Două loturi

marți, 15 decembrie 2015, 02:50
4 MIN
 Două loturi

Iar se reformează PNL şi PSD.

Recent, liberalii au adoptat un set de reguli de integritate pentru viitorii candidați la alegerile din 2016. Dacă ar fi să ne luăm după ce au votat colegii lui Gorghiu, probabil în necunoştinţă de cauză, atunci PNL nu mai acceptă traseişti, comunişti, securişti, afacerişti dubioşi, plagiatori şi corupţi în rândurile sale. Şi atunci cine mai rămâne în acest brav partid?

La rândul lor, pesediştii s-au reformat, în divizia de tineret, înlocuindu-l pe antipaticul Sturzu cu un alt politician la fel de talentat, care a promis uriaşe reforme, toate în spiritul revoluţiei generate în PSD de Liviu Dragnea. Nu ştie nimeni care sunt respectivele schimbări, dar ele merg înainte, spre victoria finală. Dar ce se va întâmpla dacă Dragnea va fi definitiv condamnat? Se va întoarce plagiatorul Ponta?

Oarecum curios, dar aceste false zbateri întru primenire şi modernizare politică vin la aproape un an după ce PNL şi PSD s-au mai reformat o dată. Succesul măsurilor anunţate atunci a fost atât de mare încât încrederea românilor în formaţiunile politice s-a prăbuşit, atingând cel mai coborât nivel din 1990 încoace. În acest moment, circa 80% dintre alegători consideră că partidul este principalul inamic în calea dezvoltării României. Pe acest trend, mai este doar un pas mititel până când cadrele de partid vor trebui expulzate din ţară pentru grave ameninţări la adresa statului de drept. Sau băgate la grămadă direct în puşcărie.

Nu ar trebui să surprindă pe nimeni că partidele româneşti trăiesc azi într-o mocirlă ce duhneşte de la o poştă a provizorat. Schimbarea de generaţie, şi implicit de mentalitate, ca şi de filosofie politică, ce trebuia să opereze în anii din urmă s-a dovedit o mare păcăleală. Încetul cu încetul, în locul licheluţelor post-decembriste au scos căpuşorul licheluţele post -post-decembriste, cu nimic mai bune decât cele dinainte. Iar după ce Băsescu a săpat serios la temelia PDL, scufudându-l per sempre, şmecheria numită USL nu a făcut altceva decât să ne convingă că aleşii sunt capabili de orice vicleşug pentru a-şi continua furtişagurile. Culmea tupeului este că destui politicieni dau vina astăzi doar pe alegători pentru numărul mare de interlopi care s-au aciuat în Parlament ori în fruntea localităţilor.  

Dar, de 25 de ani, românii aleg la întâmplare, ca la loterie, neavând niciun fel de criterii după care să se conducă. Pentru că nimeni nu-şi respectă programul politic şi nimeni nu e pedepsit pentru că minte. Nu ştiu cum se face, dar după ce alegi dreapta politică, te pomeneşti cu o droaie de măsuri de stânga, iar când preferi stânga, eşti pocnit imediat cu ciudate măsuri de dreapta. Nu ideologia sau vreo viziune îi direcţionează pe guvernanţí, ci sacul cu bani. Dacă e plin, jumătate fură politicienii şi clientela, iar cealaltă jumătate este transformată în pomeni electorale. Dacă nu prea sunt fonduri, jumătatea plină este ciordită de politicieni şi clientelă, iar cealaltă jumătate este recuperată, adică tot furată, de la oameni, prin diferite stratageme. După cum se vede, aleşii ies mereu în câştig, de asta nici nu se dau plecaţi din preajma ciolanului, decât însoţiti de DNA.

Dacă sunt sincere, demersurile reformatoare ale PNL şi PSD ar trebui să aibă ca rezultat dispariţia în masă a politicienilor de azi din cele două partide. Se va întâmpla aşa ceva? Dar cum vor reacţiona aceştia, ştiindu-se faptul că şi-au plătit foarte generos locurile? Data trecută, în urma "reformelor”, am descoperit că lotul de infractori ai USL era alcătuit din două loturi aproximativ egale de infractori liberali şi pesedişti, între care se statornicise o călduroasă cârdăşie. Azi, nu mai există nicio diferenţă între PNL şi PSD. Şi viceversa.

Comentarii