Concurs puternic de matematică între studenți din 9 state, organizat la Iași. Punctajele problemelor sunt în funcție de numărul de rezolvitori

sâmbătă, 13 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Concurs puternic de matematică între studenți din 9 state, organizat la Iași. Punctajele problemelor sunt în funcție de numărul de rezolvitori

Peste 80 de studenţi din 27 de universităţi din 9 țări se află în această perioadă la Iaşi pentru a participa la concursul ,,SEEMOUS 2024 – 18th South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students”.

Cea de-a XVIII-a ediție a competiţiei de matematică din Europa de Sud-Est pentru studenţi cu participare internaţională se desfăşoară până pe 14 aprilie, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

,,Anul acesta sunt implicate 27 de universități din 9 țări. Este a treia oară când noi suntem organizatorii acestei olimpiade internaționale, Iașul. Am început pregătirile încă din luna octombrie”, a declarat prof. Marcel Roman, directorul departamentului de Matematică de la TUIASI pentru ,,Ziarul de Iasi”.

Problemele matematice marca SEEMOUS, extrem de dificile

Olimpiada este una cu un nivel foarte ridicat, candidații fiind nevoiți să rezolve individual probleme dificile în cinci ore.

,,Proba constă în rezolvarea a patru probleme în 5 ore. Problemele sunt cu un grad de dificultate extraordinar de mare. Foarte grele. De la universitatea noastră sunt 6 participanți, 5 de la Automatică și Calculatoare (AC), și o fată de la Instalații. De la UAIC cred avem 4 tineri”, a adăugat profesorul.

Participarea echipei TUIASI la o astfel de olimpiadă vine în continuarea altor rezultate foarte bune obținute la etape naționale.

,,Studenții au fost pregătiți în cadrul Centrului de Pregătire de Performanță în Matematică (CPPM), de la universitatea noastră, unde au avut parte de ședințe de pregătire săptămânale sau chiar zilnice, în perioada premergătoare concursului. Ei au ajuns aici în urma unor competiții la nivel național. S-au calificat aici. Este un proces de selecție care urmează câteva etape, și în urma acestui proces de selecție, din numărul total de studenți care inițial se califică pentru acest Centru, se alege echipa universității”, a menționat profesorul.

În plus, un aspect inedit este că punctajul pentru aceste probleme nu este prestabilit, există un minim și un maxim la fiecare, acesta fiind stabilit prin împărțirea la numărul de studenți care reușesc să rezolve problema respectivă.

Astfel, nu se pune accent doar pe rezolvarea a cât mai multor probleme, ci și pe rezolvarea unor probleme pe care alții nu au reușit să le deslușească.

,,Cei mai mulți studenți provin din Turmekistan, Algeria, Macedonia de Nord, Grecia. Câștigătorii olimpiadei primesc medalii de aur, argint și bronz, bineînțeles, însoțite de diplomele aferente, iar anul acesta vor primi și premii în obiecte de la Amazon”, a conchis profesorul.

FOTO – AGERPRES

Comentarii