Medicii sancţionaţi în cazul fătului mort s-au plâns judecătorilor

joi, 13 noiembrie 2014, 02:59
2 MIN
 Medicii sancţionaţi în cazul fătului mort s-au plâns judecătorilor

Medicii implicaţi în scandalul fătului mort în luna septembrie la Maternitatea “Elena Doamna” îşi caută dreptatea în instanţă.

Dr. Răzvan Socolov, dr. Doina Iancu şi dr. Gabriela Şargu au înaintat zilele trecute o plângere către Tribunalul Iaşi împotriva Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie “Elena Doamna”, dar şi împotriva Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi. Dr. Socolov, fostul director medical al maternităţii, consideră că atunci când Consiliul de Administraţie (CA) a decis demiterea sa din funcţie şi-a depăşit atribuţiile şi a urmat de fapt o decizie a CJ.

“Ceea ce am vrut să fac a fost să contest decizia CJ-ului şi indirect a spitalului. Pentru că s-a luat o decizie în funcţie de decizia CJ. Din punct de vedere legal, Consiliul de Administraţie şi-a depăşit atribuţiile, zic eu. Am regulamentul de funcţionare şi faptul că acel consiliu de administraţie nu demite, ci doar propune. Şi în legea sănătătii, CA al spitalului propune demiterea, Comitetului Director. Decizia lor nu este valabilă din punct de vedere legal”, a precizat dr. Răzvan Socolov.

Întrebat dacă doreşte o repunere în funcţia de director medical, acesta a declarat că nu se mai poate face nimic, spunând că “contractul meu se termină pe 1 decembrie”. În cazul celorlalţi doi medici, dr. Gabriela Şargu respectiv dr. Doina Iancu, ele au dat în judecată unitatea medicală pentru a contesta decizia de sancţionare, cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. Contactată de reporterii “Ziarului de Iaşi”, dr. Iancu a decis să nu comenteze decizia luată. “Imi pot permite să nu răspund. La revedere!”, a spus medicul după care a închis telefonul.

De partea cealaltă însă, părinţii fătului mort consideră că la momentul respectiv deciziile luate de CA au fost în baza unor argumente şi probe. “Este dreptul lor să dea în judecată, dar mi se pare absurd, să se ducă acum să dea în judecată. Ce vor de fapt? Să fie puşi înapoi în funcţie, să nu se ia nicio decizie împotriva lor? Din punctul meu de vedere, nesimţirea asta ajunge până departe”, a spus Constantin Ciobanu, tatăl fătului mort.

Reamintim că în acest caz încă se mai desfăşoară două anchete. Cea a Poliţiei şi cea a Colegiului Medicilor, unde în urmă cu aproape două săptămâni a fost audiată Ioana Ciobanu, urmând să fie chemaţi şi medicii implicaţi. De asemenea, Maternitatea “Elena Doamna” încă nu are desemnat un manager interimar, iar un răspuns se lasă aşteptat din partea reprezentanţilor CJ. Până la această numire, atribuţiile au fost preluate de directorul economic Natalia Dângeanu.  

Comentarii