Rector sau ministru? Deşi nu deţine atribuţii, e acuzat că a coordonat de la distanţă schimbarea organigramei de la „Cuza“. Oameni de bază, pe făraş

După ce i-a “executat” pe Kovesi şi Lazăr, Toader începe marea epurare la Universitate?

sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 02:50
5 MIN
 După ce i-a “executat” pe Kovesi şi Lazăr, Toader începe marea epurare la Universitate?

Surprize peste surprize la cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Iaşi. Cea mai mare dintre acestea: Grădina Botanică riscă să rămână fără director după 11 ani. Totul ca urmare a unei neaşteptate schimbări a organigramei de la „Cuza“, ce atrage după sine zece schimbări de directori de structuri subordinate. Cu maximă discreţie, ieri au avut loc mai multe interviuri. Pentru Grădina Botanică, post scos la concurs chiar în timpul pregătirii expoziţiei „Flori de Toamnă“, nu s-a înscris nimeni, nici măcar actualul director, om cu mare experienţă în acel post, prorectorul Cătălin Tănase. Sursele „Ziarului de Iaşi“ arată existenţa unei situaţii foarte neclare în spatele deciziei de a scoate şi acest post la concurs. Directorului Grădinii i s-ar fi spus că e incompatibil cu postul de prorector. Cel vizat nu crede acest lucru. Prof.dr. Cătălin Tănase este cunoscut pentru poziţiile sale împotriva unor iniţiative ale rectorului ales Tudorel Toader.

Surpriză mare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi: conducerea instituţiei a decis scoaterea la concurs a tuturor posturilor de directori ai structurilor instituţiei de învăţământ superior de tip muzeu şi staţiuni de cercetare. Decizia a fost luată în urma votării unei noi organigrame, după ce surse din interiorul UAIC au precizat că au existat trei evaluări ale acestor directori în ultimii doi ani, cu gândul schimbării lor, dar nu s-a concretizat nimic până acum.

Ieri, mai multe interviuri, dar şi o mare surpriză

Astfel, ieri, 16 noiembrie, au avut loc interviul şi prezentarea proiectului de management al celor care şi-au depus CV-urile pentru: „Staţiunea de cercetare, dezvoltare pentru Acvacul­tură şi Ecologie Acvatică Iaşi, Sta­ţiunea Biologică „Petre Jitariu“ din Potoci, Staţiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ion Borcia“ de la Agigea, Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Simion Mehedinţi“ de la Tulnici şi cea cu aceeaşi destinaţie de pe Rarău, care poartă numele lui Ion Gugiuman, Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice şi pentru Monitorizarea calităţii mediului de la Mădârjac, cât şi pentru Muzeul Universităţii. Au existat şi două structuri unde nu a fost niciun candidat la concurs, şi anume Staţiunea de Practică Universitară „Vasile Băcăuanu“ de la Ştefăneşti, şi la Muzeul de Istorie Naturală. Cea mai mare surpriză a fost decizia UAIC de a scoate la concurs postul de la Grădina Botanică, ocupat de prof.dr. Cătălin Tănase prin concurs în 2007, pentru care nu era remunerat suplimentar, acesta fiind şi prorector al universităţii. Acesta este cunoscut la nive­lul universităţii ca fiind unul dintre prorectorii care s-a opus în anumite rânduri unor iniţiative ale rectorului ales, prof.dr. Tudorel Toader, şi ca fiind unul dintre persoanele cu cea mai mare experienţă, fiind prorector încă de la primul mandat al rectorului prof.dr. Vasile Işan. La concursul pentru director al Grădinii Botanice nu s-a înscris niciun candidat.

O „demitere“ ciudată, învăluită în ceaţă

Sursele „Ziarului de Iaşi“ arată existenţa unei situaţii foarte neclare în spatele deciziei de a scoate şi acest post la concurs: conform articolului 214 din Legea Educaţiei Naţionale, grădinile botanice nu sunt structuri de sine stătătoare în interiorul unei universităţi, prin urmare, funcţia de prorector şi cea de director executiv la Grădina Botanică nu se cumulau în cazul prof.dr. Cătălin Tănase. Iar în noua organigramă, poziţia Grădinii Botanice nu se schimba cu nimic. Mai mult decât atât, postul a fost scos la concurs prin postarea pe site-ul universităţii pe 17 octombrie, după o decizia a Consi­liului de Administraţie, chiar în pe­rioada în care prorectorul pregătea alături de echipa de la Grădina Botanică expoziţia de flori de toamnă, seminţe, dovlecei şi alte plante decorative, care aduce în fiecare an zeci de mii de vizitatori. Mirarea a fost şi mai mare când prof.dr. Cătălin Tăna­se nu s-a înscris la concurs, surse din universitate spunând că acestuia i s-ar fi transmis că nu poate ocupa simultan funcţia de prorector şi de cea de director a Grădinii Botanice. Contactat telefonic de către unul dintre reporterii „Ziarului de Iaşi“, directorul nu a dorit să comenteze suplimentar situaţia, a negat că ar fi existat orice formă de presiune asu­pra sa, dar a precizat faptul că, din punctul său de vedere, nu există niciun fel de incompatibilitate între poziţia de prorector şi de cea a director al Grădinii Botanice, pe care o exercită din 2007. „Nu am luat încă o decizie, am vrut să termin acest eveniment complex pe care l-am organizat alături de colegii mei de la Grădina Botanică, am considerat că este mai important să mă concentrez în acest moment asupra acestui lucru. Vă spun doar atât: dacă voi lua o decizie şi dacă voi candida, nu o voi face din postura de prorector al universităţii“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase. Prin noua organigramă nu se schimbă subordonarea grădinii, însă toate staţiunile de cercetare, care era gestionate de facultăţi, au trecut în subordinea universităţii.

„Misivele rectorului-ministru Tudorel Toader continuă“

Tot în cursul zilei de ieri, rectorul ales al UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, deşi este suspendat din funcţie, fiind ministru, „a recidivat“ transmiţând un nou mesaj comunităţii academice, prin care a făcut un bilanţ al evenimentelor şi deciziilor luate de către Consiliul de Administraţie al UAIC în luna octombrie. Printre altele, se specifică în mesajul rectorului faptul că o serie de investiţii la nivel de universitate vor fi realizate în perioada următoare, cele mai importante fiind: reabilitarea centralei termice şi distribuţia din căminul Gaudeamus, dar şi din Corpul R, aflate la nivelul realizării lucrărilor de proiectare, identificarea soluţiilor pentru alimentarea cu energie electrică a Observatorului Astronomic, proiectarea unei noi construcţii provizorii la Grădina Botanică, realizarea unui studiu de fezabilitate pentru sala de sport pe care UAIC vrea să o construiască, dar şi dotarea Editurii UAIC cu o centrală proprie pe gaz. Activitatea rectorului a fost catalogată de multiple surse din universitate ca fiind una „împăciuitoare“.

La Bucureşti s-a speculat, pe de altă parte, că ministrul îşi pregăteşte astfel întoarcerea iminentă la Iaşi, ca rector. „Dacă se pune problema plecării de la minister, vrea să ştie că la Iaşi se poate întoarce într-un climat normal. Nu cred că se pune problema candidării la un nou mandat“, ne-au precizat surse din Consiliul de Administraţie al universităţii.

 

 

Comentarii