Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primăria aşteaptă teren de la Fortus ca să facă parc industrial

GALERIE
Adrian Benta
  • Adrian Benta
- +

Atragerea investitorilor străini a fost una din principalele teme dezbătute la Iaşi cu ocazia conferinţei „Investiţii pentru Iaşi” şi a seminarului „Fluent în Finanţe”.

De ce nu atrage Iaşul mai mulţi investitori? Cum reuşesc oraşe precum Ploieşti să aibă parc industrial iar Iaşul nu? Acestea sunt câteva din întrebările pe care şi le-au pus oamenii din mediul de afaceri din urbea noastră, în cadrul conferinţei „Investiţii pentru Iaşi” şi a seminarului „Fluent în Finanţe”, evenimente organizate ieri la Primărie, începând cu ora 15. Principala temă care macină mediul de afaceri din Iaşi dar şi administraţia locală, şi despre care s-a vorbit intens, este atragerea investitorilor.

Adrian Benţa (FOTO), consultant fiscal a prezentat condiţiile şi oportunităţile înfiinţării unui parc industrial la Iaşi, dând ca exemplu parcul industrial de la Ploieşti. „Acolo, la 500 de metri este o multinaţională. Ce beneficii sunt de pe urmele lor, păi salariaţii sunt plătiţi mai bine iar taxele şi impozitele rămân pe plan local. Am fost surprins când am văzut că parcul nici măcar nu este în zona metropolitană, ci la 10-15 kilometri de Ploieşti. Şi se construieşte acolo în continuare, în disperare, iar fiecare dintre aceste societăţi are specificul ei de activitate. Primul pas spre un parc industrial de succes este să fie administrat de o societate comercială privată, nu de stat, deoarece este mai eficient. Statul este un prost administrator”, a explicat acesta.

La întrebarea deputatului Marius Bodea şi anume: „În condiţiile în care în România există zeci de parcuri industriale funcţionale, care este motivul pentru care în Iaşi nu este unul funcţional şi de ce nu corespunde Iaşul?”, invitaţii au încercat să dea fel şi fel de explicaţii. Prima ar fi că această oportunitate nu este adusă la cunoştinţa unor investitori mari. Alta ar fi că nu există teren pentru un parc industrial, ţinând cont că pentru înfiinţarea lui, este nevoie de cel puţin 5 hectare de teren. Şi aici s-a dat exemplul parcului industrial de la Miroslava, dar care, deşi este lângă Iaşi, nu este realizarea Iaşului. O soluţie găsită de Primărie ar fi aceea de a înfiinţa un parc industrial la Fortus. „Poziţia oficială a Primăriei este că aşteaptă teren de la Fortus, speră că va recupera o bucată de teren de acolo”, a menţionat George Onofrei, moderatorul conferinţei. Acest lucru este menţionat în condiţiile în care, societatea Fortus SA se află în insolvenţă de 10 ani, iar Primăria se numără printre creditori. În prezent însă, din diferite cauze, Fortus nu poate face darea în plată, a terenului.

Voci din sală au susţinut că mai sunt şi alte terenuri pe care se poate construi un parc şi că Primăria nu poate privi dincolo de zona metropolitană, dar ar trebui să o facă. Alte discuţii au mai fost purtate pe tema analfabetismului financiar, a lipsei forţei de muncă, care este un impediment în creşterea investiţiilor, dar şi despre cum tranzacţionezi la bursă. „Cel mai important este să demonstrăm că Iaşul este o zonă în care mediul de afaceri se poate mişca. E bine că adunăm oameni din mai multe domenii, să dea Dumnezeu să existe şi rezultate în urma acestor întâlniri”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Conferinţa şi seminarul au fost organizate în Sala Mare a Palatului Roznovanu de către Avisso şi Primăria Iaşi, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Camera Auditorilor Financiari România şi Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Au mai fost prezenţi la eveniment, pe lângă Adrian Benţa, (Bucureşti), şi Florin Dobre, director în cadrul C.E.C.C.A.R. România, Irimie Popa, Universitatea Babeş-Bolyai (Cluj), Ileana Botez, Bursa de Valori (Bucureşti), Radu Gabriel, preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, Robert Şova, preşedintele C.E.C.C.A.R. România, Lucian Isac, reprezentant Estinvest şi nu în ultimul rând, Mirabela Miron, preşedinte Avisso. Evenimentul face parte din seria manifestărilor publice organizate la nivel naţional în perioada 14 – 15 mai cu scopul instituirii Zilei Naţionale a Investiţiilor, o iniţiativă legislativă susţinută prin implicarea Guvernului şi a autorităţilor publice locale.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri