De Business

Punem punctul pe știi

Trocul deblocheaza piata imobiliara

marți, 25 noiembrie 2008, 20:00
3 MIN
 Trocul deblocheaza piata imobiliara

Trocul a inceput sa cistige teren pe piata imobiliara ieseana. Dupa cum sustin jucatorii de profil, lipsa lichiditatilor ii determina pe cei mai multi dintre vinzatori sa accepte ca modalitate de plata a unui bun imobil si schimbul cu alte proprietati.

Desi fenomenul a fost practicat in Iasi, pe scara larga, in urma cu mai multi ani, aceasta metoda de tranzactionare incepe sa capete din nou amploare la nivel local avind in vedere faptul ca aproximativ un sfert dintre tranzactiile realizate in ultimele luni sint din categoria imobil contra imobil, potrivit agentilor din domeniu.

"Din cauza faptului ca oamenii nu dispun de lichiditati suficiente, acestia incearca sa duca totusi la bun sfirsit tranzactiile prin troc imobiliar, adica sa faca schimb de proprietati. Acest lucru se practica si in urma cu sase sau sapte ani, dar a reinceput de curind si, putem aprecia ca, in prezent, se realizeaza prin schimb de imobile in jur de 20-25% din numarul total de tranzactii", a declarat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development. Acesta a precizat totodata ca, de cele mai multe ori, trocul se realizeaza in sectorul locuintelor de tip apartament.

Cu alte cuvinte, o persoana care doreste sa se mute la trei camere, cedeaza o locuinta de doua camere si mai achita in plus o diferenta de bani. Anunturile de mica publicitate din ziarele locale confirma acest lucru. "Schimb garsoniera, in Tudor,…, cu apartament doua camere plus diferenta" sau "Urgent, vind sau dau la schimb plus diferenta pentru apartament, garsoniera confort III", se specifica in din ce in ce mai multe anunturi imobiliare.

Potrivit estimarilor agentilor imobiliari, trecerea la un nivel superior de camere inseamna, in medie, plata a inca 10-15.000 de euro, in functie de dotarile imobilului si zona unde acesta este amplasat in oras.

"Cind este criza financiara intelegem ca banul lichid este cea mai scumpa marfa. De aceea se propun tot felul de solutii, iar efectele crizei pot fi acutizate in functie de cit de larg este ca vedere atit cel care vinde, cit si cel care cumpara", a explicat Ailenei care a mai mentionat ca, in citeva zile urmeaza sa faca troc cu o persoana pentru a cumpara un teren de 1,2 hectare in zona reprezentantei Volkswagen de la Letcani.

In acest sens, Ailenei spune ca intentioneaza sa dea la schimb o suprafata de patru hectare la Birnova, plus o alta proprietate echivalenta cu suma de 50.000 euro. "Acum se mai practica frecvent si un fel de leasing imobiliar care presupune plata a 50% din valoarea imobilului ca bani cash, iar pentru jumatatea cealalta de suma se accepta achitarea diferentei, in cursul anului viitor, chiar si cu un imobil la schimb, nu neaparat bani. De regula, aceasta metoda se aplica pentru terenurile al caror pret depaseste 60.000 de euro", a specificat managerul ALM-Development.

Ideea este sustinuta si de alti jucatori din piata care considera ca, prin troc, s-ar putea debloca unele tranzactii sortite insuccesului. "Sint posibilitati perfect valabile, numai ca personal nu le-am experimentat deocamdata. Lucrurile seamana, intr-o anumita masura, cu metoda achizitiei de locuinte in proiectele noi de blocuri unde se plateste avans de aproximativ 20.000 de euro, iar restul banilor la predarea cheilor. Variantele vor da roade atit timp cit cerea de locuinte se mentine in continuare ridicata, mult peste oferta", a conchis Paul Tehutu, reprezentantul agentiei imobiliare InterImobiliare.

Comentarii