De Business

Punem punctul pe știi

Judecătorii sunt nepăsători cu soarta unei mari firmei din Iaşi

luni, 14 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Judecătorii sunt nepăsători cu soarta unei mari firmei din Iaşi

„Este grav cum înţeleg judecătorii de la Târgu Mureş să trateze acest proces care afectează sute de persoane”, arată unul dintre micii acţionari ai combinatului Fortus. In cazul a cel puţin patru hotărâri magistraţii care judecă dosarul de insolvenţă al societăţii nu au publicat motivarea deciziilor lor. In aceste condiţii procesul înaintează în paşi de melc, iar firma trece prin momente foarte dificile.

Luna septembrie ar putea fi decisiva pentru soarta combinatului Fortus, la instanţele de la Târgu Mureş având loc termene pentru înlocuirea consorţiului de administratori judiciari şi suspendarea definitivă a falimentului până la judecarea recursului la sentinţa de intrare în faliment. În tot acest timp, în care procesul este tergiversat de instanţe prin nemotivarea unor sentinţe, în combinat nu se mai produce nimic, singura activitate a unor angajaţi fiind de a sustrage bunuri din patrimoniul firmei. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, la Secţia 6 de Poliţie sunt înregistrate în jur de 30 de dosare penale pentru furt din interiorul combinatului, în principal din cadrul a două active importante scoase la vânzare de administratorul judiciar, Hala Mecanică Grea şi Turnătoria de Fontă. În acest sens, de aceste cazuri se ocupă în prezent Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, care a solicitat deja adminsitratorilor judiciari date despre componenţa bunurilor din cele două active, dacă există în interiorul acestora bunuri casate şi dacă acestea figurează în raportul de evaluare a patrimoniului din 2013.

 
 
Nici un răspuns de la DNA
 
 
Pe 17 septembrie, la Curtea de Apel Târgu Mureş va avea loc al cincilea termen al cererii de suspendare definitivă a falimentului declarat de Tribunal în urmă cu patru luni şi jumătate. În această perioadă, problemele în combinat s-au acutizat, alimentarea cu apă şi gaz metan a fost întreruptă, iar firma nu mai dispune nici măcar de servicii de pază. Liderul salariaţilor disponibilizaţi, Florin Rugină, spune că unui astfel de proces de insolvenţă, care durează din martie 2008 şi care priveşte o glorie a industriei româneşti şi un număr mare de salariaţi, ar trebui să i se acorde o atenţie deosebită. „Modul în care se derulează acest proces este unul anevoios, cu termene prelungite şi sentinţe nemotivate chiar şi de aproape un an jumătate. Este grav cum înţeleg judecătorii de la Târgu Mureş să trateze acest proces care afectează sute de persoane. O sentinţă ar trebui motivată în zece zile, însă o contestaţie a salariaţilor disponibilizaţi la o hotărâre a Comitetului Creditorilor privind aprobarea raportului trimestrial II din anul I a fost respinsă în mai 2014 şi încă nu este motivată. Ce părere să aibă salariaţii despre justiţia din România? Nu mai este treaba noastră, e treabă de Consiliul Superior al Magistraturii să se autosesize, noi l-am sesizat, dar degeaba. E treabă de Direcţia Naţională Anticorupţie să rezolve un dosar deschis încă din 2011 privind licitaţia organizată de Casa de Insolvenţă Transilvania în în 2010”, a declarat Florin Rugină.
 
 
De ce a fost mutat dosarul
 
 

Judecătorii de la Târgu Mureş au de motivat încă trei sentinţe în afară de contestaţia salariaţilor disponibilizaţi. În primul rând, trebuie motivată sentinţa de declarare a falimentului pronunţată la sfârşitul lunii aprilie, pentru a putea fi judecat mai apoi recursul administratorilor judiciari. Apoi, pe 23 aprilie este termen pentru schimbarea consorţiului de administratori judiciari, Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, însă judecătorul sindic nu a motivat respingerea cererii Eurobusiness LRJ SPRL, prin Eduard Pascal, de renunţare la mandatul de administrator judiciar. În ultimul rând, judecătorii de la Târgu Mureş trebuie să motiveze respingerea acţiunii depusă de acţionarul majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului împotriva unei hotărâri a creditorilor din 26 iunie. Dosarul insolvenţei de la Fortus a început la Iaşi, însă a fost mutat la Târgu Mureş fix în urmă cu şase ani, în septembrie 2009, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece la Iaşi existau interese mari printre oamenii de afaceri şi putea fi influenţat parcursul dosarului.

 

 

Comentarii