De Sănătate

Punem punctul pe știi

Terapiile moderne pentru durerile de spate inflamatorii sunt interzise, în România, la debutul bolii

marți, 14 iulie 2015, 16:58
4 MIN
 Terapiile moderne pentru durerile de spate inflamatorii sunt interzise, în România, la debutul bolii

Durerea de spate de tip inflamator, care poate duce la spondilită anchilozantă dacă nu este tratată la timp, afectează peste trei la sută din populaţia adultă, însă în România terapiile moderne nu pot fi prescrise pacienţilor care sunt la debutul bolii, deși ar putea avea beneficii maxime.

O persoană din cinci prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de trei luni, iar durerea de spate de tip inflamator afectează peste trei la sută din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi.

Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, a explicat că în unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece şi mai mult de zece ani până la un diagnostic corect.

"Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) şi este considerată ca făcând «parte din viaţă». Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, iar activităţile zilnice, precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea şi, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei", a atras atenţia Ruxandra Ionescu.

Ea a explicat că durerile de tip mecanic pot apărea la orice vârstă, se ameliorează la repaos, pot fi descrise ca "zvâcnitoare" şi "chinuitoare" şi sunt asociate, de obicei, cu loviturile sau eforturile fizice intense, în timp ce durerile de tip inflamator debutează, de obicei, înainte de 40 de ani, se atenuează odată cu mişcarea, nu se ameliorează la repaos şi apar mai ales noaptea.

Ruxandra Ionescu spune că diagnosticul tardiv duce la deteriorarea coloanei, dar şi la invaliditatea fizică şi profesională, iar, atunci când se ajunge la o astfel de situaţie, costurile sunt mult mai mari decât dacă s-ar fi aplicat un tratament corect, chiar dacă costisitor, de la debutul bolii.

"Când s-a instalat dizabilitatea, costurile sunt mult mai mari, pentru că pacientului trebuie să îi plăteşti pensie, uneori proteze şi alte tratamente. Oricât de scump ar fi un tratament, e mai ieftin decât să susţii o persoană cu dizabilităţi. În plus, aceşti oameni au o rată crescută de mortalitate şi dezvoltă boli cardiace, afectare pulmonară sau boli de rinichi", a mai spus medicul.

Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă şi afectează preponderent bărbaţii.

"În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient", a precizat prof. dr. Ruxandra Ionescu.

De asemenea, ea a mai atras atenţia că, în România, din cauza neactualizării listei de medicamente, terapiile moderne (biologice) pentru durerile de spate de acest tip sunt acceptate doar pentru pacienţii care au spondilită anchilozantă, adică atunci când pacientul devine deja asistat social.

Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie a spus că terapia biologică costă în jur de 10.000 de euro pe an, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să revizuiască listele de tratamente decontate, pentru că în cazul acestor pacienţi, tratamentul modern început la debutul bolii ar însemna evitarea anchilozării, care este ireversibilă odată ce a apărut, şi menţinerea persoanei activă.

Conf. dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, a precizat că regulile impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de Ministerul Sănătăţii ar trebui să răspundă nevoilor fiecărui pacient, însă, în prezent, se estimează mai puţin de jumătate dintre pacienţii cu dureri de spate de tip inflamator beneficiază de tratament.

"Faţă de Ungaria, spre exemplu, gradul de utilizare a terapiilor moderne este mult mai mic. Aceste terapii sunt costisitoare, dar păstrează persoanele active. S-au făcut propuneri profesionale, dar nu s-a întâmplat nimic. Bolnavii din România sunt la fel ca cei din Ungaria. De ce un bolnav nu poate primi tratament dacă acest tratament îl ajută să nu ajungă la anchilozare? Eu nu am un răspuns", a spus conf. dr. Cătălin Codreanu.

El a explicat că durerea inflamatorie de spate poate avea un impact foarte mare asupra calităţii vieţii pacientului, pentru că durerea fizică poate face ca acţiuni normale din viaţa de zi cu zi (mersul, statul în picioare sau jos) să devină supărătoare şi invalidante.

În acest context, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) au lansat campania "Nu-ţi întoarce spatele", care are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.

Campania cuprinde acţiuni care se adresează publicului larg din întreaga ţară, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, iniţiativa fiind susţinută şi de fotbalişti din România. Astfel, jucătorii de fotbal şi spectatorii vor afla informaţii despre durerea de spate de tip inflamator în cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizată de LPF.

Comentarii