De Business

Punem punctul pe știi

O cunoscută firmă de construcţii a intrat în insolvenţă

miercuri, 16 septembrie 2015, 01:50
4 MIN
 O cunoscută firmă de construcţii a intrat în insolvenţă
Societatea Ted Construct vrea astfel să se pună la adăpost faţă de creditori. Patronul firmei susţine că situaţia actuală i se trage de la un control al Fiscului. „Cred însă, şi vă spun cu toată răspunderea, că acţiunea de control de la ANAF a fost comandată”, arată Cornel Brânză.

Una din cele mai cunoscute companii de construcţii ieşene, Ted Construct, a intrat în procedura generală a insolvenţei. Decizia de a solicita insolvenţa societăţii a fost luată de omul de afaceri Cornel Brânză în urma unui control al Agenţiei Naţionale de Adminsitrare Fiscală, despre care spune că ar fi fost „comandat”. Cererea depusă de Ted Construct a fost aprobată de judecătorul sindic la începutul acestei luni, iar motivarea sentinţei a fost publicată luni. Potrivit acesteia, Ted Construct a solicitat pe lângă intrarea în insolvenţă şi numirea provizorie a lichidatorului judiciar Acord SPRL, societate de insolvenţă deţinută de Dan Nistor Niţescu, un cunoscut expert evaluator, acesta putând fi înlocuit sau confirmat de creditori. „În motivarea cererii debitoarea a arătat, în esenţă, faptul că pe parcursul desfăşurării activităţii societatea a întâmpinat dificultăţi în derularea obiectului de activitate, acestea accentuându-se în timp, astfel că fondurile băneşti disponibile nu sunt suficiente pentru plata datoriilor exigibile. În momentul de faţă, societatea înregistrează datorii către terţi în valoare totală de peste 3.000.000 lei, acestea fiind purtătoare de dobânzi şi penalităţi de întârziere, ceea ce conduce la creşterea permanentă a acestora. Cu toate acestea, există şanse reale ale reorganizării activităţii economice, în scopul reinserţiei sale în circuitul economic”, potrivit sentinţei publicate de judecătorul sindic.

 
 
Paradox: Afaceri în creştere
 
 
Acelaşi document arată că termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţe este 18 octombrie, urmând ca tabelul preliminar de creanţe să fie publicat până pe 7 noiembrie, iar până pe 2 decembrie să fie publicată şi varianta definitivă a acestuia. De asemenea, în următoarea perioadă, administratorul judiciar trebuie să publice convocarea primei Adunări a Creditorilor în cadrul căreia să propună pe ordinea de zi alegerea Comitetului Creditorilor şi a preşedintelui acestuia, confirmarea sau înlocuirea administratorului judiciar şi onorariul acestuia şi alte detalii ce ţin de procedură. Până pe 13 octombrie, trebuie întocmit un raport al cauzelor ajungerii firmei în insolvenţă şi, eventual, desemnarea persoanelor responsabile. Societatea ieşeană de construcţii a fost înfiinţată în anul 1996 de Cornel Brânză, asociat unic, şi are ca domeniu de activitate construcţiile civile, industriale şi drumuri şi poduri. În 2014, firma şi-a triplat numărul de angajaţi şi a avut un salt al cifrei de afaceri de la 7,9 milioane lei la 15,7 milioane lei, profitul înregistrat anul trecut fiind de 207.000 lei. Totuşi, se poate o observa, în bilanţul contabil, o creştere semnificativă a cuantumului datoriilor, de la 3,5 milioane lei în 2013 la circa 13 milioane lei în 2014, simultan crescând şi valoarea activelor circulante, de la 5,5 milioane lei la 11,3 milioane lei.
 
 
„Am deranjat pe cineva la licitaţii”
 
 

Patronul Cornel Brânză susţine că totul i se trage de la o serie de achiziţii din cauza cărora a avut pusă poprire pe conturi de către ANAF. „Noi am făcut achiziţii, mai exact ţeavă PVC pentru canalizare, iar domnii de la DIICOT invocau faptul că marfa provine din «canale subterane». Ulterior, în 2012, au venit reprezentanţii ANAF în verificări, au suspendat controlul, iar în 2013, nu ştiu din ce cauză, l-au reluat. Facturile noastre în original pentru acea marfă erau luate la DIICOT şi cei de la ANAF ne-au spus că din acest motiv nu ne pot da descărcare de gestiune. Ne-au imputat 20 milioane lei, iar jumătate din sumă ne-au luat-o când au pus poprire pe conturile societăţii. Noi am contestat deja aceste lucruri. Cred însă, şi vă spun cu toată răspunderea, că acţiunea de control de la ANAF a fost comandată. Cel mai probabil am deranjat pe cineva la licitaţii”, a precizat Brânză imediat după depunerea cererii la Tribunal. Firma Ted Construct este cunoscută ca fiind mai mereu abonată la lucrările de întreţinere sau asfaltare de drumuri, anul trecut câştigând licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, în asociere cu alte companii de profil.

 

 

Comentarii