De Business

Punem punctul pe știi

Pretul legalizarii achizitiei de locuinte s-a dublat Vom da milioane cu zecile la notar, la vinzarea sau cumpararea unui apartament

miercuri, 07 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 Pretul legalizarii achizitiei de locuinte s-a dublat Vom da milioane cu zecile la notar, la vinzarea sau cumpararea unui apartament

Notarii si-au dublat sau chiar si-au triplat onorariile in cazul tranzactiilor imobiliare. Aceasta din cauza ca, la inceputul acestei saptamini, Camera Notarilor Iasi a hotarit sa majoreze valoarea plafoanelor minime ce pot fi declarate in cazul tranzactiilor cu terenuri si locuinte. Notarii sustin ca au recurs la aceasta masura, deoarece ultima rectificare a valorii minime a fost facuta in urma cu doi ani, cind o locuinta putea fi cumparata cu un pret de cel putin trei ori mai mic. „Ultima majorarea a valorilor minime de declarare a fost facuta in 2002, la preturile pietei de atunci. In doi ani piata a evoluat, iar preturile apartamentelor au crescut si ele. Era normal ca si valorile minime de declarare sa creasca, ca urmare a noilor evaluari. Fara aceste schimbari noi, notarii, eram partasi, in mod involuntar la o evaziune fiscala” – a precizat Georgeta Maximovici, notar public.
Onorariile cresc proportional
De exemplu, un apartament in Podu Ros de doua camere avea o valoare minima ce putea fi declarata de 280 milioane lei. Acum aceasta a crescut la 800 milioane lei. Normal si taxa de timbru, plus onorariul notarului, care sint stabilite in functie de valoarea declarata ce nu poate fi mai mica decit cea stabilita de Camera Notarilor, au crescut proportional. Astfel, daca inainte de majorare pentru legalizarea achizitiei apartamentului, din exemplul de mai sus, se platea 11 milioane de lei (n.r. – taxa de timbru platita la stat – 7 milioane lei, iar onorariul – 4 milioane lei), acum legalizarea ajunge 22 milioane de lei (n.r. – taxa de timbru platita la stat – 12 milioane lei, iar onorariul – 10 milioane lei). Valoarea minima ce poate fi declarata nu este aceeasi pentru tot orasul, ci este diferentiata in functie de zona si confort. Acelasi lucru se aplica si terenurilor. In zona centrala, valoarea minima ce poate fi declarata pentru un apartament de 2 camere a crescut de la 400 de milioane de lei la 1 miliard. In zona Cantemir un apartament cu 3 camere va putea figura in contract cu o valoare minima de 1,1 miliarde de lei fata de 250 de milioane de lei inainte. Un apartament de doua camere in Dancu are o valoarea minima impusa de 480 milioane lei fata de 130 milioane la inceputul saptaminii.
Valoarea minima a crescut si la Cluj
Notarii impun o valoarea minima in cazul tranzactiilor imobiliare pentru ca vinzatorul unei locuinte sau teren se poate intelege cu persoana care cumpara sa declare o valoare mult mai mica decit cea reala. Prin aceasta miscare ar fi pagubit atit statul, cit si notarul, care percep o cota procentuala din valoarea fiecarei tranzactii pentru legalizarea contractului. Valoarea minima ce poate fi declarata in cazul tranzactiilor imobiliare nu a fost marita doar la Iasi, ci la nivelul intregii tari. La Cluj, de exemplu, corelarea valorii minime cu realitatile pietei a fost facuta de la inceputul anului. Notarii pot stabili valoarea minima a unui imobil in baza unui ordin al Ministerului Justitiei. Actul legislativ stabileste numai necesitatea recorelarilor periodice, nu si cuantumul efectiv al acestora. (Cristina STOIAN)

Comentarii