De Business

Punem punctul pe știi

Ce şanse de reuşită are planul de reorganizare de la o mare firmă din Iaşi

luni, 01 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Ce şanse de reuşită are planul de reorganizare de la o mare firmă din Iaşi

Creditorii au aprobat săptămâna trecută planul de reorganizare al Combinatului de Utilaj Greu. Reprezentanţii foştilor salariaţi sunt gata să-l conteste, precizând că în opinia lor conţine unele erori. Este al patrulea plan de reorganizare realizat.

Creditorii de la Fortus au aprobat săptămâna trecută cel de-al patrulea plan de reorganizare a combinatului, care însă va fi pus în aplicare numai în cazul aprobării de către judecătorul sindic. Din precedentele trei planuri de reorganizare, doar două au ajuns pe masa completului de judecată şi ambele au fost casate. Potrivit noului plan de reorganizare, realizat de consorţiul de practicieni în insolvenţă „Eurobusiness LRJ SPRL Iaşi“ şi „ISD Insolvency SPRL Bucureşti“, acţiunea de salvare a Fortus va fi focalizată pe două direcţii principale. În primul rând, menţinerea capacităţii de producţie şi continuarea activităţii, prin identificarea unui flux funcţional productiv generator de venituri şi profit, şi în al doilea rând valorificarea activelor excedentare şi neesenţiale pentru activitatea de producţie. După terminarea şedinţei Adunării Creditorilor din 25 iunie, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi s-au arătat nemulţumiţi de modul în care a decurs şedinţa, luând, astfel, în calcul o contestare a noului plan. Numai că, după aproximativ 80 de deplasări nedecontate la instanţa din Târgu Mureş în peste cinci ani de insolvenţă, o nouă deplasare ar putea fi greu accesibilă. „Pe data de 19 iunie a fost trimisă o citaţie privind posibilitatea unei eventuale contestaţii privind votarea noului plan de reoganizare din 25 iunie, pentru data de 3 iulie, la Târgu Mureş. Acest nou plan de reorganizare a fost întocmit cu unele erori şi, dacă vom reuşi să strângem banii necesari de la prieteni şi de la rude vom merge la Târgu Mureş. Două sentinţe au fost casate, de ce ar mai fi nevoie de încă una?“, a spus Florin Rugină, mic acţionar la Fortus şi reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi.

Jumătate din teren este de vânzare

De partea cealaltă, administratorii judiciari susţin că valorificarea activelor excedentare, reprezentate de peste 700.000 mp de teren (n.r.-70 hectare) şi construcţii de peste 167.000 mp, va acoperi toate creanţele. Suprafaţa pe care lichidatorii şi-au propus să o scoată la vânzare reprezintă aproximativ jumătate din ceea ce mai deţine firma ieşeană. Pe de altă parte, parlamentarii ieşeni care au declarat în dese rânduri că vor sprijini relansarea Fortus, s-au arătat încrezători în noul plan de reorganizare. „După foarte multe bâlbâieli, contestaţii, intervenţii sub diverse forme ale statului, putem spune că statul prin AAAS a avut o poziţie clară şi corectă. Planul de reorganizare are şanse, păstrând activele de produţie şi valorificând activele excedentare producţiei pentru acoperirea datoriilor“, a spus deputatul PDL Petru Movilă. În plus, el a declarat că, în calitate de parlamentar, poate face lobby pentru combinat în grupurile de prietenie.

O problemă în conducerea combinatului

În ultimele săptămâni, deputatul independent Viorel Blăjuţ, membru al Comisiei Economice în cadrul Parlamentului, a declarat că va cere o comisie parlamentară de anchetă la Fortus pentru deblocarea posturilor. „Cred că este un plan care va fi aprobat şi de care combinatul are nevoie. Important este că se conturează o soluţie coerentă, de care administraţia trebuie să ţină cont şi pe care trebuie să o asume cu multă responsabilitate. Acolo trebuie să se ajungă la 3000 de angajaţi. Am vorbit deja cu preşedintele şi vicepreşedintele AAAS în cadrul Comisiei Economice şi, pe viitor, prin calitatea mea de parlamentar, voi încerca să aduc în discuţie problemele combinatului şi să presez în încercarea de a găsi soluţii. Numai că, după cum am mai spus, nu am găsit încă înţelegere din partea persoanelor din conducerea combinatului. Eu mai pot găsi potenţiali clienţi, pot face lobby pentru Fortus, dar este necesară deblocarea posturilor de muncă“, a afirmat Viorel Blăjuţ. Totodată, deputatul a afirmat că are încredere în noul plan de reoganizare, menţionând că „sunt sigur că planul va fi aprobat şi de către judecătorul sindic“. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au încercat să îi contacteze şi pe liberalii Grigore Crăciunescu, deputat în Colegiul 11, şi Varujan Vosganian, ministru al Economiei, însă aceştia nu au răspuns apelurilor telefonice

 

Comentarii