De Business

Punem punctul pe știi

Oferta de apartamente disponibile spre închiriere a scăzut cu 20%

marți, 22 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Oferta de apartamente disponibile spre închiriere a scăzut cu 20%

"Proprietarii sunt, probabil, mai optimişti şi încep să-şi recapete curajul de a-şi scoate locuinţele la vânzare”, arată o analiză publicată de Imobiliare.ro.

Experţii în imobiliare anunţă o criză pe segmentul chiriilor din Iaşi, oferta diminuându-se în ultimele 12 luni cu peste 20%. Potrivit celei mai importante platforme online din imobiliare, trendul este asemănător în toate cele cinci mari centre universitare din ţară, volumul apartamentelor scoase la închiriere scăzând de la peste 8.500 în august 2014, la puţin peste 7.000 la sfârşitul lunii trecute. Ca reper pentru analiză a fost folosită oferta din lunile august 2014 şi 2015 deoarece ne referim la o perioadă de „plin sezon al chiriilor”, majoritatea proprietarilor scoţând imobilele la închiriere în aşteptarea noului an şcolar sau universitar.

În capitala Moldovei, numărul anunţurilor noi de închiriere a scăzut cu 21% anul acesta, de la 1.032 la 814 proprietăţi. Din oferta apărută pe piaţa ieşeană în august, 24% era reprezentată de garsoniere (faţă de 26% în 2014), 44% constă în apartamente cu două camere (în scădere de la 49%), în vreme ce locuinţele cu trei camere deţineau o cotă de 20% din total (faţă de 23%). Ca şi în alte judeţe, în Iaşi a crescut semnificativ ponderea unităţilor locative cu patru camere a crescut, de la 2% la 12%. La nivel naţional, diferenţa dintre ofertele de chirii de anul trecut şi anul acesta este de 18,45%, iar o explicaţie ar putea fi revenirea preţurilor apartamentelor scoase la vânzare. “Scăderea volumului de apartamente de închiriat din marile oraşe poate fi pusă, cel puţin în parte, pe seama stabilizării pieţei achiziţiilor şi a reluării unei tendinţe ascendente a preţurilor. Proprietarii sunt, probabil, mai optimişti şi încep să-şi recapete curajul de a-şi scoate locuinţele la vânzare, în loc să-şi continue aşteptarea şi să se mulţumească cu veniturile obţinute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este oraşul Cluj-Napoca, cu o scădere a ofertei de 22%, Iaşul fiind pe locul secund cu o scădere de 21%. Totuşi, 7.000 de apartamente scoase pe piaţă într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, a apreciat Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Scăderea ofertei pe piaţa chiriilor se simte şi „în teren”, agenţii imobiliari spunând că o altă explicaţie ar putea fi relaţia creată în timp între proprietar şi chiriaş. „Într-adevăr, se constată o diminuare a numărului de oferte de locuinţe date spre închiriere în această perioadă. Unul din principalele motive ar fi faptul că chiriaşii, în timpul anului, formează o relaţie foarte bună cu proprietarul locuinţei, astfel încât, pe timpul verii nu mai plătesc chiria la nivelul restului anului şi îşi păstrează locuinţa până se întorc la sfârşitul lunii septembrie. Sunt situaţii când proprietarii reduc chiria pentru lunile august şi septembrie la jumătate doar pentru a-şi păstra chiriaşii existenţi. De asemenea, există proprietari care au avut experienţe neplăcute cu chiriaşii şi au decis să nu mai închirieze locuinţele. Pentru aceştia, atât agenţia noastră cât şi colegii de la alte agenţii, oferim un serviciu de administrare a imobilelor, prin care ei scapă de grija închirierii şi de riscul unor pierderi pe perioada contractuală”, a explicat Ciprian Fodor, directorul agenţiei imobiliare Casa Lux.

Potrivit analizei imobiliare.ro, cele mai multe apartamente au fost scoase la închiriere luna trecută în Bucureşti, respectiv 3.608 unităţi locative, pe locul secund situându-se Cluj Napoca – 1432 de locuinţe -, iar pe ultima treaptă a podiumului Iaşi, cu 814 unităţi. În celelalte două mari centre universitare din ţară, Timişoara şi Braşov, au fost scoase la închiriat luna trecută 773 de locuinţe, respectiv 311 proprietăţi.

 

 

Comentarii