N

„Senatorul găinăriilor”. Sorin Lazăr riscă puşcăria din cauza unor mişmaşuri ordinare pe când era primar

N

sâmbătă, 31 mai 2014, 01:50
3 MIN
 „Senatorul găinăriilor”. Sorin Lazăr riscă puşcăria din cauza unor mişmaşuri ordinare pe când era primar

\N

Păcatele trecutului îl urmăresc pe senatorul Sorin Constantin Lazăr. Proaspăt condamnat la o pedeapsă de şase luni de închisoare cu amânare, parlamentarul ieşean a fost pus ieri sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi într-un alt dosar penal.

Faptele imputate de anchetatori senatorului Lazăr pot fi catalogate mai degrabă la capitolul „găinării“, iar o eventuală condamnare cu executare a sa, având în vedere că a mai fost pedepsit o dată, ar stârni probabil amuzamentul primarilor din cele mai obscure cătune ale judeţului.

S-a plătit pe el însuşi cu 2.200 de lei

Potrivit procurorilor DNA Iaşi, Lazăr a fost pus sub învinuire pentru 15 fapte de „abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“, comise în perioada în care senatorul era primar al comunei Strunga.

Procurorii susţin că, înainte de a deveni parlamentar, suspectul Lazăr, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, ar fi dispus în două rânduri aprobarea fără nicio bază legală a unor sume de bani către sine sau alte persoane.

Astfel, continuă procurorii, primarul devenit senator ar fi achitat 10.160 de lei cu titlul de „onorariu participare la licitaţie“ către trei persoane, sau suma de 16.550 de lei către alte trei persoane, reprezentând „plată lunară zilieri“.

„De asemenea, în aceeaşi perioadă a mai aprobat, tot nelegal, premii anuale în cuantum de 2.638 lei pentru sine şi 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009“, au completat procurorii. În total, Sorin Lazăr ar fi produs comunităţii din Strunga un prejudiciu de 31,639 de lei.

De ce ar putea face puşcărie Lazăr

Pe 11 aprilie, Sorin Lazăr a fost condamnat la şase luni de închisoare cu amânarea pedepsei pentru conflict de interese. Senatorul a ajuns în faţa instanţei în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate din 2011.

Atunci, inspectorii de integritate susţineau că Sorin Lazăr şi-ar fi angajat fiul la biroul său parlamentar. „Domnul Lazăr Sorin Constantin, senator în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Lazăr Mihai Eduard, în perioada 01.09.2010 – 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei“, arătau inspectorii ANI.

În perioada menţionată, fiul senatorului ieşean ar fi încasat de la stat, în calitate de angajat la biroul parlamentar, suma de 6.434 de lei.

Cele şase luni cu amânare au fost primite de Lazăr ca urmare a semnării unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. În sentinţă se precizează însă că amânarea pedepsei poate fi revocată. Astfel, dacă nu va fi achitat pentru noua infracţiune, şansele ca parlamentarul ieşean să ajungă în spatele gratiilor sunt foarte mari.

Alineatul 3, articolul 88, din Noul Cod Penal prevede, printre altele, că revocarea amânării aplicării pedepsei se realizează în următoarea situaţie: „dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea executării pedepsei.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au contactat ieri pe Sorin Lazăr pentru a-şi expune punctul de vedere. Cu o atitudine zeflemitoare, senatorul a refuzat să comenteze, arătându-se chiar vizibil iritat de încercarea reporterilor noştri de a obţine o declaraţie de la el.

Cine este Sorin Lazăr

Pe site-ul personal, senatorul Sorin Lazăr spune despre el că, în perioada în care a fost primar al comunei Strunga (1996-2008), s-a dedicat „lucrului cu oamenii“ fiind totodată „exponent şi militant al Partidului Social Democrat“.

„Mi-am propus ca prin seriozitate şi consecvenţă să las în urma muncii mele ceva care să poată fi privit şi arătat copiilor şi nepoţilor“, se autocaracterizează el. Din 2008, Lazăr a ajuns senator pe listele PSD, însă activitatea sa în domeniu a fost mai mult decât ştearsă.

Comentarii