anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Transplanturi tot mai multe la Iaşi, bani tot mai puţini. Se poate bloca activitatea

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

La Iaşi, ieri, a avut loc cea de-a patra prelevare de organe, în mai puţin de trei săptămâni. Dintre acestea, două au avut loc în ultima săptămână. Recordul este unul remarcabil, dar şi mai remarcabil este faptul că toţi pacienţii care au beneficiat de transplant au o stare de sănătate favorabilă.

 În acelaşi timp, finanţarea pentru activitatea de transplant este un record negativ, mai exact, a fost alocată doar jumătate din suma dată de anul trecut, an în care numărul prelevărilor/transplanturilor a fost infim. Acest lucru ar putea duce la o blocare a activităţii de a mai salva vieţi.

Şapte prelevări de organe. Toretic, 35 vieţi salvate

Ieri, în cadrul Centrului Regional pentru Transplant Iaşi, s-a efectuat o a patra prelevare de organe care a avut loc în mai puţin de o lună. Donator a fost o femeia de 51 de ani, diagnosticată cu anevrism cerebral, de la care s-au prelevat plămânii, ficatul, rinichii. Plămânii donatorului au fost transplantaţi în ţară, la Spitalul “Sfânta Maria" din Bucureşti, ficatul la Iaşi, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon" şi rinichii, la Spitalul Clinic "C.I. Parhon". Primitor, în cazul transplantului de ficat, a fost tot o femeie, diagnosticată cu ciroză hepatică, de aceeaşi vârstă cu a donatorului. "Este un record pentru că sunt patru prelevări de organe într-un timp extrem de scurt. În prezent, toţi primitorii sunt cu o evoluţie favorabilă. Ieri, a fost cea de-a 7-a prelevare de la începutul anului în Centrul Regional de Transplant Iaşi. Ultimii donatori au fost donatori eligibili şi pentru prelevare de ţesuturi, dar nu şi în cazul de faţă, cel din urmă. De la ceilalţi trei donatori de dinainte, din ultimele trei săptămâni, s-au prelevat inclusiv cornee şi os denton. De data aceasta, nu a fost posibil", a explicat dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional pentru Transplant Iaşi.

Dăm doar cord şi plămâni, la Eurotransplant

Specialiştii în transplanat spun că, după pandemie, se constată o mai mare deschidere a mentalităţii oamenilor vizavi de dorinţa de a salva vieţi prin această măsură. Cel puţin aceasta demostrează numărul de donatori şi de transplanturi care s-au efectuat în ţară în ultima perioadă, ceea ce înseamnă că familiile sunt mult mai informate în ceea ce priveşte donarea şi transplantul de organe. Şi acum, şi înainte de pandemie, în urma operaţiilor de prelevare de organe, marea majoritate a acestora rămân în România. România, şi Iaşul implicit, face parte din reţeaua Eurotransplant. Pentru că la noi listele de aşteptare sunt lungi, doar anumite organe prelevate pleacă spre alte colţuri ale Europei. “Noi, la Eurotransplant, dădeam doar plâmâni pentru că lista de aşteptare este foarte mică şi atunci atunci posibilitatea de a găsi un primitor compatibil este foarte mică. Drept pentru care dădeam doar plămâni şi cord. Donatorii de plâmâni şi de cord sunt destul de rari, nu este chiar ca la ficat şi la rinichi. Sunt mult mai greu de găsit donatori de cord, criteriile de excludere sunt mult mai mari. Deci, din punctul meu de vedere, 90% dintre organe râmân în ţară

Fondul pentru transplantul de ficat, epuizat

În pofida trendului pozitiv în rândul donatorilor, apar alte bariere care, uneori, sunt de netrecut, mai ales dacă sunt de natură financiară. În perioada pandemiei, donarea/primirea de organe, care înseamnă o şansă la viaţă, au fost estompate la fel ca şi alte acte medicale. Doar simplu test COVID obligatoriu pentru echipa medicală, era un calvar.

“Pandemia a oprit tot, inclusiv prelevările, inclusiv transplanturile, pentru că, în primul rând, erau testele care se solicitau în acea perioadă, atât pentru donatori, primitori, cât şi echipelor chirurgicale care erau implicate în proces. Echipele aveau nevoie de un test PCR, valabil 24 de ore, pentru a efectua prelevarea sau transplantul. Acest lucru este dificil, pentru că atât prelevarea cât şi transplantarea se desfăşoară într-un interval foarte limitat de timp, deci trebuie să te mobilizezi extrem de repede şi atunci, de foarte multe ori, te confruntai cu situaţia că nu aveai teste PCR pentru echipele care veneau, de exemplu, la prelevare.

Din punct de vedere financiar, lucrurile merg în acest trend, este clar că finanţarea pe care o avem în momentul de faţă este extrem de deficitară. Noi, în acest moment, avem alocate jumătate din fondurile de anul trecut, în condiţiile în care am efectuat, cel puţin la nivel al transplantului de ficat, până în luna a aprilie, tot atâtea transplanturi câte am făcut anul trecut. Şi vorbim doar de o categorie, din punctul de vedere al transplantului de organe", a mai spus Raluca Neagu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.