De Business

Punem punctul pe știi

Începe campania de primire a cererilor unice de plată la APIA

vineri, 24 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Începe campania de primire a cererilor unice de plată la APIA

Săptămâna viitoare, mai exact de pe 1 martie, fermierii ieşeni trebuie să-şi depună cererile unice de plată pentru anul 2017, dacă doresc să primească subvenţii în continuare. Campania durează până pe 15 mai, iar de pe 1 iunie, Agenţia de Plăţi şi Investiţii pentru Agricultură (APIA) va demara controlul administrativ privind modalitatea de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor naţionale tranzitorii din agricultură. 

Deoarece în fiecare an, în timpul campaniei de depunere a cererilor se formează cozi în ultimele zile, reprezentanţii APIA doresc să atragă atenţia fermierilor cu privire la acest aspect. „O să trimitem prin poştă acasă la fiecare invitaţii cu data şi ora la care trebuie să se prezinte. Fermierii trebuie să respecte aceste programări, pentru a nu se mai forma cozi şi pentru ca funcţionarii să poată lucra fără probleme. Din experienţa anilor trecuţi, vin toţi pe final de campanie şi e dificil, lucrurile se mai complică. Dacă nu pot veni în ziua respectivă, din anumite motive personale, îi rugăm să anunţe ca să-i putem reprograma. Ar fi mai uşor dacă fermierii ar învăţa să trimită cererile online”, a declarat Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iaşi.

Acesta spune că îşi aminteşte că în anul 2007, funcţionarii lucrau în trei schimburi pentru a reuşi să înregistreze toate cererile, ultima tură fiind cea de noapte. Începând cu 15 octombrie, se va efectua plata avansului pentru campania 2017 iar în perioada 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, trebuie realizată plata integrală a subvenţiilor aferente anului de cerere 2017. Potrivit informaţiilor furnizate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru anul 2016, plata finală a subvenţiilor în sectorul vegetal şi zootehnic va debuta în luna martie, în condiţiile în care finalizarea controlului în teren este estimată pentru 15 februarie 2017, după care urmează introducerea rapoartelor de control în sistemul informatic. Potrivit datelor APIA, până la finele lunii ianuarie 2017, APIA a autorizat pe ţară la plată pentru Campania 2016 o sumă totală de 1,068 miliarde de euro, respectiv 4,77 miliarde de lei, din care 896,8 milioane de euro din Fondul European de Garantare pentru Agricultură şi 172,05 milioane de euro din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Bugetul Naţional.  

 

 

Comentarii