De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii au in banci de doua ori bugetul primariei

miercuri, 19 mai 2004, 23:00
2 MIN
 Iesenii au in banci de doua ori bugetul primariei

La sfirsitul lunii martie iesenii persoane fizice aveau in banci de doua ori mai multi bani decit bugetul municipiului, care se ridica la 2.700 de miliarde de lei. La un calcul simplu, bancile din judet gestionau cite 155 de euro pentru fiecare iesean, in timp ce la Bacau, institutiile financiare dispuneau de cite 195 de euro pentru fiecare cetatean al judetului. Cele mai putine depuneri le aveau cetatenii din judetul Botosani, urmati de cei din Vaslui.
Conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, iesenii aveau la banci la sfirsitul lunii martie peste 5.170 miliarde de lei, ceea ce la un curs mediu de 40.000 de lei pentru un euro reprezinta 129 de milioane de euro (155 euro pentru fiecare locuitor).
Sumele reprezinta certificate de depozit in lei sau in valuta, depozite bancare in moneda nationala sau valuta si disponibilitati la vedere. Preferatele iesenilor au fost depozitele la termen in lei, care s-au ridicat la sfirsitul lunii martie la peste 2.477 de lei (61,9 milioane de euro), urmate de cele in valuta, care au depasit 1.538 de miliarde de lei (38,4 milioane de euro). Restul au fost bani investiti sub forma certificatelor de depozit in lei sau valuta si disponibilitati la vedere.
Fata de ieseni, bacauanii aveau strinse in banci la sfirsitul lunii martie 5.722 de miliarde de lei (143 milioane de euro), ceea ce inseamna 195 de euro pentru fiecare locuitor al judetului.
In „zona a doua de bogatie” se afla cetatenii judetelor Neamt si Suceava, cu sume destul de apropiate depuse in banci in total.
Insa, din cauza numarului mai mic de locuitori, valoarea pe cap de locuitor este mai mare decit in cazul Iasului.
Astfel, la Suceava depunerile populatiei se ridicau la peste 4.500 de miliarde de lei (112,5 milioane de euro, adica 160 de euro pe cap de locuitor), in timp ce la Neamt suma se ridica la 4.165 de miliarde de lei (104 milioane de euro, 178 euro pe cap de locuitor).
Coada regiunii Nord-Est era reprezentata de judetele cele mai sarace: Vaslui si Botosani. Astfel, in institutiile bancare din judetul Vaslui depunerile populatiei erau la sfirsitul lunii martie de 1.902 miliarde de lei, adica 47,5 milioane de euro (102 euro pe cap de locuitor). La Botosani, sumele nu depaseau 1.699 de miliarde de lei, adica 42,2 milioane de euro (91,6 euro pe cap de locuitor). Mentionam ca in datele furnizate de BNR au fost luate in calcul numai sumele depuse, fara dobinzi. (Ana PRODAN)

Comentarii