De Business

Punem punctul pe știi

Consultant fiscal: Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, arată incapacitatea autorităţilor române

vineri, 30 iunie 2017, 14:04
2 MIN
 Consultant fiscal: Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, arată incapacitatea autorităţilor române

Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, iar ideea de a-l aplica din 2018 arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, a declarat vineri Angela Roşca, partener al cabinetului de consultanţă, TaxHouse, care nu crede că acest impozit se va aplica în România în locul impozitului pe profit, aşa cum prevede noul program de guvernare.

„Nu cred că acest impozit se va aplica pentru că este un impozit de secol XIX, care arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, care este aplicat de toate ţările dezvoltate. Nu cred că se va aplica. (…) Să întărim capacitatea ANAF de control. (…) Facem exact invers în loc să întărim capacitatea şi să continuăm cu un impozit modern, ne întoarcem la un impozit de secol XIX”, a afirmat Roşca, în cadrul unui întâlniri a oamenilor de afaceri din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) cu jurnaliştii.  
 
Consultantul fiscal a mai spus că măsurile propuse noul Guvern nu au calcule de impact şi au efecte nefaste.
 
“Aruncarea acestor idei fără calcule de impact fac mult mai rău decât aplicarea acestora după multe studii de impact. Capitalul este foarte sperios, cum ştie toată lumea, şi nu facem decât să abuzăm orice investitori care vine în România. (…) Gândiţi-vă dacă mai poţi să-ţi mai faci un plan de afaceri. Oamenii de afaceri şi-au facut un plan de afaceri în 2016 pe baza programului de guvernare de anul trecut, dar nimeni nu mai poate conta pe acest business plan”, a mai spus Roşca.
 
Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.
 
Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.
 
Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

Comentarii