De Business

Punem punctul pe știi

Continental, interesată la Iaşi de un teren al firmei Construcţii Feroviare Moldova

marți, 02 februarie 2016, 02:50
4 MIN
 Continental, interesată la Iaşi de un teren al firmei Construcţii Feroviare Moldova

Terenul de 2,3 hectare este situat pe bulevardul Poitiers în apropierea sediului deţinut de divizia de IT a companiei Continental. Cel mai probabil oficialii firmei urmăresc să extindă afacerea.

 
Una din cele mai vechi şi puternice companii producătoare de software locale vrea să se extindă prin cumpărarea de teren şi hale de la o firmă în insolvenţă. Ultimul raport publicat de administratorul judiciar al firmei Construcţii Feroviare Moldova arată că două companii ieşene sunt interesate să achiziţioneze parcele din terenul de peste 23.000 mp de pe bulevardul Poitiers, astfel că respectivul imobil nu a mai făcut obiectul ultimelor publicaţii de vânzare emise. Cele două companii sunt Continental Automotive România şi Entire Real Estate Solutions, însă administratorul judiciar nu precizează pentru ce suprafeţe s-au arătat interesate companiile, menţionând că deocamdată doar au fost demarate procedurile pentru dezmembrarea terenului în parcele. „Cu privire la activul compus din teren în suprafaţă totală de 23.661,23 mp, situat în Municipiul Iaşi, Bld. Poitiers, nr.6, pe care se află amplasate un număr de 29 corpuri de clădire (C1-C29), menţionăm ca acesta nu a făcut obiectul publicaţiilor de vânzare nr. 259/14.01.2016 şi nr. 328/18.01.2016 având preţul de pornire la licitaţie de 80% din preţul de evaluare deoarece au fost iniţiate negocieri cu privire la achiziţia unei cote parte de teren fiecare cu SC Continental Automotive România SRL şi Entire Real Estate Solutions SRL, în momentul de faţă desfăşurându-se activitatea de dezmembrare în două loturi a imobilului situat în municipiul Iaşi, Bld. Poitiers, nr.6, urmând a propune creditorilor o nouă strategie de valorificare a activului respectiv”, a menţionat administratorul judiciar Eduard Pascal, coordonator al Eurobusiness LRJ SPRL.
 
„Nu am eu astfel de detalii”
 
Contactat telefonic de reporterii „Ziarul de Iaşi” pentru a comenta interesul Continental Automotive, administratorul special al firmei Construcţii Feroviare Moldova, Paul Butnariu (n.r. – director al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi), a precizat că nu deţine astfel de informaţii. „Nu am eu astfel de detalii, este treaba administratorului judiciar. Deocamdată acelea sunt datele publice, nu am cum să ştiu cine se interesează de activele firmei”, a spus Paul Butnariu. De cealaltă parte, reprezentanţii Continental Automotive România au evitat să răspundă concret la întrebările transmise de „Ziarul de Iaşi”, menţionând că au în plan extinderea companiei, inclusiv la Iaşi. „Compania Continental şi-a dezvoltat constant activităţile în România încă de la intrarea pe piaţă, în urmă cu 16 ani. Numărul angajaţilor a crescut, în ultimii ani, cu peste 1000 de persoane anual. Şi în 2016, compania are în plan dezvolarea activităţii şi crearea de noi locuri de muncă atât în locaţia din Iaşi, unde are peste 1000 de angajaţi, cât şi în celelalte unităţi din ţară”, a fost singurul răspuns oferit de Continental. Cealaltă societate care a demarat negocierile cu firma ieşeană este implicată din 2008 în dezvoltare imobiliară, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri de peste 20 milioane lei şi un profit de 8,3 milioane lei cu doar patru angajaţi, conform bilanţului depus la Fisc. „Transmiteţi întrebările dumneavoastră pe e-mail şi, în măsura în care domnul director va dori să comenteze, veţi primi un răspuns”, a precizat o angajată a companiei bucureştene.
 
Are 30 de contracte de lucrări
 

Din acelaşi raport publicat recent de administratorul judiciar reiese că se doreşte prelungirea planului de reorganizare, după ce graficul de plăţi s-a stabilit prin actualul plan a fost respectat. Necesitatea prelungirii cu un an a planului de reorganziare se impune deoarece piaţa specifică nu a permis valorificarea în întregime a activelor excedentare, cererea de lucrări la căi ferate subterane şi de suprafaţă este redusă, întârzierile la plată a firmelor unde societatea efectuează lucrări sau „contextul economic dificil”. În prezent, societatea Construcţii Feroviare Moldova are 30 de contracte de lucrări în derulare în toată ţara. Firma s-a confruntat şi cu cererea de intrare în faliment a Fiscului, însă aceasta a rămas fără obiect după ce toate sumele din grafic au fost achitate. Conform acestui grafic, în trimestrul IV din primul an de reorganizare, a fost achitată suma de 241.000 lei către bugetul de stat. Construcţii Feroviare Moldova are de datorat creditorilor peste 148 milioane lei, din care 145 de milioane lei sunt creanţe bugetare. 

 

 

Comentarii