De Business

Punem punctul pe știi

Pentru a doua oara in ultimii trei ani, „Nectar” Pascani s-a intors la stat

luni, 03 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Pentru a doua oara in ultimii trei ani, „Nectar” Pascani s-a intors la stat

Statul a devenit din nou actionar la „Nectar” Pascani. Si asta pentru a doua oara in ultimii trei ani, dupa doua privatizari esuate.
Prima data s-a intimplat in anul 2001, cind statul a rezolutionat contractul incheiat cu firma „Bucegi” din Ploiesti, care apartine concernului „European Drinks” al fratilor Micula.
Cea de-a doua privatizare incheiata dezastruos pentru fabrica de zahar din Pascani a fost cea incheiata cu misterioasa firma americana „United Sugar Associates Inc.”, in cursul lunii trecute.
Deoarece acesta nu s-a achitat de obligatiile asumate prin contract, fosta Autoritate de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, actuala Autoritate de Valorificare si Administrare a Statului (AVAS) a rezolutionat contractul incheiat in august 2002. In aceste conditii, statul a redevenit actionar la „Nectar” Pascani cu 53% din pachetul de actiuni.
Despre firma americana nu se stie nici acum mai nimic.
Singurul lucru cit de cit clar este faptul ca unul din actionarii si administratorii firmei este Dan Andreescu, un roman plecat in SUA in anul 1968.
Cifra de afaceri cit un aprozar
Contractul de privatizare dintre firma americana si stat se ridica la o valoare totala de 3 milioane de euro. Statul nu a dezvaluit insa la cit se ridica valoarea actiunilor si la cit cea a investitiilor.
In timpul cit a fost proprietarul fabricii, acesta nu a facut nici o investitie majora. Abia dupa un an de la privatizare a repornit fabrica pentru a prelucra o cantitate infima de sfecla, dupa care a reinchis-o la loc.
Andreescu a sustinut in repetate rinduri ca o mare vina pentru situatia economica si financiara a fabricii de zahar o poarta statul. Conform declaratiilor acestuia, statul trebuia sa ii acorde o serie de facilitati fiscale si esalonare la plata restantelor catre furnizori, lucru care nu s-a intimplat.
Bilantul la sfirsitul primului semestru al anului trecut ne scuteste de orice comentariu. Conform acestuia, „Nectar” avea la sfirsitul lui iunie 2003 o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, mai mica de aproape 13 ori fata de aceeasi perioada a anului 2002, cind aceasta s-a ridicat la 35 de miliarde de lei. Pierderea s-a ridicat in aceste conditii la 14,3 miliarde de lei. Datoriile totale se ridicau la 161 de miliarde de lei. Trebuie mentionat insa ca o mare parte dintre ele au fost mostenite din perioada anterioara privatizarii.
Cu toate ca in contract era prevazut ca timp de cinci ani sa fie mentinut acelasi numar de salariati, la sfirsitul lunii iunie anul trecut, „Nectar” mai avea 286 salariati, fata de 309 citi avea in iunie 2002.
BCR incearca sa vinda pe bucati
In ultimul timp „Nectar” a inceput sa fie executata de catre Banca Comericala Romana pentru recuperarea unui credit de 10 miliarde de lei. Printre firmele care s-au aratat interesate de o parte din activele fabricii de zahar se numara si „Pakmaya”, societate cu capital turcesc, care fabrica drojdie si se foloseste de o parte din calea ferata ce apartine de „Nectar”.
Incercind sa luam legatura cu reprezentantii „Nectar”, am sunat de mai multe ori pe vechile numere de telefon. Ulterior, am aflat de la „Informatii” ca „Nectar” nu mai figureaza in baza de date a „Romtelecom”, probabil pentru neplata facturilor.
Fabrica de zahar a mai fost privatizata o data in anul 1999. Cumpatorul de atunci, „Bucegi” Ploiesti nu s-a achitat de obligatiile contractuale, mai exact a platiti numai 3 miliarde de lei, din cele 8 miliarde prevazute, asa incit statul a reziliat contractul.
Capitalul social al „Nectar“ este de 33 miliarde lei. Statul are 53% din actiuni, iar restul este detinut de: cuponari (30%), „Sucre Est Development”, actionar francez (10,7%), si „Rompak” Pascani, proprietarul „Pakmaya” (6,46 %). (Dan CONSTANTIN)

Comentarii