Un studiu revoluţionar, la care a contribuit un cercetător de la UAIC, publicat în celebra revistă Nature

marți, 29 noiembrie 2022, 22:57
2 MIN
 Un studiu revoluţionar, la care a contribuit un cercetător de la UAIC, publicat în celebra revistă Nature

Un asistent de cercetare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este co-autor al unui articol ştiinţific care a fost publicat în una dintre cele mai prestigioase reviste de comunicare ştiinţifică din lume: Nature Communications. 

Dr. Dumitru-Claudiu Sergentu lucrează în cadrul Laboratorului de investigare a proceselor fizico-chimicce din faza gazoasă cu implicaţii în formarea aerosolilor organici secundari de la UAIC. A realizat un studiu publicat pe 23 noiembrie în Nature Communications, în colaborare cu o echipă pluridisciplinară de cercetători din SUA şi China. Studiul vizează sinteza şi caracterizarea unor noi compuşi ce stabilizează legături chimice multiple între un atom de uraniu şi unul de azot. „Relevanţa acestui studiu este susţinută la un nivel mai general de problematica procesării deşeurilor nucleare la nivel global, ce atrage după sine nevoia de a cunoaşte cât mai precis comportamentul fizico-chimic al actinidelor. Actinidele sunt elemente metalice radioactive cu aplicaţii, în principal, în industria nucleară, acestea fiind extrem de nocive vieţii odată intrate în contact necontrolat cu mediul înconjurător (sol, apă sau atmosferă). Astfel, dintr-o perspectivă ştiinţifică, cercetătorii din cele mai mari laboratoare ale lumii îşi unesc eforturile pentru a se ajunge la un consens cu privire la capacitatea actinidelor de a forma legături chimice cu alte molecule şi de a le caracteriza pe acestea”, a declarat dr. Dumitru-Claudiu Sergentu.

Articolul este intitulat „A charged diatomic triple-bonded U≡N species trapped in C82 fullerene cages” şi descrie, conform cercetătorului, legătura covalentă triplă dintre un atom de uraniu şi unul de azot ce se formează în interiorul unor „fulerene”. Astfel de compuşi chimici sunt foarte rari în literatura de specialitate, a explicat dr. Dumitru-Claudiu Sergentu. Acesta este absolvent în 2011 al Facultăţii de Chimie de la UAIC, a absolvit un master european în Chimie teoretică şi modelare computaţională la Universitatea din Groningen, devenind doctor în Chimie la Universitatea din Nantes, Franţa. 

Comentarii