De Business

Punem punctul pe știi

Renta viageră a unui pensionar a fost înghiţită de o gaură neagră de la Poştă

Emanoil S. îşi aşteaptă şi astăzi renta viageră în sumă de 920 de lei trimisă de Agenţia Domeniilor Statului în mai 2009 prin intermediul Poştei Române. Poliţia nu a reuşit să facă luminâ în acest caz

miercuri, 10 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Renta viageră a unui pensionar a fost înghiţită de o gaură neagră de la Poştă

Un octogenar ieşean aşteaptă de aproximativ patru ani să-şi recupereze o rentă viageră în valoare de 920 lei, pe care trebuia să o primească prin intermediul serviciilor poştale. Deşi până în anul 2009 şi după acest an a primit de fiecare dată banii de la Agenţia Domeniilor Statului, suma aferentă anului 2008, care trebuia să ajungă în luna mai 2009, are şi în prezent o destinaţie necunoscută.

Emanoil S. a încercat în nenumărate rânduri şi la diverse instituţii ale statului să dea de urma banilor, dar toate demersurile au fost sortite eşecului. „L-am anunţat pe poştaş că am de primit o sumă de bani de la Ministerul Agriculturii şi am tot aşteptat până la sfârşitul anului 2009 să primesc banii. Văzând că a trecut anul şi nu am primit nimic, m-am adresat la ADS în 2010, de unde mi s-a comunicat că banii au fost trimişi prin mandat poştal, datat în 7 mai 2009. Ulterior, m-am adresat dirigintei Oficiului 1 Iaşi, care mi-a spus, supriză, că aş fi ridicat banii pe 11 mai 2009, adică patru zile mai târziu. Am devenit suspicios abia atunci, deoarece eu nu am primit banii, iar cuponul conţinea, totuşi, seria, numărul de buletin şi semnătura, pe care eu nu mi-o asum”, ne-a spus Emanoil S. Bărbatul susţine că a purtat discuţii cu poştaşul, dar de fiecare dată acesta venea cu alte variante ale pierderii urmei banilor, motiv pentru care s-a adresat Poliţiei Municipiului. „Pe 25 mai 2010, am făcut plângere penală pentru a se face lumină. Nu l-am acuzat pe poştaş, pentru că nu aveam dovezi clare, dar am cerut să se găsească autorul, pentru că eu banii nu i-am primit. Au fost mai multe încâlcituri şi cu Poliţia, dar deznodământul l-am aflat abia ieri (n.r. – 8 iulie), după mai bine de trei ani de aşteptări”, a povestit Emanoil S. În fapt, Poliţia Municipiului a aprobat, pe 29 mai, trecerea dosarului în evidenţele cu autori nedescoperiţi, urmând să fie reluate cercetările doar în cazul apariţiei unor dovezi concrete. Decizia ce urma să îi fie comunicată reclamantului a fost emisă pe data de 6 iunie, însă a ajuns în cutia poştală abia pe 8 iulie, la o distanţă de mai bine de o lună. „Sincer să fiu, mi-e lehamite şi nu mai sper să îmi recuperez banii, dar am fost deranjat de atitudinea celor de la Poştă, în frunte cu poştaşul şi continuând cu cei de la Oficiu Poştal. I-am şi zis poştaşului, dacă a fost el, să recunoască şi nu mai vreau banii, ci doar să fie schimbat pe alt sector. Dacă nu m-a găsit acasă când a venit cu banii, cum mi-a spus iniţial, trebuia să îmi lase un aviz ca să mă prezint la Oficiu pentru a-i ridica, or acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, recunosc şi cei de acolo, mandatul ar fi fost achitat, fără ca eu să mă deplasez la sediu”, a concluzionat Emanoil S. Potrivit unor surse, în acest moment este aproape imposibil de verificat în cadrul Poştei dacă a fost lăsată o înştiinţare, deoarece nu mai există cotoarele de la avize aşa vechi. Totodată, răspunsurile emise de conducerea Oficiului Poştal 1 la solicitările lui Emanoil S. nu spuneau decât că acesta şi-ar fi ridicat banii, în baza cuponului. Alături de această informaţiei, reprezentanţii Poştei încheiau cu mulţumiri pentru sesizare şi asigurări că instituţia acţionează mereu „incidentele care aduc prejudicii imaginii companiei şi totodată relaţiei cu clienţii şi colaboratorii”.

 
 

 

 

Comentarii