Proiect de 200.000 de euro la USAMV pentru prevenirea hepatitei E
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Proiect de 200.000 de euro la USAMV pentru prevenirea hepatitei E

GALERIE
hepatita E
  • hepatita E
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) este coordonatoarea unui proiect transfrontalier în care şi-a propus să dezvolte cercetarea în prevenirea şi controlul hepatitei E. Profesorii şi cercetătorii Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi îi vor avea alături, în cadrul acestui proiect, pe colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi, Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova şi Institutul de Sănătate Publică din Chişinău.

„Reţea transfrontalieră de dezvoltare a cercetării în prevenirea şi controlul hepatitei E, pe scurt MED-VET HEV, este titlul proiectului pe care îl vom derula timp de 18 luni alături de partenerii noştri. Obiectivul general este acela de a dezvolta şi consolida cooperarea dintre universităţi şi centrele de cercetare, ceea ce va duce la o creştere a calităţii cercetării în ambele regiuni transfrontaliere. Prin aceasta, proiectul va îmbunătăţi condiţiile prealabile pentru o cooperare susţinută în domeniul cercetării şi inovării în domeniul bolilor zoonotice”, a precizat prof.dr. Gheorghe Savuţa, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, coordonatorul proiectului.

Proiectul îşi propune să construiască o reţea de cunoştinţe şi competenţă în România şi Republica Moldova în domeniul hepatitei E, concentrându-se pe aspectele de sănătate publică şi promovând colaborarea interprofesională în jurul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării. Cercetarea se concentrează asupra unuia dintre agenţii patogeni prioritari în UE (virusul hepatitei E), obiectiv sprijinit de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Valoarea totală a proiectului coordonat de USAMV Iaşi este de 200.000 euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.