De Business

Punem punctul pe știi

Vuza vrea să stoarcă Iaşitex SA de bani cu toate că firma nu mai are nici o activitate

marți, 01 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Vuza vrea să stoarcă Iaşitex SA de bani cu toate că firma nu mai are nici o activitate

Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus prin intermediul unor firme controlate de el o plângere prin care solicită dobânzi de 30 de milioane de lei. Judecătorii au analizat documentele depuse la dosar şi au stabilit deja cât va cântări expertiza contabilă prezentată. O decizia finală urmează să fie luată în septembrie.

Nici „moartă”, fosta Iaşitex SA nu are linişte. Prin intermediul a două firme pe care le controlează, omul de afaceri Ştefan Vuza cere Iaşitex o sumă de trei ori mai mare decât preţul la care a fost privatizată societatea. Vuza controlează şi Iaşitex, unde deţine aproape 84% din acţiuni. Dacă procesul ar fi pierdut de Iaşitex, efectul ar fi că societatea lipsită de activitate ar fi „stoarsă”, fără ca acţionarii mărunţi să beneficieze în vreun fel.

30 de milioane de lei pentru un aport de 10 milioane de lei

Prin plângerea depusă la Tribunal, CRC Impex Chemicals şi Uzuc SA au solicitat plata de către Iaşitex a sumei de 30 milioane lei. În motivarea cererii, CRC Impex afirmă că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Iaşitex SA, aducând ca aport de capital social suma de 10,3 milioane lei. „În schimbul acestui aport, reclamanta precizează că nu deţine în prezent nicio acţiune la capitalul social, iar aportul a fost restituit. Deşi pârâta a restituit reclamantei aportul pentru care nu au fost distribuite participaţii la capitalul social, aceasta s-a realizat cu mare întârziere şi fără achitarea niciunei sume aferente întârzierii. Pârâta Iaşitex a iniţiat o operaţiune de majorare a capitalului social, dar hotărârea adunării generale aferente a fost anulată de Curtea de Apel Iaşi, motiv pentru care reclamanta nu a primit nici o contraprestaţie echivalentă sumei de 10.297.000 lei”, se menţionează în cererea de chemare în judecată. Suma de 30 milioane lei ar reprezenta astfel o dobândă penalizatoare pentru nerestituirea la timp a sumei de 10,3 milioane lei.

Ce au spus judecătorii?

Reclamanta a depus la dosar o expertiză contabilă, care nu a avut însă darul de a-i convinge pe judecători. „În acest raport de expertiză se precizează că s-au avut în vedere acte şi înscrisuri contabile, fără a fi enumerate sau depuse la dosarul cauzei şi a procedat la analiza cursului prescripţiei fără a putea fi reţinut de către instanţă momentul de la care dreptul pârâtei trebuia manifestat. Mai reţine instanţa faptul că expertul a reţinut că au fost analizate acte contabile aparţinând unei societăţi care nu este parte în cauză”, au reţinut magistraţii Tribunalului. Judecătorii au precizat că raportul trebuia însoţit obligatoriu de documentele care au stat la baza sa, astfel încât instanţa să-şi poată forma o convingere în mod direct. Prin urmare, expertiza a fost înlăturată de la dosar. Acţiunea rămânând astfel practic fără însăşi baza ei de susţinere, judecătorii Tribunalului au decis respingerea acţiunii. Procesul se află acum pe rolul Curţii de Apel, o decizie finală putând fi luată în septembrie. 

Cititi si: Ştefan Vuza a regizat o mişcare surprinzătoare la Iaşitex. Ce credeți că urmărește?

Cititi si: Omul de afaceri Ştefan Vuza a „stors” 1,5 milioane de la compania Iasitex

Cititi si: Un acţionar acuză! Iată cum stoarce Ştefan Vuza compania Iaşitex de cash

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii