De Business

Punem punctul pe știi

Cât te costă nunta perfectă

Ca să aibă parte de o petrecere ca la carte viitorii miri trebuie să înceapă pregătirile cu cel puţin un an înainte de la data stabilită pentru nuntă.

joi, 22 august 2013, 01:50
5 MIN
 Cât te costă nunta perfectă

Sezonul nunţilor este unul care umple conturile atât pentru diferite localuri, cât şi pe cele ale formaţiilor de muzică. Cei care vor să facă pasul cel mare au de pus la punct foarte multe detalii, iar planificarea marelui moment trebuie să înceapă cu an înainte.

De exemplu, un local trebuie rezervat cu mult timp înainte, pentru ca mirii să fie siguri că vor avea unde să petreacă după cununia civilă şi cea religioasă. Unii au fost obligaţi să plătească şi cu 10% mai mult pentru a fi siguri că vor avea un local pentru petrecerea de după cununia civilă şi cea religioasă.

Număr minim de persoane

Reporterii de la « Ziarul de Iaşi » au studiat preţurile de la mai multe localuri din Iaşi, pentru a vedea care este costul estimativ unei nunţi. Primul restaurant la care ne-am oprit a fost Complex Popas Păcurari, acolo unde reprezentanţii au pregătit, pe lângă meniurile oficiale multe surprize viitorilor miri. Preţul meniului la Restaurant Popas Păcurari este de 187 de lei, dar dacă doriţi un meniu all inclusive la băutură, cu apă, suc, vin, cafea, vodkă, martini şi whiskey, atunci preţul este de 237 de lei, cu 50 de lei în plus la fiecare meniu”, a precizat Gabriela Curelaru, PR la Complex Popas Păcurari. Aceasta a mai precizat că pe lângă meniul oferit există şi costuri suplimentare. Ele sunt legate de ospătari şi bucătari, adică 150 de lei de persoană şi recomandăm un ospătar şi un bucătar la maxim 25 de persoane), dar şi muzică, băutură şi aranjamente florale. Pentru nunţile din anul 2014 se aplică reducerea de 10% la petrecerile organizate în zilele de vineri. Menţionăm că pentru nunţile organizate în zilele de sâmbătă se impune un număr minim de 130 de persoane, pentru cele de duminică 120 de persoane, iar pentru vineri 80 de persoane”, a mai spus Gabriela Curelaru. În acelaşi timp, cei care se îndreaptă către Restaurantul Popas Păcurari au de ales între 8 tipuri de meniuri, cu precizarea că le pot combina între ele, preţul per meniu rămânând acelaşi. Totodată, mirii nu vor fi nevoiţi să se gândească la preţuri pentru decorarea sălii, tortul miresei, prăjituri, întâmpinarea oaspeţilor, care implică şampanie şi pişcoturi, pahare decorate, artificiile de la prezentarea dansului şi deschiderea dansului, pentru că toate acestea sunt gratuite din partea Popas Păcurari şi, în plus, mireasa se va putea coafa, tot din partea restaurantului la un salon de înfrumuseţare, fără a plăti. Printre surprizele pentru miri se mai numără şi căsuţa pentru bani, dar şi o cameră matrimonială.

Variante alternative

O altă variantă pe care ar putea-o alege mirii ar fi la Castelul Medieval, acolo unde preţul pe meniu este însă de 260 de lei. Acesta include însă patru feluri de mâncare, decoraţiunile, servicii foto-video incluse, precum şi momente speciale, dintre care menţionăm spectacolul cu cavaleri pentru prezentarea tortului şi efecte speciale cu lumini şi sonorizare. La Cavalerul Medieval există două săli, respectiv una ce pune la dispoziţia nuntaşilor 300 de locuri şi una de 80 de locuri cu o ieşire pe o terasă de 100 de persoane. Pentru a afla mai multe despre cât de uşor sau dificil este să găseşti o sală pentru nuntă, reporterii de la “Ziarul de Iaşi” au stat de vorbă şi cu o viitoare mireasă. Iniţial am căutat mai multe oferte pe Internet. Am citit comentarii pe forumuri şi apoi am mers să vedem sălile propriu zis. Am căutat o sală să nu aibă foarte mulţi stâlpi pe ringul de dans. Într-un final am ales o sală de la Ideo, cu toate că anul trecut am plătit cu 10% mai mult, pentru a ne asigura sala. Pentru un meniu am plătit în jur de 195 de lei, pentru că am scos băuturile şi foto video din ofertă. Aşa o să fie mai ieftin totul. În ceea ce priveşte muzica, am optat pentru o formaţie pentru care am plătit în jur de 6000 de lei, cu toate că pe lângă aceasta am văzut că alte formaţii au preţuri care ajung şi până la 1800-2000 de euro, în funcţie de numărul de membri ai trupei şi de ce vrei tu”, a declarat Mădălina Vicol. Viitoarea mireasă ne-a mai spus că decoraţiunile şi tortul miresei sunt şi ele incluse în banii pe care îi vor plăti pentru nuntă. Alte cheltuieli au constat în banii pentru invitaţii, adică aproximativ 300 de lei, dar şi banii pentru plicurile pentru bani, adică tot în jur de 300 de lei. De precizat este faptul că la Ideo, un meniu de nuntă variază de la 170-180 de lei până la circa 250 de lei, dacă e vorba de all-inclusive.

Biserica, pe locul doi

Un alt loc spre care viitorii miri ar putea să se îndrepte în Iaşi este Hotelul Bellaria. Aici, potrivit site-ului complexului, un meniu pentru nuntă variază între 200 şi 280 de lei, în funcţie de ce vor avea pe masă petrecăreţii. Preţuri mai mici decât la Bellaria se pot găsi la Restaurantul La Castel, acolo unde viitorii miri pot alege un meniu de 170 sau 220 de lei de persoană. De precizat este faptul că niciuna din cele două oferte nu include şi decoraţiunile interioare. În plus, mirii se vor ocupa singuri de invitaţii, dar şi de muzică. Reporterii de la “Ziarul de Iaşi” au stat de vorbă şi cu un preot, pentru a afla câte cununii religioase a oficiat acesta în vara lui 2013. Din păcate, românii se preocupă mai întâi de petrecere şi apoi îşi aduc aminte că trebuie să meargă şi la biserică. Vara aceasta am oficiat în jur de 40-50 de cununii, dar o perioadă biserica a fost în renovări. Avem la intrare în biserică o carte care e deschisă pentru cei interesaţi. Aşadar, vin, se uită, văd când avem liber şi se programează. Am avut zile şi cu 3, patru sau cinci cununii, dar am avut şi zile fără niciuna”, a precizat părintele Merticariu de la Biserica Banu. În ceea ce priveşte banii pe care naşii trebuie să-i plătească la nuntă, părintele a spus că nu există o sumă fixă, dar că există totuşi o sumă de 100 de lei care trebuie achitată pentru reparaţia bisericii şi pentru utilităţi. Altfel, fiecare dă cât doreşte.

Comentarii