De Business

Punem punctul pe știi

Afaceristii ieseni sint timizi

marți, 19 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Afaceristii ieseni sint timizi

„O capitala de provincie prafuita, fara investitii relevante care sa atraga si alti oameni de afaceri”. Cam asa se vede Iasul prin ochii unui bucurestean. Ce se poate face pentru a schimba acest lucru, pentru a dezvolta zona in asa fel incit al doilea oras al tarii sa devina o capitala economica regionala? Parerile sint impartite. Unii oameni de afaceri cred ca o implicare mai activa a administratiei locale ar fi solutia, altii ca dimpotriva, ca avem de toate insa ne lipsesc o promovare agresiva a atuurilor Iasului si mai mult tupeu, in sensul bun al cuvintului.
Iasul nu are legaturi afaceristii straini
Bogdan Sandu, presedintele grupului „Flash” nu se indoieste o clipa ca Iasul va deveni capitala regionala. „Depinde insa in cit timp se va intimpla acest lucru”, a spus el ieri in cadrul forumului economic „Saptamina afacerilor de succes in judetul Iasi”, organizat de saptaminalul „Banii Nostri” si Grupul de presa „Media On”. Sandu crede ca orasului ii lipseste la ora actuala o mai pronuntata legatura a mediului de afaceri privat autohton cu mediile de afaceri din strainatate si parteneriate public-privat functionale. Stefan Vuza, presedintele grupului de firme SCR, grup din care face parte si „Iasitex”, este de parere ca orasul are cam de toate. „Are o populatie mare, deci are piata, are facultati, deci oameni cu o buna pregatire, are infrastructura. In opinia mea ceea ce-i lipseste orasului este promovarea atuurilor si tupeul. Degeaba de exemplu face prietenul meu cea mai buna palinca din Romania daca de acest lucru nu stiu decit eu cu el”, a declarat Vuza.
Primarul orasului trebuie sa fie ca un ministru de externe
Adrian Baicus, directorul general al „Siemens Romania a „mutat” responsabilitatea pe umerii administratiei locale. „Primarul unui oras mare ca Iasul trebuie sa fie un fel de ministru de externe al urbei. El trebuie sa inspire incredere oamenilor de afaceri straini si sa colaboreze cu ei”, a declarat Baicus. El a spus ca si in Romania se poate incheia o afacere intr-o ora si a dat in acest sens exemplul colaborarii grupului „Siemens” cu primarul Sibiului, Klaus Johanis pentru deschiderea celei de-a treia fabrici in oras. „Au venit reprezentantii grupului de la Viena si au avut in fata o harta a orasului cu somajul in diferite zone, cu preturile terenurilor pe zone si cu infrastructura de apa si gaz existente in fiecare loc. Au avut de asemenea promisiunea primarului ca pina in februarie vor fi gata absolut toate avizele si autorizatiile in asa fel incit sa ne putem apuca de construit atunci. Intr-o ora s-a terminat totul”, a povestit Baicus. El a explicat de asemenea ca mare parte din investitiile atrase in Sibiu i se datoreaza lui Johanis. „Mai tot timpul cind il cauti e prin strainatate dar se vede ca nu se duce sa se plimbe ci aduce investitori”, a afirmat Baicus.
Investitorii straini pot fi numarati pe degete
Analistul economic Varujan Vosganian a punctat faptul ca din punct de vedere al investitiilor straine, Iasul al doilea oras al tarii in privinta populatiei este comparabil cu Calaras-ul sau Ialomita. „Ar trebui sa se faca o reevaluarea a avantajelor pe care le are Iasul si de asemenea, o schimbare a atitudinii Bucuresti-ului fata de Iasi, si de Moldova in general”, a precizat el. Gabriel Mardarasevici, directorul general al firmei „Radix” are insa o alta temere. „Parerea mea este insa ca daca noi, agentii economici nu vom creea un parteneriat cu Universitatile, in timp ne vom pierde resursele umane valoroase si deci si atuul pe care il avem acum”, a explicat el. Una peste alta, prima zi a celei de-a doua editii a forumului „Saptamina afacerilor de Succes” a fost un cadru de dezbateri in care s-au pus pe masa avantajele si dezavantajele din punct de vedere economic a orasului care ar trebui sa devina capitala economica a Moldovei, cu participanti cu „greutate” atit din parte mediului de afaceri cit si a administratiei locale si centrale. (Ana PRODAN)

Comentarii