anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Şantierul de la Filarmonică nu a început, dar va costa cu 45 la sută mai mult

GALERIE
filarmonica iasid
 • filarmonica iasid
- +

A fost actualizată valoarea estimată a lucrărilor . La sfârşitul săptămânii se împlinesc patru ani de când cele două imobile au trecut în administrarea CJ

 

Înainte să se bucure de vacanţa oferită de Sf. Andrei şi Ziua Naţională, consilierii judeţeni s-au reunit ca să încuviinţeze împovărarea bugetului local cu preţul incapacităţii administraţiei judeţului de a demara un proiect. Este vorba de consolidarea şi restaurarea clădirilor Filarmonicii, preluate în administrarea CJ tocmai pentru asta, în schimbul menţinerii destinaţiei de sală de concerte.

Firma care a făcut documentaţia pentru Filarmonică în 2019 şi care a fost plătită să o reactualizeze anul acesta a predat-o CJ. Este principalul motiv pentru care consilierii s-au grăbit să o aprobe – deşi administraţia publică din România „îngheaţă” complet când vine vorba de zile libere. Altfel spus, nu se va urni niciun leu de la Bucureşti – unde stă speranţa de finanţare prin PNRR sau prin vreun alt program cu fonduri europene.

Actualizarea expertizei tehnice, a studiilor topografic, geotehnic, al componentelor artistice, studiul istoric al clădirii şi studiul de acustică etc., dar şi a proiectului tehnic arată că valoarea investiţiei a crescut deja cu mai bine de 45 la sută. În 2019, ea fusese estimată la 46,77 milioane de lei, iar acum a fost reactualizată la 67,9 milioane, sumă la care se adaugă TVA.

Docuemntaţia a suferit şi o corecţie, suprafaţa totală desfăşurată ce urmează să fie restaurată crescând de la 3286,3 mp la 3747 mp. Este vorba de cele patru niveluri ale clădirilor vizate, respectiv subsol, parter, etaj şi mansardă.

Amintim că administraţia judeţeană a preluat în urmă cu patru ani sediul Filarmonicii, în comodat, de la Episcopia Romano-Catolică. Condiţia pentru atribuirea în folosinţă către CJ şi mai departe Filarmonicii pentru 22 de ani a fost începerea efectivă a lucrărilor în maxim 3 ani. Cu o zi înainte ca acest termen să expire, la începutul lunii decembrie 2021, CJ a cerut o păsuire, iar Episcopia a fost de acord.

Într-o conferinţă de presă susţinută astă-primăvară împreună cu preşedintele CJ, directorul Filarmonicii estima că restaurarea celor două clădiri va depăşi 10 milioane de euro. Consiliul Judeţean s-a înscris în cursa pentru obţinerea fondurilor necesare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (21,7 milioane de lei), dar suma a ajuns să reprezinte acum mai puţin de o treime din necesarul de costuri actualizat.

Citiți și: Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.