De Business

Punem punctul pe știi

In aceasta iarna, doar unul din doi constructori ieseni a avut un venit asigurat

vineri, 20 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 In aceasta iarna, doar unul din doi constructori ieseni a avut un venit asigurat

Jumatate din muncitorii ieseni din constructii au tremurat ,atit la propriu, cit si la figurat la venirea iernii. Din cele 12.000 de persoane care lucreaza in domeniu, doar 6.000 au avut un venit asigurat in lunile de iarna si certitudinea ca in primavara se vor intoarce la locul de munca.
Restul au fost nevoiti sa stea la mila patronilor. Ori au fost trimisi acasa fara nici un venit, ori au fost trimisi in somaj, fara certitudinea ca vor fi reprimiti la primavara, cind incepe sezonul.
Companiile din constructii care au vrut sa-si protejeze angajatii si-au luat masuri de siguranta si s-au afiliat la un fond national de plata a salariilor pe timp de iarna, Casa Sociala a Constructorilor (CSC). In perioada 01 noiembrie – 31 martie, muncitorii primesc 75% din media pe 3 luni a salariului brut de baza.
Celelalte societati au rezolvat problema mult mai putin costisitor: trimitere in somaj, concediu medical sau chiar desfacerea contractului de munca.
Alexandru Alexandrov, directorul companiei de constructii „Alex”, explica motivele pentru care o firma ar trebui sa opteze pentru afilierea la CSC: „Pe linga faptul ca este legal asa, CSC este o salvare pentru firma de constructii, mai ales atunci cind iarna este grea si nu sint lucrari de interior”.
Cu toate acestea, din cauza ca firmele trebuie sa fie cu datoriile achitate la zi, ca multe dintre ele apeleaza la forta de munca la negru, din cele cele aproape 200 de societati de doar 22 s-au inscris la CSC. La acestea lucreaza aproape jumatate din efectivul total al muncitorilor in constructii din judetul Iasi.
De remarcat ca Legea 215/1997, privind infiintarea CSC, incurajeaza tacit acest lucru, prin faptul ca nu prevede sanctiuni pentru cei care nu se inscriu in CSC. (Cristina STOIAN)

Comentarii