De Business

Punem punctul pe știi

Finantistii ieseni cheltuie miliarde ca sa incaseze sute de milioane

joi, 02 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Finantistii ieseni cheltuie miliarde ca sa incaseze sute de milioane

„Obrazul subtire cu bani se tine”, spune un vechi proverb romanesc. Mergind pe acelasi principiu functionarii fiscului iesean isi intretin imaginea in fata sefilor de la Bucuresti cheltuind sume importante de bani din fondurile publice.
Concret, pentru a avea ce raporta la sfirsit de luna, acestia organizeaza licitatii, pun sechestre si popriri, indiferent de costuri si finalitate. Cu toate ca sumele recuperate de la datornici sint de cele mai multe ori infime in comparatie cu ceea ce se cheltuie, statisticile care rezulta in urma acestor actiuni le da posibilitatea functionarilor sa se spele pe miini. „Noi am vrut, daca nu am gasit cumparatori, ce sa facem?”, se justifica acestia in fata sefilor de la minister.
2,93%, procent de incasari
Asa se face ca Administratia Finantelor Publice a municipiului Iasi a organizat in primele 8 luni ale anului 18 licitatii si a scos la vinzare bunurile a 15 societati in valoarea de 5,8 miliarde de lei, dar a reusit sa obtina numai 170 de milioane de lei, adica 2,93% din total.
Inainte de a fi vindute bunurile, acestea trebuie evaluate. Iar evaluarile, in functie de bun, se invirt in jurul a citeva zeci de milioane de lei pentru fiecare. Cu alte cuvinte, suma cheltuita pe evaluari a depasit de citeva ori banii incasati in urma vinzarilor de bunuri.
La preturile cerute, functionarii stiu ca nimeni nu vine la licitatie
Un exemplu graitor este licitatia organizata de catre Administratia Financiara Comunala pentru vinzarea unor active apartind „Selefer Dancu”. Pentru serele aflate in paragina din comuna Dancu si cele citeva cladiri care se mai afla in picioare, finantele cer nici mai mult nici mai putin de 21 de miliarde lei.
Pamintul care se afla sub aceste active nu este inclus in pret, el urmind sa fie concesionat de la Agentia Domeniului Statului, in caz ca reprezentantii institutiei cad la intelegere cu cumparatorul. Chiar si functionarii care se ocupa de organizarea licitatiei nu cred ca vor reusi sa vinda activele respective la acest pret, dar ei motiveaza ca acesta este stabilit de catre un evaluator independent.
La „Selefer”, statul a platit 67 milioane lei pentru evaluare
Conform legislatiei, pretul de pornire a licitatie poate fi scazut la 50% dar abia la a treia runda de licitatie. Chiar si asa acesta este mare fata de valoarea reala a activelor scoase la vinzare. „Pretul real al acelor mijloace fixe este de aproximativ 4 miliarde de lei”, ne-au explicat surse din cadrul societatii.
In acest timp, Directia Judeteana de Finante a cheltuit din bani publici pentru raportul de evaluare de la „Selefer Dancu” 67 de milioane de lei. La aceasta suma se mai adauga si cheltuielile legate de publicarea anuntului in presa. Reprezentantii fiscului ne avertizeaza ca nu trebuie sa fim insa ingrijorati de soarta acestor bani, pentru ca oricum vor fi recuperati. „Sumele cheltuite pentru scoaterea unui bun la licitatie vor fi acoperite din sumele obtinute in urma licitatiilor”, ne-a declart Maria Taran, purtator de cuvint la DGFPJ Iasi. Asa suna teoria. Dar daca bunurile respective nu se vind, si practica demonstreaza ca nu, banii ramin aruncati la cos. Si chiar in cazul in care totusi se vind, de cele mai multe ori sumele incasate sint mai mici decit debitele agentului economic catre Fisc. Cu alte cuvinte, si in acest caz statul suporta costul expertizelor. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii