De Business

Punem punctul pe știi

Sa fie interesele deputatului Dobre de vina pentru aminarea privatizarii „Agmus”?

marți, 03 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Sa fie interesele deputatului Dobre de vina pentru aminarea privatizarii „Agmus”?

O buna bucata de timp dupa 1990, responsabilii cu privatizarea incercau sa convinga salariatii de necesitatea trecerii in proprietate privata a firmelor. Acum este exact invers. Desi formele pentru demararea privatizarii sint gata de luni de zile, tot felul de interese amina vinzarea „Agmus” si „Moldoplast”, ultimele doua mari societati iesene ramase in portofoliul APAPS. Aceasta desi societati serioase din strainatate au depuse scrisori de intentie pentru preluarea celor doua firme. Surse din mediul de afaceri spun ca unul din cei interesati de cumpararea „Agmus” ar fi deputatul PSD Traian Dobre, aceasta putind fi una din cauzele pentru care este intirziata privatizarea.
Din august s-a facut februarie
Initial, dupa intocmirea dosarului de privatizare, la jumatatea anului trecut, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a inaintat ca posibil termen pentru publicarea anuntului pentru „Agmus” luna august.
Din august, termenul s-a decalat pina in octombrie, apoi sfirsitul anului 2003. In decembrie 2003 a aparut un nou termen: ianuarie 2004. A trecut si luna ianuarie si anuntul tot n-a fost dat. Aceasta in conditiile in care la APAPS erau mai multe scrisori de intentie, printre care si cea a firmei „Gibas Numeriek”, firma cu capital belgiano-olandez, care dupa ce a depus o scrisoare de intentie in aprilie anul trecut, a reinoit-o spre sfirsitul anului.
Pe linga aceasta mai zac in arhivele APAPS-ului si scrisori de intentie depuse de „Coseli” Iasi, R.E.M Bacau, Iasisting, Omega Is Communication Iasi sau Sidem NV din Belgia. „Dorim sa ne privatizam cit mai repede pentru ca sintem la limita supravietuirii. Fabrica are nevoie de investitii pentru reinoirea utilajelor pentru a putea fi competitivi pe piata. In plus sintem intr-o situatie financiara foarte grea”, a declarat Mihai Orzan directorul general al societatii.
„Gibas” promite investitii masive
Reprezentantul in Romania al firmei „Gibas” a reafirmat hotarirea societatii al carei reprezentant este de a achizitiona „Agmus”. Liliana Aluncarintei, reprezentant „Gibas”, ne-a spus ca „noi asteptam sa se publice anuntul de privatizare de catre APAPS. Am dori sa dezvoltam aici un centru tehnologic dotat cu ceea ce este mai nou in domeniul prelucrarii metalelor”. Investitiile imediate programate de „Gibas” in caz ca ar cistiga licitatia pentru privatizarea „Agmus” ar fi de aproape 4 milioane de euro, incluzind aici dotarea cu masini unelte performante, reamenajarea cladirilor, investitii in mediu si pregatirea personalului. Pe termen lung (4 ani) investitorul isi propune investitii estimate la 7,2 milioane de euro si sa ajunga la o cifra de afaceri de 23 de milioane de euro, cu aproximativ 800 de angajati. Surse bine informate din mediul de afaceri sustin ca de „Agmus” ar fi interesat si deputatul PSD Traian Dobre. El ar fi in negocieri cu un investitor strain pentru realizarea unui consortiu care sa participe la privatizarea firmei iesene. Aceasta ar fi o explicatie pentru intirzierea APAPS de a publica anuntul.
Contactat telefonic, Traian Dobre a negat insa acest lucru. „Nu am cunostinta de acest lucru si deocamdata nu am luat in calcul o asemenea posibilitate. Dar cine stie, mi-ati dat o idee”, a declarat Dobre.
„Nu depinde de noi”
In ceea ce priveste „Moldoplast”, directorul general al fabricii, Sergiu Ambrono, este optimit. „Noi am depus toata documentatia la APAPS. Au fost transformate creantele in actiuni si asteptam publicarea anuntului. Sper ca undeva in luna februarie sa fie publicat anuntul, insa nu depinde de noi”, a explicat Ambrono. Pentru preluarea fabricii sint depuse mai multe scrisori de intentie, insa acesta nu a vrut sa precizeze cite si nici din partea cui.
Dupa transformarea creantelor in actiuni, statul va pune in vinzare un pachet de 98% din actiuni, restul de 2% fiind detinut de micii actionari. Pina cu ceva timp in urma, pachetul detinut de APAPS era de doar 40%, lucru care facea societatea neatractiva pentru investitori. (Ana PRODAN)

Comentarii