VIDEO&FOTO: Atracţiile de la Festivalul Ştiinţei: roboţii, misterele creierului şi amfiteatrele

miercuri, 08 aprilie 2015, 11:44
4 MIN

Mii de elevi au participat în primele două zile la Iaşi Science Festival, s-au jucat cu roboţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi sau au participat la studierea misterelor creierului în Arena Ştiinţelor Medicale din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.

ORA 12:30

Vedeţi cum s-au distrat cei mici în Arena Ştiinţelor Medicale de la UMF Iaşi:

 

Uite cum s-au distrat cei mici in Arena Stiintelor Medicale! Viitori medici, viitori cercetasi!

Posted by Iasi Science Festival on Tuesday, April 7, 2015

ORA 02:50

Conform reprezentanţilor UMF, numărul elevilor care s-au înscris la faţa locului a crescut mult faţă de înscrierile online, care au fost la rândul lor duble faţă de anul precedent, aproximativ 6.500. Elevii au venit în pavilionul amplasat în faţa UMF, s-au plimbat prin laboratoarele şi amfiteatrele universităţii şi au rămas plăcut surprinşi, după cum spun organizatorii, de evenimentele prezentate.

175 de grupuri organizate sunt aşteptate în această perioadă la Arena Ştiinţelor Medicale, organizatorii estimând că vor fi prezenţi peste 12.000 de elevi, cadre didactice şi părinţi din zece judeţe ale ţării. „Elevii au fost foarte receptivi. Cele mai căutate ateliere au fost, până în momentul de faţă, cel de neuroştiinţe, salvatorii vieţii şi atelierul de jurnalism medical. Pe lângă acestea, elevii au fost încântaţi de laboratoarele vizitate, de biologie celulară, morfopatologie sau histologie. Au fost interesaţi să viziteze Universitatea, inclusiv sediul rectoratului sau Sala Senat. Domnul doctor Bogdan Iliescu a condus laboratorul de neuroştiinţe, care a atras mulţi elevi, şi domnul doctor Dan Timofte le-a arătat manevrele de chirurgie laparoscopică, fiind foarte interesaţi să manvreze la rândul lor acel robot care imită o astfel de operaţie“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, de la UMF Iaşi.

Elevii s-au prezentat în număr mare la UMF în ciuda vremii urâte care a fost şi luni, şi marţi, când ploile a împins toată lumea în pavilion sau în universitate. Prof.dr. Doina Azoicăi a precizat că s-a realizat o înţelegere cu UTI, iar grupurile de elevi care vizitează instituţia de învăţământ superior tehnic vin şi la UMF, şi invers, conduşi de către studenţii voluntari.

Biblioteca, punct de atracţie

În aceeaşi notă au apreciat şi reprezentanţii UTI desfăşurarea primelor zile de festival. „Am fost încântaţi de încântarea lor“, a precizat prof.dr. Irina Lungu, prorector al instituţiei de învăţământ superior. Aceasta a precizat că în fiecare zi au fost peste 1.500, 1.600 de elevi, din toate clasele şi din toate judeţele apropiate Iaşului, unii venind şi din afara zonei geografice a Moldovei. „Am avut elevi foarte tineri şi nonşalanţi în a întreba despre secretele meseriei, deşi la o distanţă mare de a face o acţiune într-o viitoare profesesie. Ei au fost cei mai curioşi. Adolescenţii au fost mai reticenţi în a pune întrebări concrete, însă cred că i-a încântat foarte mult că tot ce-au văzut le-a fost prezentat de studenţii universităţii“, a adăugat prorectorul. Aceasta a ţinut să precizeze şi faptul că în acest context crede că s-a mai schimbat ideea că ingineria ar fi o meserie grea, la fel şi studenţia într-un domeniu tehnic.

 
Elevii care au vizitat Arena Ştiinţelor Medicale au fost cei mai impresionaţi de roboţii de la fiecare stand de către reprezentanţii celor 11 facultăţi. Însă dincolo de aceste aspecte practice ale vieţii de student, elevii au fost foarte impresionaţi de prezentarea sălilor de lucru. Acestora le-a plăcut în special Biblioteca, ce a fost votată recent într-un articole pe platforma boredpanda.com drept cea mai frumoasă din lume. „Avem un tur general al universităţii care începe în Aula Magna şi merge prin Bibliotecă şi se învârte apoi până la Arenta Ştiinţelor Tehnice din Sala Paşilor Pierduţi. Punctul principal de uimire a fost însăşi aula şi biblioteca, acest exerciţiu al tradiţiei pe care noi îl practicăm. Pentru ei a constituit o surpriză, deşi au mai văzut fotografii, realitatea i-a impresionat foarte mult“, a conchis prof.dr. Irina Lungu. Elevii mai au la dispoziţie până joi să viziteze cele două arene pregătite de universităţi şi să experimenteze o parte din viaţa de student.
 

 

Comentarii