Proiect de 200.000 de euro la USAMV pentru prevenirea hepatitei E

sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 02:50
1 MIN
 Proiect de 200.000 de euro la USAMV pentru prevenirea hepatitei E

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) este coordonatoarea unui proiect transfrontalier în care şi-a propus să dezvolte cercetarea în prevenirea şi controlul hepatitei E. Profesorii şi cercetătorii Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi îi vor avea alături, în cadrul acestui proiect, pe colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi, Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova şi Institutul de Sănătate Publică din Chişinău.

„Reţea transfrontalieră de dezvoltare a cercetării în prevenirea şi controlul hepatitei E, pe scurt MED-VET HEV, este titlul proiectului pe care îl vom derula timp de 18 luni alături de partenerii noştri. Obiectivul general este acela de a dezvolta şi consolida cooperarea dintre universităţi şi centrele de cercetare, ceea ce va duce la o creştere a calităţii cercetării în ambele regiuni transfrontaliere. Prin aceasta, proiectul va îmbunătăţi condiţiile prealabile pentru o cooperare susţinută în domeniul cercetării şi inovării în domeniul bolilor zoonotice”, a precizat prof.dr. Gheorghe Savuţa, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, coordonatorul proiectului.

Proiectul îşi propune să construiască o reţea de cunoştinţe şi competenţă în România şi Republica Moldova în domeniul hepatitei E, concentrându-se pe aspectele de sănătate publică şi promovând colaborarea interprofesională în jurul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării. Cercetarea se concentrează asupra unuia dintre agenţii patogeni prioritari în UE (virusul hepatitei E), obiectiv sprijinit de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Valoarea totală a proiectului coordonat de USAMV Iaşi este de 200.000 euro.

Comentarii