecte note de peste 5, deşi la celealte două obiecte au avut note de peste 8.

3. Colegiul "Negruzzi" – media mediilor 9,209. Colegiul "Negruzzi" s-a clasat anul acesta pe locul al V-lea la nivel naţional în ceea ce priveşte media mediilor de la bacalaureat. În topul realizat de Ziarul de Iaşi se clasează însă pe poziţia a III-a, Colegiul "Racoviţă" reuşind un rezultat mai bun deoarece au fost eliminaţi din calcul elevii care au urmat cursurile la frecvenţă redusă. În realizarea calcului mediei au fost luate în considerare rezultatele a 151 de elevi. Nu a fost luat în considerare rezultatul unui elev dintr-o promoţie anterioară, considerat respins.

4. Colegiul "Eminescu" – media mediilor 8,988. Pe poziţia a IV-a se află Colegiul "Eminescu", fiind luate în considerare mediile a 165 de elevi. Nu au fost luate în considerare rezultatele a trei elevi consideraţi respinşi. Aceştia au obţinut note sub 5, deşi au avut rezultate de peste 8 sau 9 la alte materii.

5. Liceul "Alecsandri" – media mediilor 8,858. În realizarea calcului au fost luate în considerare rezultatele a 123 de elevi. Nu au fost luate în considerare mediile a trei elevi, unul neprezentat şi doi care au obţinut note sub 5 la una dintre materii. Unul dintre cei "picaţi" obţinuse note de peste 8 la două dintre materii.

6. Liceul "Moisil" – media mediilor 8,849. Au fost luate în considerare mediile a 185 de elevi. Nu au fost luate în considerare mediile a trei elevi din promoţiile anterioare, care au promovat însă bacalaureatul, şi rezultatele a doi candidaţi din promoţia curentă care fie nu au obţinut medie de trecere, fie au picat la unul dintre cele trei obiecte de examen.

7. Liceul "Cantemir" – media mediilor 8,836. Au fost luate în calcul mediile a 175 de elevi. Nu au fost luate în calcul mediile a patru elevi din promoţia curentă, unul neprezentat, un candidat neprezentat la o materie, deşi a luat note de 7,85 şi 9.8 la două obiecte, iar doi candidaţi au picat la câte un obiect, deşi şi ei obţinuseră note foarte bune la celelalte două.

8. Liceul "Miron Costin" – media mediilor 8,703. Au fost luate în considerare mediile a 148 de candidaţi. Nu au fost luate în considerare rezultatele a doi elevi din promoţiile anterioare, chiar dacă au promovat. De asemenea, trebuie menţionat că toţi elevii acestei şcoli au promovat bacalaureatul.

9. Liceul "Ibrăileanu" – media mediilor 8,640. În realizarea mediei au fost luate în considerare rezultatele a 112 elevi. Nu a fost luat în considerare rezultatul unui elev neprezentat. Trebuie menţionat că toţi elevii prezenţi la examen au promovat bacalaureatul.

În realizarea accestui top au fost calculate doar mediile mediilor de la bacalaureat ale candidaţilor şcolilor amintite în top, acestea fiind printre cele mai "vânate" de părinţi şi elevi. 

Comentarii